Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Motvillig popstjerne. ZadeKing dreide seg mot dancehall på debuten «Hun gjør meg vill» i 2016. – Jeg var først engstelig for å gi den ut, fordi jeg følte ikke det var min stil og at jeg måtte være rapper, forklarer han.

Motvillig popstjerne. ZadeKing dreide seg mot dancehall på debuten «Hun gjør meg vill» i 2016. – Jeg var først engstelig for å gi den ut, fordi jeg følte ikke det var min stil og at jeg måtte være rapper, forklarer han.

Han blir stadig kalt «potet». Nå svarer ZadeKing

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Jeg blir skjelt ut som «jævla potet», «en skam for somaliere» og «håper du dør», sier ZadeKing, som nå svarer på hetsen med gladlåten «Positive vibes».

I februar satte den norsksomaliske artisten ZadeKing kaffen i vrangstrupen. Hiphopduoen Karpe ga ut ep-en «Sas Plus/Sas Pussy», og etter hvert som lytterne dechiffrerte tekstene og de mange linkene på platens nettsted, trodde flere at nasjonalklenodiene rappet om Zade i «Syreangrep»:

«Du er profet i egen bydel / Jeg er pottet, og jeg er Kevin Lyttle», rapper Magdi, mens en link fra nettstedet fører leseren til et klipp med ZadeKing på hjemmebane i Halden i fjor høst, der han fremfører hiten «Kumbaya» i TV 2-programmet «Allsang på Grensen». «Potet» er et hyppig brukt skjellsord om nordmenn, mens linjen om Kevin Lyttle peker på de melodiske likhetstrekkene mellom soca-artistens 2004-hit «Turn Me On» og ZadeKings sang. TV 2 måtte raskt stenge kommentarfeltet etter hvert som Karpe-lyttere la igjen hatefulle meldinger.

– Det kan godt hende at Karpe ikke mente det negativt, men mange andre tolket det som en diss, sier ZadeKing, alias Sade Hussein (27)..

Karpe forklarer at de ikke hadde tenkt på ZadeKing da de skrev teksten. «Allsang»-klippet ble brukt for å illustrere hvordan man kan være både veldig norsk og veldig Kevin Lyttle.

Fakta: ZadeKing

Sade Hussein, artist og låtskriver fra Halden

Født i 1992 i Ålesund.

Begynte å rappe tidlig i 2000-årene, har jobbet med blant andre Magnus «Cashmere Cat» Høiberg.

Debuterte i 2016, best kjent for «Hun gjør meg vill» (2016), «Kumbaya» (2018), «Hola Mamacita» (2018) og «Ta det rolig» (2019).

Aktuell med singelen «Positive vibes».

Instagram: @zadeking1792

– Klippet er et prakteksempel på en skikkelig svarting i skikkelig norsk setting. Et fint klipp for å vise hva Magdi sier i akkurat den spesifikke linjen. Og Zade låner jo melodien til «Turn Me On» i opptredenen, mener Chirag Rashmikant Patel i Karpe.

Men mange benyttet anledningen til å hetse ZadeKing i sosiale medier.

– Jeg ble skjelt ut på Snapchat som «jævla potet», «en skam for somaliere» og «håper du dør». Jeg vet ikke hvem disse haterne er, men det er nok mange som synes jeg er for pop og for norsk til å lage urban musikk, forteller ZadeKing.

Nå svarer ZadeKing på syreangrepet, men ikke i form av en aggressiv gatelåt. Isteden gir han ut nok en gladlåt, «Positive vibes», der han omfavner rollen som Norges svar på Kevin Lyttle, artisten fra Trinidad som alt følger Zade på Instagram.

Skal du skjelle ut ZadeKing, kall ham heller «søtpotet».

Gladgutt fra Tistedalen

D2 møter ZadeKing i hjertet av multikulturelle Grønland i Oslo, men han er formet av oppveksten i 1792 Tistedal i Halden.

I barndommen drømte han om å bli 50 Cent, og jobbet med den kommende verdensstjernen Cashmere Cat i byen der rock og rånerkultur dominerer. Han var en av få innvandrerbarn på Risum ungdomsskole, mens Rødsberg var den lokale versjonen av ungdomsskolen i NRK-serien «Kongen av Gulset», der de fleste afrikanerne, albanerne og asiatene i byen gikk.

Han snakker som «haldensrær» flest, med tykk l, og høres mer ut som en «gora» (hindi for lyshudet person) enn en «bhaiya» (bror) fra drabantbyen. Noe som også gjenspeiles i musikken.

– Jeg merker på både venner og bekjente at mange synes jeg bør lage hardere musikk, og ikke bare partylåter. Folk vil jeg skal være tøffere og mer «real», og ikke bare være gladgutt. Men dette er slik jeg er! Jeg vil lage positiv musikk.

Da D2 intervjuet ZadeKing i 2017 sa han at «musikk kurerer negativitet», og i den norske urbanscenen er det vel bare Admiral P og Madcon som lager like skamløs positiv musikk. «Er du alltid like blid?», som en stemme spør i starten av «Positive vibes». Tilfeldighetene vil ha det til at D2s fotograf kjenner ZadeKing fra ungdomsskolen, og han kan bekrefte at musikken og personligheten passer som hånd i hanske.

