Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Demonisk. Warith Salti Mbaruk, alias Salti, lufter indre demoner på sine nye sanger.

Demonisk. Warith Salti Mbaruk, alias Salti, lufter indre demoner på sine nye sanger.

Pophåpet behandler oppveksttraumer med musikk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Norsk-tanzanianske Salti tar på seg hodetelefonene og drømmer seg vekk. Til høsten kommer oppfølgeren til debut-ep-en.

– Jeg er stuck, ha-ha!

Artisten Salti – det vil si Warith Salti Mbaruk (26) fra Tanzania, via Sotra – ler så telefonlinjen spraker. I skrivende stund sitter han id- og verdipapirløs i Barcelona, hvor han for lengst er ferdig med musikkvideoinnspilling.

– Vi var ute på restaurant etter opptak. Enten må jeg ha mistet lommeboken, eller så snappet noen den til seg. Uansett nektet de meg adgang på flyplassen, rapporterer han med frydblandet skrekk.

Han er nemlig innforstått med at det finnes verre steder enn spanskekysten å være strandet, særlig for en som er vant med havgapet på Vestlandet.

– Det er helg. Det kommer til å ordne seg. Jeg får bare nyte litt ekstra ferie!

Fakta: Salti

Warith Salti Mbaruk, låtskriver og artist fra Sotra, født i Tanzania i 1995.

Aktuell med singelen «Talk About Me and U».

@saltimusic

Demonisk soulpop

Stemningen er desto mer alvorstynget på «Demons», ep-en Salti skal utgi i november. Her følger han opp 2020-debuten «Angels», med seks sanger som alle er urbane popvariasjoner over temaet «å kjempe med sine indre demoner».

Muligens har du hørt den sjelfulle smakebiten «Love Poor» på radioen, og i disse dager utgis oppfølgeren «Talk About Me and U».

– Det er veldig mange følelser på den nye platen. Jeg åpner opp ting jeg har fornektet gjennom livet mitt. Der ligger en stor utfordring for meg, men også en mulighet for lindring, sier Mbaruk.

Ifølge eget utsagn hadde Salti, som var åtte år gammel da han flyttet med familien til Vestlandet, en traumatisk oppvekst preget av vold.

– Musikk har alltid vært terapi for meg, en slags rømningsvei. Noen tar seg en røyk, andre et glass vin. Jeg setter på hodetelefoner, lukker øynene og drømmer meg vekk.

Vil bli rik

– Hvor stammer den imponerende amerikanske aksenten din fra?

– Fra musikken jeg hørte på fra veldig ung alder – og fra filmene jeg så. Jeg er veldig inspirert av amerikansk hiphop- og bykultur. Jeg har fulgt historiene – jeg husker jeg satt og så 50 Cent i «Get Rich or Die Tryin’» da jeg var 11. Det var sånn jeg koblet meg av virkeligheten, slik mange barn gjør. Jeg sto foran speilet og dagdrømte om at jeg ble intervjuet på engelsk.

– Og drømmen er fortsatt utenlandsk gjennombrudd?

– Målet er at det skal skje noe internasjonalt, ja. Men det må starte et sted, og da er det naturlig at det blir der du er fra. Det er viktig å ha den støtten med deg når du skal ut i verden. Skjønt, hvem vet: Kanskje blir det plukket opp et annet sted før det blir plukket opp i Norge? spekulerer Salti.

En forutsetning for det meste er at han kommer seg hjem fra Barcelona.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.