Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Asle Toje_min stil --- Foto: Kristine Jakobsen

Asle Toje_min stil --- Foto: Kristine Jakobsen

– Om du går med slitte skjortekrager på jobb, sender du et ubevisst signal om hva du mener om jobben

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Eritsland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Historiker og nytt medlem i Nobelkomiteen, Asle Toje (44), vil se nordmenn kle seg for jobben.

Det påtroppende medlemmet av Nobelkomiteen er i godt selskap der han står – prisvinnende kvinner og menn titter ned fra veggene i Nobelkomiteens møtesal, alle i sin flotteste prakt.

– Klesvalg viser hvilken vekt du legger på situasjonen, sier Asle Toje (44).

Fakta: Asle Toje

Stiltips: Det er billigere å kjøpe dyre klær – de varer tre ganger så lenge

Selv fikk historikeren øynene opp for kvalitetsklær da han flyttet utenlands for å studere. Nå har han sluttet seg til den gamle skolen, og ser seg minst to generasjoner tilbake – gjerne til bestefaren og mellomkrigstidens slitesterke, seriøse plagg.

– Jeg har vel en bastardisert britisk konservativ stil – med en forkjærlighet for ull, sier han.

– Solide klær, ikke for mange, men ordentlige.

Han er kledd i dress fra skredderen han fant i studietiden på Cambridge, Ede & Ravenscroft, etablert i 1689, og bærer fortsatt det stripete skjerfet fra Pembroke College med stolthet.

Den frittalende Frp-politikeren tar til orde for formell bekledning og kleskoder, og uttalte nylig på NRK at folk «bare må skjerpe seg».

– Hva er det verste du ser?

– Jeg husker med gru norske delegater til Natos parlamentarikerforsamling som møtte i olabukse og allværsjakke – med VG i en plastpose.

– Er dette typisk norsk?

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– Kanskje vi kan kalle det «kollektiv individualisme». Men man ikke være seg selv hele tiden. Jeg mener vi kan trenge et skille mellom det private jeg og det offentlige jeg. Om du går med slitte skjortekrager på jobb, sender du et ubevisst signal om hva du mener om jobben, sånn er det bare.

Selv beskriver han seg selv som «nesten aparte» på privaten, hvor han har en tendens til å trekke i Hawaii-skjorter, «norsk sjømannskitsch» eller slåbrok – til datterens protester – på vei til Ormøy-badet.

– Kleskodene er ikke der for å undertrykke deg, de er der for å hjelpe deg. Så kan du være deg selv til det ytterste, vise deg i all din prakt – eller gru – på fritiden.

* (Vilkår)