Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Terapeutisk. – Det å gå i studio er nesten litt som terapi for meg, forteller artist og låtskriver Synne Vo.

Terapeutisk. – Det å gå i studio er nesten litt som terapi for meg, forteller artist og låtskriver Synne Vo.

Skamløs pop fra Gudbrandsdalen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ferdinand Wagner Lorenz publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Sangene Synne Vo har skrevet med Chris Holsten er blitt strømmet millioner av ganger. Nå satser hun på solokarrieren.

– I starten tenkte jeg at jeg ikke kunne skrive på dialekt, i frykt for at folk ikke skulle forstå det jeg ville si, forteller Synne Vorkinn på kav dølemål.

Du kjenner kanskje ikke igjen navn eller utseende, men musikken under artistnavnet Synne Vo har du trolig hørt – enten i «Børning 3» eller i siste sesong av NRK-serien «Rådebank», der Chris Holsten-duetten «Ett minutt» er blitt hennes største hit.

Fakta: Synne Vorkinn

Norsk artist og låtskriver kjent som Synne Vo.

Født i 1998, fra Lesja i Gudbrandsdalen.

Debuterte med singelen «Lær meg å leve» (2018).

Nominert til Musikkforleggerprisen i kategoriene Årets gjennombrudd og Årets verk», begge i populærmusikk.

Aktuell med singelen «Heime».

@egersynnevo

30 millioner

For Synne Vorkinn er karrieren så vidt i gang. 23-åringen har rukket å delta i «Idol» og tatt utdannelse innen musikkproduksjon, men også utmerket seg som låtskriver.

Hun har blant annet bidratt på Chris Holstens «Smilet i ditt eget speil» og «Bare når det regner», som har henholdsvis 21 og 11 millioner avspillinger på Spotify. Førstnevnte er også nominert til Musikkforleggerprisen, som Årets verk.

– Det er jo veldig annerledes å skulle skrive for og med andre artister, enn det er å skrive for seg selv. Det har vært veldig enkelt med Chris, siden han er sykt musikalsk, god på melodier og vet veldig godt hva han selv holder på med, sier Vorkinn.

Popartisten fra Lesja i øvre del av Gudbrandsdalen setter seg godt til rette i den vesle leiligheten hun deler med søsteren på Bislett i Oslo. Like over sofaen henger et utklipp av Abba, men i motsetning til de svenske popmestrene har Vorkinn omfavnet morsmålet.

– Nå tenker jeg at det at jeg synger på dialekt, er en av mine styrker. Det gjør det enklere å skille seg ut i mengden, mener hun.

En varm klem

Den nylig utgitte Synne Vo-singelen «Heime» ble av NRK P3 beskrevet som «en varm klem når man kjenner på hjemlengsel». Dagene går med til å jobbe med debutalbumet, som etter planen gis ut neste år.

Nå tenker jeg at det at jeg synger på dialekt er en av mine styrker. Det gjør det enklere å skille seg ut i mengden

Synne Vo

– Jeg prøver å spørre meg selv om det jeg skriver i tekstene mine, er noe jeg faktisk kunne sagt. Jeg vil at det skal være realistisk, men jeg er også en skamløs popmaker!

– Jaså?

– Jeg er ikke en sånn som sier «nei, det her er litt cheesy, dette føler jeg at jeg har hørt før». Jeg tenker som regel at hvis noe føles gjenkjennelig, så er det nice.

Men musikken skal ikke bare være fengende. Artisten vil gjerne gi lytteren en god dose nostalgi når de hører musikken hennes.

– Jeg har skrevet en låt om hvor bra jeg hadde det da jeg var 16 år, men nå tror jeg ikke at jeg var noe lykkeligere da, sånn egentlig. Nå kan jeg jo gjøre hva jeg vil, det kunne jeg jo ikke egentlig da. Men det er sikkert sånn at når jeg er 30 år, tenker jeg: «Synne, du var så lykkelig i 20-årene.»

En mors klokskap

Selv om Vorkinn har vært glad i musikk fra barndommen, var ikke planen å bli artist. Etter videregående lå alt til rette for å bli medisinstudent, men hun kom på andre tanker da moren oppfordret henne til å ta et friår. Hun gikk på poplinjen på Trøndertun folkehøgskole, tenkte «nå skal jeg gjøre meg ferdig med musikken».

Slik ble det ikke.

Veien videre gikk til studier i musikkproduksjon og låtskriving, ved Lillehammer Institute of Music Production and Industries (Limpi). Da hun var ferdig i 2020, sto hun med platekontrakt fra Warner i neven.

– Jeg har gått fra maks trygghet i Gudbrandsdalen til maks uforutsigbarhet i Oslo. Å prøve å satse som artist, er veldig annerledes sammenlignet med utdannelse, hvor du vet at om et par år er du utdannet og kan få deg jobb, sier hun, og tilføyer:

– Men musikken gir meg veldig mange andre ting, selv om det kanskje ikke gir meg den samme følelsen av trygghet.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.