Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Elle Márgget Nystad er leder i Norske Samers Riksforbunds ungdomsforbund – og nå også Årets ledestjerne i D2.

Elle Márgget Nystad er leder i Norske Samers Riksforbunds ungdomsforbund – og nå også Årets ledestjerne i D2.

Hun er årets ledestjerne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Elle Márgget Nystad (24) i Fosenaksjonen er Årets ledestjerne 2023.

Fakta: Ledestjerner 2023

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Les om alle ledestjernene her.

Tirsdag kveld kåret D2 for femte år på rad Årets ledestjerne. Fjorårsvinner Eirik Mofoss (30) annonserte 2023-vinneren på utestedet Ingensteds i Oslo, og leste opp juryens begrunnelse foran hele 25 oppmøtte av årets ledestjerner. Til slutt var det ikke lenger noen tvil i salen om hvem som var vinneren:

– Det er neste generasjon samiske barn og ungdom som er hennes største inspirasjon og drivkraft. Målet er at de skal få oppleve trygghet i det å være samisk. Årets ledestjerne er Elle Márgget Nystad, sa Mofoss.

Hovedpersonen selv var tydelig overrasket og beveget, og måtte ta noen dype pust før hun kunne svare på prisutdelernes spørsmål om hva som har vært høydepunktet i året hun har lagt bak seg.

– Når man har aksjonert tre ganger og møtt statsministeren tre ganger, og kongen én gang, så kan det kanskje virke vanskelig å velge. Men høydepunktet for meg er å oppleve samholdet oss aksjonister imellom, og se kraften vi har sammen. Dette er en pris jeg vil dele med mange, jeg hadde aldri klart å lede dette uten alle mine medaksjonister.

Prisvinner. Det var en både overrasket og glad Elle Márgget Nystad som tirsdag kveld mottok prisen som Årets ledestjerne 2023.

Prisvinner. Det var en både overrasket og glad Elle Márgget Nystad som tirsdag kveld mottok prisen som Årets ledestjerne 2023.

Fakta: Årets ledestjerne 2023

Alder: 24.

Bakgrunn: Født og oppvokst i Karasjok i en samisk familie. Studerer jus ved Universitetet i Tromsø.

Aktuell: Leder i Norske Samers Riksforbunds ungdomsforbund (NSR-Nuorat). Har markert seg som en tydelig stemme mot menneskerettighetsbrudd og samehets, og er myndighetskontakt og en av frontfigurene i Fosenaksjonen.

Juryens begrunnelse: Årets ledestjerne bestemte seg allerede i ung alder for å ta opp kampen for neste generasjon. Hun viser også at det går an å kjempe for flere saker samtidig, og DNs lesere og ledestjernejury var i år helt på linje: Vi lot oss imponere av en ledestjerne som viser evne til å nå gjennom med sine hjertesaker og langsiktige problemstillinger.

Det er ikke nødvendigvis den mest synlige kampsaken som har ført til at juryen nå peker på Nystad som Årets ledestjerne, selv om den reiser viktige spørsmål om sosial bærekraft, klimaomstilling, energiforbruk, naturmangfold, menneskerettigheter og tradisjoner. Det er også måten kampen blir ført på, og hvordan kjernesaken berører så mange andre viktige spørsmål.

Årets ledestjerne driver med en aktivisme gjennomført med et smittende engasjement som makter å bryte gjennom lydmuren, uavhengig av hva du måtte mene om selve saken. Dette er en aktivisme som også tegner opp store linjer mellom staten og lokalsamfunn, natur og kultur, energipolitikk og det grønne skiftet, politikk og sivil ulydighet, minoriteter og majoriteten.

Årets ledestjerne har vist godt lederskap, hun har aksjonert både politisk og sosialt, med kjærlighet, samhold og ikkevold som rettesnor. I den eksterne nominasjonen ble hun kalt «et samisk symbol for evigheten» – og det er neste generasjon samiske barn og ungdom som er hennes største inspirasjon og drivkraft. Målet er at de skal få oppleve trygghet i det å være samisk.

