Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Test av Sonos-forsterker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Med denne kan du hente de gamle stereohøyttalerne opp fra kjellerboden.

Noen av oss insisterer på å leve i fortiden, med stereoanlegget som husets bankende hjerte. Dette i motsetning til mer fremoverlente kulturkonsumenter, som i stedet har anskaffet en eller flere aktive strømmehøyttalere. For eksempel fra Sonos, markedsleder innen trådløse multiromsløsninger og pådriver for en utvikling der folk har lyd over alt og ingensteds.

Men hvorfor ikke kombinere nytt og gammelt? For eksempel med Sonos’ nye forsterker, som skal gjøre det mulig å ta i bruk de gode, gamle stereohøyttalerne uten å måtte gi slipp på avansert multiromsfunksjonalitet og strømming.

Tredimensjonalt

Sonos Amp er altså en stereoforsterker, med kontakter på baksiden for noe så antikvarisk som høyttalerkabler. Tidligere Sonos-produkter som Connect:Amp hadde også det, men uten krefter til å drive krevende stereohøyttalere med autoritet.

Denne nye boksen har 125 watt per kanal mot forgjengerens 55, det utgjør en betydelig forskjell. Det låter da heller ikke ille, enten de tilkoblede høyttalerne er små og tungdrevne, eller svære, mer lettdrevne beist. Man får den unike illusjonen av et levende, tredimensjonalt lydbilde tegnet opp foran seg. Det kan spilles ganske, men ikke voldsomt høyt før forsterkeren viser tegn til åndenød.

Lydkvaliteten er ikke helt som med en dyrere, dedikert stereoforsterker, det skal sies, det gir nok mest mening å bruke Amp med et par høyttalere i den rimeligere klassen. Men det låter energisk, dynamisk og pent. Det som mangler, er den mest finkornede subtiliteten og oppløstheten – samt den gode følelsen av å eie et stereoprodukt med sjel.

Fakta: Sonos Amp

Stereoforsterker med støtte for multirom og strømming

sonos.com

Det er unektelig noe litt dødt og kjedelig ved denne vesle boksen, sammenlignet med en god, gammeldags stereoforsterker med knotter og lys. Men hvis en Amp er det som skal til for å få deg til å høre på stereo i stedet for en liten mono-boks, er det strålende.

Fakta: Kommentar: Jan Omdahl

Journalist og skribent. I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Multiløsning

For sine 6500 kroner får man trådløs integrasjon med resten av husets Sonos-produkter, støtte for Spotify, Tidal og andre strømmetjenester, HDMI-inngang for ARC-stereolyd fra tv-skjermer, og muligheten til å lage et hjemmekino-oppsett med trådløs tilkobling av Sonos-høyttalere som bakhøyttalere.

For bruk i hjemmekino er manglende støtte for senterkanal et minus, det samme er mangel på støtte for høyoppløst musikk, her stopper det ved cd-kvalitet.

Amp er laget slik at flere enheter kan brukes sammen i multiromsløsninger. Det er utgang for subwoofer, to Ethernet-porter og analog stereoinngang som gjør det mulig å koble til for eksempel en cd-spiller.

Det hele styres via wi-fi med Sonos-appen, i tillegg er det play/pause og volumkontroller på forsiden, som du garantert ikke kommer til å bruke.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.