Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Til inspirasjon. Darkowa ønsker å inspirere andre med musikken sin. I tillegg til at den hjelper henne, håper hun at andre også kan nyte den.

Til inspirasjon. Darkowa ønsker å inspirere andre med musikken sin. I tillegg til at den hjelper henne, håper hun at andre også kan nyte den.

Darkowa: – Jeg føler at hjernen min er konstruert av lyder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Ji Andersson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Darkowa inviterer lytterne inn i en musikalsk tidsmaskin full av kjærlighet, barndom og fristelser.

Da Phylis Ama Boateng (28) gikk i andre klasse på barneskolen, døde hennes ett år gamle lillebror. Tragedien førte til at hun i årene som fulgte, følte seg som et enebarn, til tross for at hun hadde en storesøster i Ghana som senere kom til Norge.

Denne følelsen av å være alene i verden er noe av det hun vil uttrykke som artisten Darkowa. Denne uken gir hun ut ep-debuten «Time Machine», som har fått sin tittel fordi «den tar utgangspunktet i reisen i livet mitt».

– Vi har samlet de viktigste temaene: kjærlighet, barndom, selvrealisering og fristelser. EP-en gjenspeiler blant annet følelsen av å miste noen man er glad i som ung og søken etter menneskelige relasjoner, forteller Boateng.

Artistnavnet Darkowa har hun lånt fra sitt eget mellomnavn. Hennes fulle navn er munnfullen Phylis Ama Darkowaah Boateng-Gyamfi. Hun er født og oppvokst i Oslo, med mor fra London og far fra Ghana.

Fakta: Darkowa

Phylis Ama Darkowaah Boateng-Gyamfi, artist, dj og produsent fra Oslo.

Født i 1994.

Debuterte med singelen «Uber Black» (2020).

Gir ut sin første ep, «Time Machine», fredag 2. desember.

Fikk tildelt Nopa-stipendet i 2021.

Nett: facebook.com/darkowa2k

Kreativ uttrykksform

Darkowa la ut sin første sang på NRKs «Urørt»-sider i 2020 og har i løpet av to år rukket å motta både Nopa-stipend og spille på viktige bransjefestivaler som Bylarm og Vill vill vest. Hun forteller om en aktiv oppvekst, der hun drev med idrett, spilte tverrfløyte i korpset og også hadde piano hjemme.

– Jeg spilte i korpset så lenge det var mulig, rundt ni år. Onkelen min drev med musikk, så det ligger i blodet.

Da D2 møtte Boateng hjemme i leiligheten hennes på Grønland i Oslo, fortalte hun raskt at hun ikke var så glad i å bli intervjuet. Det er musikk som er hennes viktige redskap for å uttrykke seg. Hun forteller at hun er en innadvendt person som bruker musikken for å få ut alle lydene i hjernen.

– Jeg føler at hjernen min er konstruert av lyder, sier Boateng og forklarer hvor viktig det er for henne å få ut igjen den kreative inspirasjonen hun tar inn.

Jeg vil si at jeg er dårlig på å dele ting med andre, så det er derfor jeg syns det er fint å lage musikk

Darkowa – artist

Produsent og dj

Når hun holder på med musikk, forteller Phylis Ama Boateng, kommer hun inn i en egen sone. Det har også vært inspirerende å møte mennesker som holder på med det samme.

– Jeg vil si at jeg er dårlig på å dele ting med andre, så det er derfor jeg synes det er fint å lage musikk. Da kan jeg dele litt av tankene mine gjennom musikken. Men nå som jeg har begynt å jobbe med andre folk, så er det blitt en viktig del å bli inspirert av andre.

Hun er også en lovende dj og produsent, men på ep-en samarbeider hun med produsentene Henrik Haraldsen Sveen, alias Henrik the Artist, og Kristine «Maud» Hoff fra Bodø. Boateng synes dagens norske musikkscene er dominert av mainstreampop og russemusikk, mens hun selv sikter mot elektronisk pop, hyperpop og et lite hint av r&b. Sangene har gjerne en euforisk og drømmende stemning, koblet opp mot raske rytmer som gjør det vanskelig å sitte stille.

– Jeg føler noen ganger at man må tilpasse seg den norske musikkindustrien, men det er ikke noe jeg har lyst til å gjøre. Mitt største mål akkurat nå er å opptre på Øyafestivalen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.