Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bergmansk scene. I den første -kleskolleksjonen lot Autumn Hruby seg -inspirere av Bergmans hjemsted på Gotland.

Bergmansk scene. I den første -kleskolleksjonen lot Autumn Hruby seg -inspirere av Bergmans hjemsted på Gotland.

Strikk inspirert av Ingmar Bergman

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Pop publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Det er kanskje litt klisjé, sier Hesperios-grunnleggeren.

Et tilfeldig strikkekurs og et opphold på den svenske øya Gotland ble starten på det amerikanske livsstilsmerket Hesperios.

– I starten var målet å lage den perfekte strikkegenseren som skulle vare livet ut, sier den New York-baserte designeren og gründeren Autumn Hruby.

Den amerikanske samtidskunstneren Jim Drain, som ofte jobber med tekstiler og strikketeknikk i sine skulpturer, inspirerte henne til å melde seg på et strikkekurs i Brooklyn. Etter å ha drevet eget designbyrå i Los Angeles og Montreal i flere år grunnla hun Hesperios – gresk for kveldsstjerne – i 2016.

Fakta: Hesperios

Amerikansk livsstilsmerke som lager strikkeplagg og kunst- og litteraturmagasin

hesperios.com

Strikkegenseren er fortsatt Hesperios' kjerneplagg – sammen med en rekke tidløse basisplagg – og kombineres med en utgivelse av det halvårlige kunst- og litteraturmagasinet Hesperios Journal. På kundelisten er celebriteter som Maggie Gyllenhaal, Julianne Moore og Miranda July. Sistnevnte er også coverstjerne på den kommende utgaven av magasinet.

– Hesperios er mer enn bare et klesmerke. Jeg visste at jeg ville bevege meg mellom ulike medier, som klær, kunst, publikasjoner, fotografi og håndverk, forteller Hruby.

Hjemme-hos-butikken

I fjor overtok Hruby lokalene til en tidligere e-sigarettbutikk på Manhattan og åpnet Hesperios Shop med tilhørende kafé – en stille oase midt i et av de travleste trafikkryssene i SoHo. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, alt av interiør og dekor er nøye plassert og utvalgt. Det samme er teen og keramikken man drikker av. På marmorbordet midt i rommet ligger en bunke håndplukkede kunstbøker man kan kikke i.

– Det er nesten som å være hjemme hos meg, et hjem utenfor hjemmet. Gjestfrihet er viktig for meg. Med butikken ønsket jeg å skape et sted hvor folk kan føle seg vel. Litt på samme måte som med klærne.

14

Bergman-inspirasjon

Da hun jobbet med den aller første kolleksjonen, lot Hruby seg inspirere av det svenske sommerparadiset Gotland. Merkets signaturgensere Ingmar og Farö er oppkalt etter øyas mest berømte beboer Ingmar Bergman og hans hjemsted.

– Det er kanskje litt klisjé, men etter et Bergman-filmmaraton bestemte jeg meg for å dra dit filmene var spilt inn. Jeg leide en Airbnb og tilbrakte en måned på øya. Jeg ville ikke dra hjem igjen. Jeg hadde funnet mitt sted.

– Jeg er veldig tiltrukket av naturen der. Den er så vill og gir meg en enorm frihetsfølelse.

Siden oppstarten er kolleksjonen utvidet til å bestå av kjønnsnøytrale t-skjorter, høyhalsede gensere, cardigans, skimrende plisséskjørt, crop tops og kjoler. De populære strikkesettene med blyantskjørt og overdel i samme farge er inspirert av fargepaletten til den okkulte svenske kunstneren Hilma af Klint.

– Strikkesettene er nesten som en uniform. Så enkelt, men fortsatt chic. Jeg designer for kvinner som ønsker å føle seg sterke og elegante på en uanstrengt måte.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.