Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Thrive Ny Samsung-app lar brukerne sperre innkommende henvendelser og egen adgang til det sosiale nettet.

Thrive Ny Samsung-app lar brukerne sperre innkommende henvendelser og egen adgang til det sosiale nettet.

Den perfekte kuren for mobilavhengighet er selvsagt … enda en app

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ariana Huffington mener å ha funnet løsningen som lar deg kontrollere mobilbruken.

Det sosiale nettet er på mange måter en velsignelse, men det er ikke fritt for at avhengigheten det skaper kan herje ganske stygt med hodet til en stakkar. Bare spør Justin Rosenstein, som i 2007 jobbet i Facebook, der han og noen kolleger utviklet «The Awesome Button» – prototypen til det som skulle bli dagens Liker-knapp. Ti år senere er han meget skeptisk til hva nettbruken gjør med oss, og var nylig en av flere innflytelsesrike teknologer som snakket med avisen The Guardian om avhengighet av sosiale medier som psykologisk fenomen og samfunnsproblem. «Små glimt av pseudo-lykke», var Rosensteins karakteristikk av den flyktige gleden over likes i sosiale medier. Snapchat sammenlignet han like godt med heroin.

Man trenger noen strategier for frakobling. Kan man ha en telefon som gir alle muligheter, men som samtidig gjør det enkelt å stenge verden ute når man trenger det?

Blokkering

Av alle mennesker er det Ariana Huffington, grunnleggeren av nettmagasinet Huffington Post og dermed selv en av dem som har skodd seg kraftig på klikkvennlig nettinnhold spredt via sosiale medier, som mener å ha kommet opp med en løsning.

Hun har i det minste kommet opp med en artig markedsføringsgimmick for Samsung-telefoner. Thrive, som lanseres eksklusivt for Samsung-brukere i desember, er en av flere apper som springer ut av Huffingtons livsstilssatsing med samme navn.

Thrive er tett integrert med telefonens operativsystem, og lar deg skru av forbindelsen med omverdenen ved å blokkere både innkommende henvendelser og din egen tilgang til forhåndsdefinerte apper for et gitt tidsrom.

Fakta: Thrive

Ny Samsung-app lar brukerne sperre innkommende henvendelser og egen adgang til det sosiale nettet.

thriveapp.thriveglobal.com

Kvalifiserte Samsung-brukere vil vite at noe lignende kan oppnås i dag med Do Not Disturb-funksjonen, men med Thrive kan du gjøre unntak for personer på en egen vip-liste. Andre kontakter som prøver å nå deg, får en melding i retur der det står at du er «thriving». Oversatt til norsk betyr det vel noe sånt som at du trives og vokser – noe du på denne måten kommuniserer til omverdenen med subtilt snikskryt av selvkontroll, arbeidsdisiplin og digital spisskompetanse.

Fakta: Kommentar: Jan Omdahl

Journalist og skribent. I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Skremmende innsikter

Thrive har en egen «app control» som viser deg hvor mye tid du bruker med hver app. Det kan nok være skremmende kunnskap å tilegne seg. Neste skritt er å blokkere adgangen til de verste tidstyvene. Slik kan du for eksempel velge å stenge tilgangen til Snapchat mellom ni og tolv.

Velger du det strengeste «Super Thrive Mode», kan du heller ikke jukse ved å slå blokkeringen av igjen – du får ikke fyrt opp sperrede apper igjen før Thrive-klokken har telt ned til null.

Hva så med oss som ikke er Thrive-kompatible? Vel, det er det alltids av-knappen.(Vilkår)