Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Razika: – Vi håper jo at dette er en gavepakke til fansen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Guro Aasaaren publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det er 10 år siden Razika utga debutalbumet «Program 91». Nå er platen her igjen.

En musikalsk reise. – Vi har ikke noen comebackplaner med det første. Samtidig tenker vi at dette er en fin anledning til å åpne opp Razikas skattkiste. Da vi begynte å lete i gammelt materiale fant vi mye gøy. Fra venstre: Maria Råkil, Marie Amdam, Embla Karidotter og Marie Moe.

En musikalsk reise. – Vi har ikke noen comebackplaner med det første. Samtidig tenker vi at dette er en fin anledning til å åpne opp Razikas skattkiste. Da vi begynte å lete i gammelt materiale fant vi mye gøy. Fra venstre: Maria Råkil, Marie Amdam, Embla Karidotter og Marie Moe.

Selv om de norske indieheltene i Razika takket av som band med en storslått avslutningsturné i 2019, og spilte sin aller siste konsert noensinne for en tårevåt Øyafestival samme år, er det ikke helt slutt for Razika. Ti-årsjubileet for første plate blir feiret med nyutgivelse av «Program 91».

At det nå er ti år siden utgivelsen, var det plateselskapet deres Jansen Records som måtte minne dem på.

Fakta: «Program 91»

Razikas første plate utgis på nytt, 10 år etter første utgivelse.

Låtene er remastret av Christian Obermayer.

Platen gis ut på plateselskapet Jansen Records.

– Vi er ikke så gode på å huske sånt, men vi håper jo at dette er en gavepakke til fansen, sier vokalist og låtskriver Marie Amdam og ler.

Hun forteller at platen bærer preg av å være laget av fire 18-åringer som sang og laget låter om et liv de gjerne ønsket å leve.

– Vi skrev jo låtene til platen da vi fortsatt bodde hjemme, hadde innetider og levde et vanlig liv på videregående skole. Vi visste ikke hva vi hadde lyst til, så platen er et merkelig sammensurium av alt et ungdomsliv kan inneholde, uten å ha noen særlig rød tråd eller «businesstanke».

Sluttet med engelsk

Albumet ble en suksess i 2011, og til tross for at halvparten av låtene var på norsk, nådde musikken langt utover landegrensene. Musikkritikere i NME, Pitchfork, New York Times og Guardian var fans, og oppmerksomheten tok bandet til både USA og Japan.

– Vi sluttet å synge på engelsk etter platen, vi hadde mer lyst til å synge på norsk. Vi var jo ikke så veldig taktiske når vi ser tilbake på det, humrer Amdam.

– Men det er kanskje akkurat derfor vi har lyst til å løfte frem «Program 91». Det er starten på det hele.

Overhaling

Det var likevel i Norge bandet og albumet for alvor satte spor. Med sine ærlige og troverdige tekster om oppvekst og ungdomstid kombinert med et brennende politisk engasjement ble Razika raskt yndlinger langt utenfor musikkbransjen.

I 2021 garanterer låten «Vondt i hjertet» fortsatt allsang, og er for lengst innlemmet i den store norske sangboken. For bandmedlemmene i Razika er det stort at flere av låtene på platen har betydd mye for mange fans.

Platen, som har vært ute av trykk fysisk i et halvt tiår, har fått en remaster-overhaling av Christian Obermayer og inkluderer en bonusplate full av uutgitt materiale, både fysisk og digitalt. Her får man demoer og liveopptak som aldri før har vært tilgjengelige, fra hele bandets karriere. Lp-utgaven inneholder også albumnotater av musikkjournalist Geir Rakvaag og bandet selv.

Platen slippes 20. august, både digitalt og på en dobbel-lp.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner