Stilkoden

Hva slags sko passer en kvinne innen medier og politikk?

t Anna Skavlan

Kjære Stilkoden Jeg lurer på når trenden med hvite joggesko skal ta slutt? Jeg trodde det skulle gå over av seg selv. Litt som band-t-skjorte og dressjakke blant menn som hadde fått seg voksenjobb, men likevel ville kommunisere at de ikke var som de andre på jobben. Kan du vennligst opplyse om andre sko som det er mulig å gå med for kvinner innen medier og politikk? Mvh Jeg orker ikke mer

Hei Jeg orker ikke mer

Sommeren er over, og det betyr at oslodamene legger sommeruniformen tilbake i skapet: en blomsterkjole fra ByTimo eller Ganni – og hvite joggesko. Antrekket som blir brukt på kontoret og sommerfesten, av både mødre og deres døtre, spesielt medieledere og jusstudenter. Er håret blondt og langt også, har du drømmedamen til en McKinsey-intern. 

Og du har et poeng: det er noe litt vel tilbakelent ved hvite joggesko, kanskje en måte å vise at man ikke tar seg selv for seriøst, at man bevarer en ungdommelig profil inn i det litt for byråkratiske voksenyrket. Man kan gjerne være mellomleder, men skal ikke se ut som en.

Chunky. Trenden vil dessverre ikke forsvinne med det første. Skoen går jo inn i rekken av helt klassiske – for så vidt også amerikanske – basisplagg: blå jeans, skinnjakke, hvit t-skjorte, hvite tennissko. Konstante, ganske sta plagg, som tilpasser seg trendsyklusene.

For fem år siden skulle joggeskoen være chunky, som store, tunge klumper på føttene. Mest minneverdig er Balenciaga Triple S, som en haug norske moteinfluenserne trampet rundt med i Paris. Lurer på om de beholdt dem eller solgte dem videre?

Nå er det de litt nettere utgavene, helst Adidas Samba, som gjelder. Moten har gått fra å være voldsom og uttrykksfull, til å bli strammere og renere. Det samme gjelder de hvite joggeskoene.

Men dette tilhører uansett sommeren.

Shoe, Hairstyle, Shoulder, Fashion, Sleeve, Waist, Knee, Thigh, Collar, Eyewear

Made for walkin'. Skuespiller og stilikon Chloë Sevigny er alltid vært kulere enn det som foregår rundt henne. Her i skinnstøvler høye nok til å droppe buksene. 

Foto: Gotham/GC Images

Carolyn. Det som man så fint kan kalle skuldersesongen, leddet mellom gleden av sommer og stillheten av vinter, er kanskje den morsomste å kle seg til. En kollega sa at hun endelig hadde funnet tilbake til sin stil, etter at varmen forsvant. Ta frem gode gensere, frakker, kanskje et lett skjerf, og ikke minst – noen skinnsko.

Jeg liker å se til Carolyn Bessette-Kennedy, egentlig hele året, men spesielt nå. Bessette-Kennedy, som jobbet for 1990-talls-minimalisten Calvin Klein og var gift med John F. Kennedy jr., så aldri kjedelig ut, selv om klærne var enkle. Lange skjørt over høye skinnstøvletter, penny loafers til jeans eller svarte støvler til matchende svart kåpe.

Noen vil sikkert forsøke å plassere henne inn i det litt fjasete trendbegrepet quiet luxury. Men beskjedenheten i antrekkene kom ikke nødvendigvis fra prislappen, heller den uanstrengte femininiteten – fra pannebåndet og de små solbrillene på toppen, til brune loafers på bunnen. 

Det er mye man må orke her i livet, kjære Jeg orker ikke mer. En ting som dog er verd å orke, er å gå inn et par nye skinnsko. D2

Har du spørsmål om stil? Send dem til stilkoden@dn.no

Luggage and bags, Vision care, Eyewear, Wheel, Textile, Sunglasses, Sleeve, Tire, Cap, Gesture

Turbulens. Ekteskapet til Carolyn Bessette-Kennedy og John F. Kennedy jr. ble skildret gjennom paparazzibilder – ofte kranglende, men alltid velkledde. Paret døde i en småflyulykke ved kysten utenfor Martha’s Vineyard i 1999, hvor Kennedy jr. var piloten.

Foto: Lawrence Schwartzwald /Sygma /Getty Images