Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg vant et billøp i Italia der jeg måtte amme i pausen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fiaten til Høyre-politiker Cathrine Jensen gir henne følelsen av å være forelsket.

Tilskuerne på billøpene i Italia har ropt «bella macchina» til de blir hese. Mekanikerne på lokalverkstedet ved feriestedet i Liguria har møtt trøblete reparasjoner med begeistrede tilrop. Etter mange års eie ser Cathrine Jensen (57), Høyre-politiker i Asker, ingen grunn til kvitte seg med Fiat 124 Spider.

Hva er magisk ved 124 Spider?

Det handler om å kjøre denne bilen langs Via Aurelia på den italienske Rivieraen, mellom bratte fjellskrenter og Det liguriske hav, med lyset, fargene, gromlyden fra motoren og italiensk opera på øret. Jeg får følelsen av å være forelsket.

Fakta: Bil-cv

1978 - Mini 1000 (1971)

1987 - Peugeot 205 XS (1987)

1991 - Fiat Spider 2000 (1985)

1994 - Lancia Thema Turbo (1986)

1998 - Mini Copper S (1967)

2001 - Mini Cooper (2001)

2002 - Volvo XC90 (2002)

2011 - Mini Cooper S (2008)

2018 - Mini Copper S JCW (2018)

2018 - Fiat 124 Spider 2000 (1985)

Er kjørekulturen i Italia mest romantikk eller racing?

Mor og jeg fikk ofte invitasjon til å delta i mange rare billøp, og jeg lærte raskt at om du er i tvil, svar «ja». Da blir livet en fest, for vi fikk være med på mye moro.

Hvilket løp sitter i ryggmargen?

Jeg vant et billøp i Italia der jeg måtte amme i pausen. Mødre skal jo få til alt. Som førstepremie fikk jeg et par sølvfargede Moon Boots og en diger, heslig pokal som var skrudd fast i en steinblokk for ikke å blåse bort.

En stygg pokal rokker ikke ved gleden?

Jeg har arvet interessen for bilsport fra mor og morfar, og dette er familiens andre Spider. Den første har jeg bare rattet igjen av. Jeg tror det henger på veggen på hytta.

Er Spider skjør eller solid?

Fiats kvalitet er god, men forrige eier av dette eksemplaret var en norsk jagerflymekaniker, og han trodde nok han kunne fikse alt, stakkar. En mekaniker sier det enkelt: «Jeg tror ikke jeg hadde våget å fly de jagerne han hadde skrudd på.»

Uten feilene hadde du ikke lært bilen å kjenne?

Nei, og takket være bilen har også de to døtrene mine lært seg å mekke, som sin mor.

Spider er laget for en stilig og bekymringsløs stil?

Ja, man har en drøm om at håret skal blafre rett bakover, men det står til alle kanter, og enhver caps blåser rett av. Jeg bruker tettsittende rallylue i lær, som selvsagt ødelegger sveisen.

Taket i stoff kan være stemningsfullt i regnvær?

Jo, men å montere taket er ikke gjort i én håndvending. Enten slutter det å regne når jeg endelig er ferdig, eller så blir jeg søkkvåt.

Du sier du blir glad bare du ser bilen?

Ja, i Norge tror altfor mange at de må eie en suv med firehjulstrekk for å komme seg frem. Det er et pyseprosjekt. Spideren inviterer i det minste til å være litt rampete.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.