Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bombastisk kraftsalve

Tekst
FYR OG FLAMME. Anne Maurseth tyr til kanel og blåselampe for dramatisk effekt over bardisken.

FYR OG FLAMME. Anne Maurseth tyr til kanel og blåselampe for dramatisk effekt over bardisken.

Man skal ikke kimse av potensen til whisky, sherry og sitron, mener bartender Anne Maurseth.

Fakta: SIGNATURDRINKENLandets fremste bartendere mikser sin favorittdrink og deler oppskriften med D2s lesere.

 

Anne Maurseth (26)
Daglig leder No. 19 i Oslo.
Syv år i bransjen, deriblant ett år i London. Har også fartstid fra Fisk & Vilt og Bar Boca i Oslo.

No. 19
Cocktailbar i Oslo.
Nett: no-19.no

BAKGRUNN  

Rapscallion ble opprinnelig laget hos Ruby i København. Drinken ble nylig satt på menyen hos PDT (Please Don’t Tell) i New York, også kjent som en av verdens fremste cocktailbarer.

Rapscallion er en bombastisk kraftsalve bestående av whisky, da gjerne Talisker 10 – den såkalte Master of Malt fra Skottland – og Pedro Ximénes-sherry. Resultatet blir en mørk brun mikstur som helst inntas i små delikate slurker i lunt humør.

Ordbok

▶ rap•scal•lion
rap'skalyən/ noun [archaic humorous] noun [rapscallion] (pl. rapscallions) 1. a mischievous person.

 

TIPS

▶ – Denne drinken serveres som regel i et cocktailglass, men jeg er ærlig talt så lut lei dem. Og så bruker jeg absint i stedet for pastis. Da blir den mindre søt. Det er en litt rampete drink og passer navnet godt, sier bartenderen. Hun foretrekker å servere Rapscallion med dadler rullet i bacon, såkalte devils on horseback fra Freeman’s Sporting Club i New York, som tilbehør.

Fakta:  

rapscallion

• 5 cl Talisker 10
• 1,5 cl Pedro XimÉnes-sherry (Lustau er best)
• Sitronskall (zest)
skal knekkes over, ikke droppes i glasset
▶ Drinken røres og helles over i et avkjølt,
absint-dekket coupetteglass.

Q & A

Favorittflaske/etikett?
▶ Etikett og innhold må bli Portobello Road Gin, eller den japanske whiskyen Nikka from The Barrel. Den firkantede flaskeformen er utrolig fin.

Småmat/barsnacks?
▶ Salt mat! Alt fra foie gras og pata negra til miniburgere. Japansk street food er også ypperlig.

Verktøy?
▶ To ting jeg ikke kan leve uten: Målebeger og blåselampe. Eksakte mål skal man ikke kimse av. Gin & tonic som smaker som den gjorde da man var 17 år, er ikke å trakte etter. Og flammer er fett.

Beste tiden på døgnet?
▶ Når man har skapt en stemning, står bak baren og ser at alle har det helt fantastisk; det er da man husker på hvorfor man elsker denne jobben.

Rareste sjekketriks?
▶ Jeg har blant annet fått en frosset rype over disken med telefonnummer, i tilfelle jeg hadde spørsmål om saus eller tilberedning. Det hadde jeg ikke. Ellers hadde jeg en kar som leverte stemplede trikkebilletter med små beskjeder. Jeg ga ham skjenn for manglende fremvisning av gyldig billett en kveld.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.