Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hurra, verden har fått 158 nye emojier

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Inkludert naturtro bakverk og mennesker med rødt hår.

Man kan ikke annet enn føle med den polske øyelegen Ludwik Lejzer Zamenhof (1859–1917). Som 28-åring publiserte han den første utgaven av det internasjonale planspråket Esperanto, med et håp om at nyskapningen skulle bli et fellesspråk for hele verden.

Så ble det i stedet gråtesmilefjes, tommel opp og bæsje-emoji som skulle forene oss i et lingvistisk minste felles multiplum, en 120–130 år senere 🙄.

Faus pas

Emojier er meget polariserende. Noen ser bare infantil språkfattigdom, passiv-aggressiv kommunikasjon, politisering, post-ironiske koder, og ren skjær idioti, det siste representert ved tullingene som går amok i tråder på Facebook med 😂😂😂 og ❤️❤️❤️.

Fakta: Emojier

Emoji-tegnsettet er oppdatert med 158 nye symboler

Andre ser en nødvendig og viktig berikelse av det uttrykksfattige digitale språket, et virkemiddel som tilfører emosjonell nyanserikdom, temperatur og presisjonsnivå.

Teknospaltens utsendte faller ned et sted mellom de to ytterlighetene: bruker emojis sporadisk, er bekymret for hva dette sier om personlighet og modenhetsnivå, og livende redd for å begå digitale faux pas som å bruke emojien med det lille smilet 🙂 uten å skjønne at dette er høyden av passiv-aggressiv-kommunikasjon; en emoji som signaliserer «jeg sier at alt er fint, men mener det stikk motsatte».

Et folkekrav

For Apple-misbrukere kom siste oppdatering av mobiloperativsystemet med en rekke emoji-nyheter som utvilsomt vil knytte den globale landsbyen enda tettere sammen.

Jeg nevner i fleng: Mennesker med rødt hår, mennesker med krøller, en mer realistisk utseende bagel (dette har visstnok vært et folkekrav på deler av den amerikanske østkysten) et blåfrossent fjes, fjellstøvler, frisbee, mygg, mango, mikrobe.

Totalt, med alle variasjoner i hud- og hårfarge, er det 158 nye emoji-varianter. Det er de høye herrer og damer i det såkalte Unicode-konsortiet, en ikke-kommersiell organisasjon som jobber med standardisering av språk på digitale plattformer, som bestemmer hva som skal være tilgjengelig i emoji-universet. Det blir stadig mer, etter utvalgskriterier som ikke alltid er like åpenbare.

Representativitet er viktig, det var derfor det var om å gjøre å få på plass ulike etnisiteter, og nå sist de rødhårede og dem med krøllete hår. Men det er fortsatt en rekke grupper i samfunnet som ikke blir sett, som føler seg marginalisert av ikke å være representert i emoji-universet.

Representativitet er viktig, det var derfor det var om å gjøre å få på plass ulike etnisiteter, og nå sist de rødhårede og dem med krøllete hår.

Hva mener man for eksempel med å ha med cd-plate, vhs-kassett, floppydisk, telefaks og personsøker, mens vi platesamlere heller ikke i denne runden er blitt tilgodesett med en vinylplate-emoji? 😡

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.