Samarbeider. ZadeKing jobber tett med låtskriverne Anders Nilsen og André Jarnvig Jensen, og har alt samarbeidet med Temur, Snow Boyz, Morgan Sulele, Ezzari og Larsiveli.

Samarbeider. ZadeKing jobber tett med låtskriverne Anders Nilsen og André Jarnvig Jensen, og har alt samarbeidet med Temur, Snow Boyz, Morgan Sulele, Ezzari og Larsiveli.

– Hva gjør du når du blir sint?

– Da ser jeg morsomme videoer på Youtube.

– Så det er blitt veldig mange morsomme videoer på Youtube siden februar?

– Nei, faktisk ikke. Jeg ble ikke sur. For å være helt ærlig ble jeg glad. Jeg tenkte det var stas å bli nevnt av Karpe.

Black Staysman

«Kaller meg for potet, kaller meg for profet, kjør på! / Alle sammen de vet, bare positive vibes, Østfold!» rapper ZadeKing i «Positive vibes», og disse linjene er det eneste svaret Karpe får.

Men «samtalen» mellom Zade og Karpe er også en innfallsvinkel til å snakke om hva slags trange rammer en ung mann med innvandrerbakgrunn må forholde seg til. Har norsk hiphop plass til en smørblid fyr fra Halden, som lager dansbar poprap med karibisk og afrikansk krydder? «Gutta kaller meg for Black Staysman», rapper ZadeKing, og viser til den like blide artisten og programlederen Stian «Staysman» Thorbjørnsen fra Fredrikstad.

– «Black Staysman» betyr at jeg kan være hvem jeg vil. Jeg trenger ikke være han «ekte» somalieren som rapper om morrapulere, men han karen fra Halden som har vokst opp med Elvis-musikk og Staysman. Jeg husker da Staysman jobbet på bensinstasjonen i Svinesundparken; han var alltid chill mot oss da vi var små.

Jeg trenger ikke være han «ekte» somalieren som rapper om morrapulere, men han karen fra Halden som har vokst opp med Elvis-musikk og Staysman

ZadeKing

Som utlending på bygda eller i andre miljøer med sterk norsk dominans, er det lett å ta rollen som den blide, morsomme og godt integrerte utlendingen. I et mer urbant og flerkulturelt miljø gir det deg ikke like mye kulturell kapital å være for blid eller for norsk. Da blir du lett kalt «potet» og «kokosnøtt».

Som artist bryter ZadeKing med både de musikalske og språklige forventningene omgivelsene har til en «urban» artist med afrikanske røtter.

– I Halden er jeg for mye utlending, i Oslo er jeg for norsk. Men jeg tenker ikke så mye på dette. Hvis jeg hadde begynt å rappe om penger, dop og damer, ville alle j

eg vokste opp med avslørt meg som «fake». Jeg er ikke en person som kan lage hard rap. Det vil si; jeg kan gjøre det, men da blir det ikke ekte.

I Halden er jeg for mye utlending, i Oslo er jeg for norsk

ZadeKing

På hjemmebane

I musikkvideoen til «Positive vibes» omfavner ZadeKing og gjengen hans det rånete og bondske Halden, ved å kjøre rundt i traktor og gatebiler og henge med hestene i stallen, men rekker også et lite blunk til det norsk-somaliske miljøet, ved å spille ludo og høre på BBC på radioen. Men handler ikke også noe av kritikken mot ham om det klassiske sellout-argumentet?

Å omfavne uforfalsket pop har aldri vært innenfor i Musikk-Norge, noe ZadeKings bysbarn Ole «i’Dole» Evenrud smakte på da han ga ut albumet «Blond og billig» i 1983. Og hvor mange rappere og urban-artister har stilt opp i «Allsang på Grensen» siden 2007? Erik og Kriss, Vinni, Madcon, Admiral P, Nico D, Stella Mwangi, Staysman & Lazz, Nico & Vinz, Cir.Cuz, Katastrofe og ZadeKing; de fleste av disse har møtt sin dose med sellout-beskyldninger.

– Så lenge faren og moren min elsker meg, gir jeg faen i hva haterne sier. Foreldrene mine er stolte av meg, og de skjønte at jeg var blitt artist da de så meg på «Allsang på Grensen», som jo spilles inn i Halden. Jeg har vokst opp der, og var stolt over å få være med på tv-programmet, der jeg fikk fremføre min sang på mine premisser.

– Kunne du spilt på Danskebåten?

– Jeg vet ikke om de folkene vil fucke med meg og musikken min, haha! Men jeg kan samarbeide med Plumbo, om de vil, spøker ZadeKing.

– Men jeg har også spilt på Norway Cup og Momarkedet, og mitt neste mål er å få opptre på Sommarland i Bø.

– Hva med Melodi Grand Prix?

– Det blir litt for … der går grensen!

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.