Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Google-grunnlegger Larry Page står bak selskapet Kitty Hawk og enmannsdronen Flyer.

Google-grunnlegger Larry Page står bak selskapet Kitty Hawk og enmannsdronen Flyer.

Denne dronen kan du sette deg i og fly selv

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Google-grunnleggerens selskap lanserer Flyer.

Det er blitt en del fra transportsektoren i denne spalten den senere tiden. Det begynner å ligne en trend: Innovasjonstrykket flyttes fra apper og triviell forbrukerelektronikk til nye løsninger innenfor transport og urban infrastruktur som virkelig kan gjøre en samfunnsmessig forskjell. Likevel må det være lov å kjenne på litt sunn skepsis når Uber vil slippe førerløse passasjerdroner løs i Los Angeles og andre byer innen 2023, eller når et selskap som låner navn fra Wright-brødrenes fly, «Kitty Hawk», lanserer en drone du kan sette deg i og fly selv, angivelig med bare én times trening.

Fakta: Enmannsdrone

Google-grunnlegger Larry Page står bak selskapet Kitty Hawk og enmannsdronen Flyer.

kittyhawk.aero

Over vannet

Bak Kitty Hawk står blant andre Google-grunnlegger Larry Page. Selskapets første seriøse prototyp, Flyer, er en enmannsdoning som får fremdrift fra ti roterende elektriske kjøttkniver, unnskyld, batteridrevne propeller. Den styres med en joystick som angir retning, og en gasshendel. Alle andre nødvendige korrigeringer gjøres av datamaskinen om bord. Flyer er utstyrt med pongtonger, fordi den i første omgang er ment for bruk over åpent vann. Doningen er klassifisert som ultralett fly av det amerikanske luftfartstilsynet, i samme klasse som motoriserte hangglidere. Slike kan ikke brukes over befolkede områder eller i regulert luftrom, så Kitty Hawk gikk for en løsning til bruk over åpent vann. Det kan nok være greit om noe skulle gå galt, noe det garantert gjør.

Fly selv. Enmannsdronen Flyer kan du sette deg i og fly selv, angivelig med bare én times trening. Google-grunnlegger Larry Page står bak.

Fly selv. Enmannsdronen Flyer kan du sette deg i og fly selv, angivelig med bare én times trening. Google-grunnlegger Larry Page står bak.

20 minutter

Ytelsene setter foreløpig visse begrensninger for luftakrobatikken. Topphastigheten er 32 kilometer i timen, marshøyden bare én til tre meter over vannet, flytiden på én ladning inntil 20 minutter, ifølge Wired. Daglig leder Sebastian Thrun, som i sin tid dro i gang Googles selvkjørende bil-prosjekt, hevder at man kan lære å fly på under én time, men en Youtube-video med den innflytelsesrike videobloggeren og «influenceren» Casey Neistat tyder på at det kan ta noe lengre tid. Neistat kommer seg dog i luften og hyler som en unge der han vingler sakte rundt et par meter over vannflaten.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Det er mange som vil være med i kappløpet om å bli først og best på elektrisk dronetaxi

Kitty Hawk jobber også med større modeller. Cora er en mer konvensjonelt utseende, flylignende toseter drevet med 13 rotorer, beregnet på taxidrift. Det er mange som vil være med i kappløpet om å bli først og best på elektrisk dronetaxi. Ifølge teknologinettstedet The Verge har Kitty Hawk og Uber konkurranse fra noen av flyindustriens giganter, som Boeing og Airbus, og minst 17 andre selskaper. Ingen vet ennå helt når eller hvordan det skal bli alvor. Det eneste som synes sikkert, er at den gamle The Weather Girls-hiten «It's Raining Men» kan bli aktuell igjen før vi aner det.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.