Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ikke lenger anonym. Kristian Stockhaus er tilbake som soloartist, etter noen år i den først anonyme duoen Lekende Lett. – Det var nok lettere å få litt blest med et hemmelighetsfullt band, men oppmerksomheten var jo basert på at musikken var bra og særegen, mener han.

Ikke lenger anonym. Kristian Stockhaus er tilbake som soloartist, etter noen år i den først anonyme duoen Lekende Lett. – Det var nok lettere å få litt blest med et hemmelighetsfullt band, men oppmerksomheten var jo basert på at musikken var bra og særegen, mener han.

Nyttårsforsett: Han vil gi ut 100 låter i 2019

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Jeg tror jeg hadde vært sykt skeptisk til noen annen i bransjen som skulle prøve seg på det samme, forteller Kristian Stockhaus.

Han har alt ruget på det kommende albumet en god stund, men først i mars gir Stockhaus ut «Svorske tilstander», den femte soloplaten i rekken siden 2002-debuten, og med Vilde Tuv og Kjetil Møster som gjesteartister.

– Å gi ut album i vår digitale tidsalder føles litt bortkastet, men av en eller annen grunn er albumet fortsatt på toppen av artistens næringskjede. Jeg bare jatter med, forteller Kristian Stockhaus (37).

Lykketallet 19

Men underveis i arbeidet med albumet kom en ny tanke snikende. Vi legger snart 2010-årene bak oss, og tidsalderen da en norsk indieartist kunne klatre fra intet til toppen av VGs albumliste er for lengst forbi. I dag handler musikkbransjen om stadig synlighet og en stri strøm av enkeltlåter, mens spillelistene er den nye radioen.

Fakta: Stockhaus

Kristian Stockhaus er artist, låtskriver og produsent fra Tyresö utenfor Stockholm.

Familien flyttet til Florø i 1995, og han har vært bosatt i Bergen siden 2000.

Debuterte med Stockhaus-albumet «Kid of Today, Man of Tomorrow» (2002). Har siden gitt ut fire Stockhaus-album, fire album med Ungdomskulen og fem singler med Lekende Lett.

Har også jobbet med Ai Phoenix, Röyksopp, Silje Nes, Miss Tati og Vilde Tuv.

Nett: stockhausmusic.com

Stockhaus er da også en artist med langt flere jern i ilden enn solokarrieren, han er også medlem i duoen Lekende Lett og trioen Ungdomskulen, dessuten skriver og produserer han med fremadstormende bergensere som Myra og Eirik Aas.

På toppen av det hele er 19 lykketallet hans, så da ble dette planen for 2019: hvorfor ikke gjøre som Drake og Matoma, to artister som begge har gitt ut mer løst definerte spillelister istedenfor mer fastlåste, ferdigdefinerte album?

Les også: Mystisk bergensduo

Mammut-spilleliste

Fredag 18. januar gir Stockhaus ut «Glamour», den første singelen fra «Svorske tilstander», men dette blir også den første sangen i spillelisten «Stockhaus Big 100», som skal bli et utstillingsvindu for alt han jobber med. Målet er at listen skal romme minst hundre låter når klokkene slår midnatt på nyttårsaften.

– For å nå målet må jeg tilnærme meg musikken annerledes. Det er så lett å jobbe på detaljnivå. Ofte er det også helt unødvendig, så jeg skal slippe meg fri og ikke overtenke så mye. Frigjøringen og eventuelt nye musikalske samarbeid vil være bonusen for å gjøre dette dumdristige prosjektet.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Han har rukket å tyvstarte, men det er bare rundt 15 sanger – inkludert de ni på soloalbumet – som er ferdig innspilt. Allerede før spillelisten er avduket har han innsett at det er flere skjær i sjøen for det ambisiøse prosjektet. I tillegg til faktisk å produsere musikk i slike mengder, skal miks, mastring og innpakning finansieres, og samtidig vil Stockhaus prøve å unngå at alle disse nye sangene konkurrerer med hverandre om lytternes oppmerksomhet.

– Hele prosjektet er jo lett idiotisk, men det synes jeg er noe av det fine med det. Jeg tror jeg hadde vært sykt skeptisk til noen annen i bransjen som skulle prøve seg på det samme.

Les også: Mrs. Orkester

Svorsk som landsmål

Kristian Stockhaus er opprinnelig svensk, men har bodd i Norge siden 1995. Han har tidligere bare sunget på engelsk, men på «Svorske tilstander» går han over til talespråket for første gang. Drømmer han om å ta opp arven etter Bobbysocks?

– Bobbystocks? Saken er jo den at jeg snakker svorsk, så når jeg skulle prøve å lage musikk på mitt nye landsmål, så ble det som det ble. Det er morsomt med en svorsk plate, og jeg ser på den som en liten hyllest til en stor og serviceinnstilt folkegruppe.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.