Satte standard

Fredag 3. mars sa det pling i innboksen som samlet DN-lesernes nominasjoner til årets ledestjerner, og blant årets rundt 150 nominerte skilte Elle Márgget Nystad seg umiddelbart ut i mengden: «Med kjærlighet, forbud mot bruk av rusmidler og ikkevolds-aktivisme har Elle Nystad vært med å sette standarden for hvordan et godt lederskap også blant aktivister skal være. Det er mange som skal ha takk for protestene, men Elle Nystads kamp som leder i NSR-Nuorat har vært enormt viktig, både praktisk og symbolsk», het det i innsenderens nominasjon.

Nystad er leder i Norske Samers Riksforbunds ungdomsforbund (NSR-Nuorat), og hun var den i Fosen-aksjonen som holdt kontakt med myndighetene gjennom aksjonene i februar og mars.

Etter at D2 møtte henne på hjemmebane i Tromsø i høst, vendte Fosen-aksjonistene tilbake til Oslo i oktober. Da var det gått to år siden Høyesterett slo fast at reindriftssamenes rettigheter var brutt – med bakgrunn i artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter – da det ble gitt konsesjon til utbygging av to vindkraftverk i Fosen reinbeitedistrikt i Trøndelag. «FN-konvensjonen handler jo om nettopp dette – at man ikke skal hindre urfolk eller andre minoriteter i å utøve sin kultur», sa hun til D2.

– Fosen-saken er godt utredet, Fosen-samene har stått i denne saken i 20 år og vant i Høyesterett. Likevel føles dommen som et tap, og sivil ulydighet sto for oss igjen som en siste utvei. Dette er jo en samisk rettighetskamp, men i bunn og grunn angår den oss alle, for lever vi egentlig i en rettsstat når staten kan velge å ikke følge en høyesterettsdom? spurte Nystad fra scenen på Ingensteds.

Samisk kamp

Som juryen også slo fast i begrunnelsen, det er ikke nødvendigvis på grunn av denne spesifikke kampsaken Elle Márgget Nystad står igjen som Årets ledestjerne, «det er også måten kampen blir ført på». I tillegg har Nystad rukket å bli en markant forkjemper for samisk kultur, hennes ønske er å kunne bidra til å gjøre det lettere å være samisk for generasjonene som følger etter henne. «Som same du engasjere deg i det samiske – fordi det handler om din egen identitets eksistens. Ditt eget folks eksistens», sa hun i D2.

I november ble Nystad og flere andre aktivister som okkuperte Olje- og energidepartementet i februar bøtelagt, for ikke å ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg. Politiet ba om påtaleunnlatelse, men statsadvokaten holdt fast ved at bøtene skulle opprettholdes. Nystads bot er på 5000 kroner, men dette er et prinsipielt spørsmål, forklarer hun.

15

– Neste skritt for noen av oss nå blir å ta disse bøtene til retten. Vi mener jo at det ikke er vi som har begått noe lovbrudd her, det er det staten som har gjort, ved å ikke respektere høyesterettsdommen, fortalte Nystad fra scenen.

Fosen-aksjonen er også nominert som «årets stemme» i Osloprisen, utdelt av gratisavisen Natt&Dag. Dette i konkurranse med en annen av årets D2-ledestjerner, Forsvaret-varsler Silje Falmår, samt Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe. Har alle disse prisene noen verdi, eller er det bare et høflig klapp på skulderen?

– Denne prisen betyr mye for meg, å bli Årets ledestjerne føles særlig viktig når man leder en ungdomsorganisasjon. Prisen beviser også at det nytter å engasjere seg, vise motstand og kjempe. Og som samisk og minoritet er det dessuten viktig å ha allierte i ryggen, sier Nystad, samtidig som hun sjonglerer diplomet og blomsterbuketten hun plutselig fikk stukket i neven.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.