Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Dette er en skikkelig kjøremaskin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Telleren viser 360.000 kilometer, men Olav André Melan har fortsatt følelsen av ny bil.

Da den tyske forbundskansleren Helmut Kohl gikk av etter 16 år i 1998, sto Mercedes ML klar til å regjere. Olav André Melan (66), pensjonert offiser i Hans Majestet Kongens Garde, har tatt vare på sin ML fra 1999 i 12 år.

Hvordan ble den din?

En god venn og offiserskollega i Garden eide den og tok meg med på en kjøretur. Jeg ble mektig imponert, og turen endte med en litt fleipete kommentar fra min side: «Denne bilen har jo ikke du bruk for, jeg kjøper den!» Siden har bilen gitt mye glede, og jeg er blitt helfrelst på Mercedes.

Hvordan holder du en 20 år gammel bil unna skroting?

Jeg har ofte fått høre at jeg er uvanlig var for ulyder fra bilen. Det kan være normale lyder som resultat av slitasje, som for de fleste bare er bagateller. Da har jeg fått utført reparasjoner med en gang.

Bilen er heldig som har deg?

Jeg elsker å holde den i toppform. Det er stimulerende å fortsette å ta vare på den når jeg stadig får høre at bilens tilstand er meget bra. Bilen er solid bygget i utgangspunktet, og det er fantastisk at den fremdeles fortsetter å gå like bra som da den var ny for 20 år siden.

Fakta: Bil-cv

Melan har hatt fire BMW-er, én Peugeot 405 og én Ford Sierra han ikke husker årstallene til, i tillegg til disse:

1994 Volvo 850 (1994)

2007 Mercedes-Benz ML 320 (1999)

2018 Mercedes-Benz ML 280 CDI 4Matic (2009)

Har bilens helsetilstand noe å gjøre med bakgrunnen din som offiser i Garden?

Ja, kanskje. Hverdagen på jobb for meg innebar punktlighet og nøyaktighet.

Mercedes er kjent for lang levetid?

Ja, så absolutt. Jeg sier til folk at dette er en skikkelig kjøremaskin og en «traktor» med imponerende trekkraft. Den sekssylindrede bensinmotoren på 3,2 liter og 218 hester er stillegående som en symaskin.

Hvor miljøvennlig er den?

Kanskje ikke så mye, men drivstofforbruket er imponerende lavt i forhold til motorens størrelse, spesielt på langkjøring til hytta i Valdres.

Er den en stasbil?

Jeg kjører jo rundt i en gammel bil, men for meg har den vært fantastisk fin. Og så er den jo en Mercedes, da.

ML definerte starten på suv-trenden?

Jeg er litt usikker på hva jeg skal si til det. Jeg har i alle fall ikke hatt problemer med bilen, og den starter og går fremdeles som en klokke.

Forresten, hva drypper fra bilen?

Det er bare litt kondens fra eksospotten. Det viser at alt er som det skal være.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.