Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Antichrist Superstar. I den nye HBO Max-dokumentaren «Phoenix Rising» forteller Evan Rachel Wood om hvordan det fire år lange forholdet til artisten Marilyn Manson var preget av vold, psykisk mishandling og seksuelle overgrep. Her er de fotografert i 2006.

Antichrist Superstar. I den nye HBO Max-dokumentaren «Phoenix Rising» forteller Evan Rachel Wood om hvordan det fire år lange forholdet til artisten Marilyn Manson var preget av vold, psykisk mishandling og seksuelle overgrep. Her er de fotografert i 2006.

Tv-serie utbroderer voldtektsanklagene mot Marilyn Manson

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kanskje var sjokkrockeren et monster likevel.

– Det er alltid veldig vanskelig å se på bilder av meg selv fra tiden før.

Skuespilleren Evan Rachel Wood (34) viser frem et bilde av seg selv som tenåring. Hun begynner å gråte.

– Du var så liten, sier venninnen, som sitter ved siden av.

– Ingenting hadde skjedd ennå, ikke sant. Det er så vanskelig å kjenne seg igjen i henne.

Bildene er tatt før hun i 2006 ble sammen med artisten Marilyn Manson, hvis virkelige navn er Brian Hugh Warner.

Wood var 18 år gammel da forholdet startet, Manson var 37. I den todelte dokumentaren «Phoenix Rising» på HBO Max forteller Wood om hvordan det fire år lange forholdet var preget av vold, psykisk mishandling og seksuelle overgrep.

Fakta: «Phoenix Rising»

Dokumentar i to deler på HBO Max.

Følger skuespilleren Evan Rachel Wood, som har anklaget sin ekskjæreste Marilyn Manson for mishandling.

Misforstått

Fra debutalbumet i 1994 til begynnelsen av 2000-tallet var Marilyn Manson «sjokkrockens» yppersteprest: et kritthvitt ansikt med svarte lepper og ett hvitt øye og ett kullsvart, samt en tatovert og arrete kropp.

Med andre ord: alle foreldres mareritt og den perfekte maskoten for opprørsk ungdom.

Manson sang om sitt hat mot kristendommen, kommersialisme, politikk, politimenn og det amerikanske samfunnet som helhet. Selv artistnavnet – avledet av skuespilleren Marilyn Monroe og seriemorderen Charles Manson – hadde en eim av sex og vold.

Men for en mistilpasset tenåring var Manson en misforstått kunstner: monstrøs utenpå, men god på innsiden. Han viste frem samfunnet slik det var. Den nihilistiske holdningen til livet var en naturlig respons på alle de undertrykkende institusjonene ungdommen kjempet mot – kirken, rasisme og korrupte politikere.

Skoleskyting

I 1999 gikk to elever ved Columbine High School løs på medelever med skytevåpen. De drepte 12 elever og en lærer. Da det ble klart at en av de to drapsmennene hørte på Marilyn Manson, fikk artisten noe av skylden for tragedien.

I Michael Moore-dokumentaren «Bowling for Columbine» (2002), responderte Manson.

– Hva ville du ha sagt til barna på Columbine hvis de var her akkurat nå? spurte dokumentaristen.

– Jeg ville ikke sagt et ord til dem. Jeg ville hørt på hva de har å si, for det var det ingen andre som gjorde.

I 2010-årene gikk dette svaret viralt, og internett var tilsynelatende enige om at Marilyn Manson, tross alle sjokkeffekter, var et reflektert og empatisk menneske.

Flere av anklagerne har fortalt om et lite, klaustrofobisk rom i Mansons leilighet, der han pleide å stenge sine kjærester inne i timevis

Overgrep og vold

1. februar 2021 publiserte Evan Rachel Wood en Instagram-post der hun anklaget ekskjæresten for grov mishandling. Deretter publiserte fire andre kvinner, en av dem anonym, lignende anklager mot Marilyn Manson på plattformen.

I et intervju med New York Magazine fortalte skuespillerinnen Esme Bianco at Manson hadde forgrepet seg på henne.

Flere av anklagerne har fortalt om et lite, klaustrofobisk rom i Mansons leilighet, der han pleide å stenge sine kjærester inne i timevis. Fire kvinner har gått til sivile søksmål mot musikeren, mens en kvinne også har politianmeldt ham, men den saken ble henlagt på grunn av foreldelse. Manson har benektet alle anklager, og i mars i år saksøkte han Wood for ærekrenkelser.

Fortellingen om Marilyn Manson som en antikrist-skikkelse er like latterlig nå som ved årtusenskiftet. Men dersom man skal tro anklagerne, var han et virkelig monster i privatlivet – voldelig, kontrollerende og grenseløs.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.