Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– De trodde endelig de skulle få en ung kvinne. I stedet kom jeg

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Benedict de Vibe skulle gjerne røyket seg gjennom rettssakene iført shorts.

Da advokat Benedict de Vibe (70) – sist kjent som Gjermund Cappelens forsvarer i Jensen-saken – for 40 år siden skulle tiltre jobb som politifullmektig i Oslo, ble han møtt med skuffelse.

– De trodde endelig de skulle få en ung kvinne. I stedet kom jeg, med langt hår og langt skjegg, iført busserull, smiler han.

Det var på denne tiden Morgenbladet kom med den første stilkarakteristikken av de Vibe, som ifølge daværende redaktør «så ut som han var lånt ut fra en lokal politistasjon på Montmartre.»

Oppvokst i et kråkeslott på Lillehammer med gammelt adelsnavn og en far hvis «landhandel-advokat»-praksis ble avløst av filosofisk forfattervirke på loftet, var ikke klær og eksteriør vektlagt.

– Det var et konservativt og borgerlig hjem, men samtidig ekstremt liberalt. Vi ble lært til å gi blaffen i hva naboen måtte mene. Naboen snakket jo uansett.

Til å uttalt ikke bry seg stort, har strafferettsadvokaten funnet en uniform: Jeans eller kordfløyelsbukser, smårutete button down-skjorter, ensfargede, løstknyttede, smale strikkeslips, pasjonert sigarettrøyking, og en gammel quartz-drevet Omega Constellation på armen. Fargespillet som vanligvis kommer fra brilleparene hengende i en snor, er her flyttet til sokkene.

Fakta: Benedict de Vibe

Forsvarsadvokat

Stiltips:
– Følg hjertet, ikke fornuften. Og gå til anskaffelse av såkalte Happy Socks! De har en herlig konsistens mot huden.

– Selv har jeg møtt opp i retten i shorts, sier de Vibe, som trodde han ikke eide en eneste hvit skjorte:

– Jeg fant nylig en kortermet i skapet. Den hadde hengt der så lenge ubrukt at den var blitt gul.

Forsvareren er opptatt av å ikke skape for stor distanse til sine klienter, og mener, som avdøde Tor Erling Staff, at advokatkappen er godt egnet til at han ikke blir forvekslet med dem.

– Jeg sa «efter» og «nu» og sånt lenge. Den konservative språkføringen har nok gjort at jeg i retten har sluppet unna med mye annet rart, smiler han.

De Vibe har sluttet å oppfordre sine klienter til å møte opp i retten i hva de måtte begjære.

– En gambier tiltalt for narkotikaomsetning kom da i høyhalser og en litt sånn ekkel dress, og så ut som prototypen på en dopdealer, sier han.

Yngre kolleger av de Vibe er stadig oftere å finne i høytidelige gevanter.

– Det er en tiltagende konformitet, her som ellers. Jeg ser at selv folk som før valgte annerledes, nå trekker i dress og hvit skjorte. Det er noe med tiden vi lever i.

– Selv synes jeg det er fint å prioritere individualisme.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.