Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Høymote. Med en felles entusiasme for brukte klær av høy kvalitet startet Maria Sundby (til venstre) og Tuva Holm Søvik byttemarkedet Trade Shop i høst.

Høymote. Med en felles entusiasme for brukte klær av høy kvalitet startet Maria Sundby (til venstre) og Tuva Holm Søvik byttemarkedet Trade Shop i høst.

Norges første byttemarked for luksusmote har åpnet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Valutaen er røde «rubiner».

– Nei, ikke denne.

– Er dette skjørtet et merke?

Fakta: Trade Shop

Norges første byttemarked for høymote

Drevet av Tuva Holm Søvik og Maria Sundby.

Neste byttedag er 12. januar på Oslo-hotellet The Thief.

– Denne er fin. Det er ull.

Tuva Holm Søvik (24) og Maria Sundby (30) står i niende etasje på Oslo-hotellet The Thief og vurderer klærne som en «bytter» har tatt med til Norges første luksus-byttemarked for mote.

Klærne som består kvalitetssjekken, byttes inn og verdsettes i én, to eller tre «rubiner», ut fra plaggets verdi og kvalitet. Rubinene kan man enten bruke til å kjøpe noe man finner i butikken, som noen andre har tatt med eller donert, eller man kan gi dem bort i gave eller spare dem til senere.

Og neste bytteseanse foregår denne helgen på hotellet The Thief.

Kvalitetsklær

Inspirert av klesbyttingen som foregår landet over, ønsket Søvik og Sundby å utvikle et klesbyttekonsept der plaggene var av god kvalitet.

– Jeg arrangerte offisiell klesbytting under navnet Trade Day, men mistet motivasjonen på grunn av ymse kvalitet på klærne, forteller Sundby.

– En dag googlet jeg «rubiner», fordi jeg hadde arvet en gammel ring med en rosa stein. Da slo det meg at jeg kunne åpne en byttebutikk for kvalitetsklær som opererer med en egen symbolsk valuta – rubiner. Det var naturlig å spørre venninnen min Tuva om hun ville samarbeide, ettersom hun har stålkontroll på vintage og high fashion.

Den røde rubin. Byttebutikken opererer med en egen symbolsk valuta. Klærne byttes mot «rubiner» som kan gis bort i gave eller spares som fashion credit.

Den røde rubin. Byttebutikken opererer med en egen symbolsk valuta. Klærne byttes mot «rubiner» som kan gis bort i gave eller spares som fashion credit.

Personlig shopping

På luksusmarkedets første byttedag i november kunne man bytte til seg skatter fra luksusmerker som Prada, Burberry, Givenchy, Gucci og Louis Vuitton.

I tillegg hadde flere kjente personligheter donert klær; en lapp i et par høyhælte sko kunne fortelle at Aylar Lie hadde brukt skoene en gang hun vant i poker i Las Vegas.

– Du kan kalle det offentlig delt arvegods, sier Sundby, som tror lappene fra plaggenes tidligere eiere gjør byttet mer personlig.

Visjonen er at celebriteter, politikere og skuespillere skal kunne levere aftenkjolen fra gårsdagens galla, eller kjolen de uansett bare skulle bruke én gang. Målet er at de bytter klærne i rubiner og gir bort rubinene i gave til venner eller kanskje noen som ikke har like god råd som dem selv.

– Vi vil fortsette å arrangere pop-ups, men vi er også på utkikk etter et lokale i Oslo sentrum. Får vi permanent butikk, kan man bytte til seg designerklær, vesker og sko så ofte man vil for en rimelig månedlig sum, sier Sundby.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.