Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nemi går fra Egmont til Gyldendal

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Nemi - - ---
Nemis første cover - - --- Foto: D2

Etter 20 år tar Lise Myhre med seg tegneserieheltinnen Nemi og alle hennes bøker, blader og album fra Egmont til Gyldendal.

«Forandre for å bevare» ser ut til å være slagordet når tegneseriebladet «Nemi» mandag 5. februar bytter forlag, fra Egmont til Gyldendal, uten at leserne vil merke de store forskjellene.

Veteran. Nemi har vært interessert i «Ringenes herre» siden fødselen i 1997.

Veteran. Nemi har vært interessert i «Ringenes herre» siden fødselen i 1997.

– Jeg synes det var viktig at bladet skulle være gjenkjennelig på det som alltid har vært av høy kvalitet, som papiret, formatet og layouten. Biseriene har derimot vært ganske varierende, så vi har gjort et ordentlig rufs der. Det nye innholdet er spennende og annerledes, men formen er den folk kjenner – med et tema i hvert nummer, forteller Lise Myhre (42), som også tar med seg de årlige «Nemi»-bøkene til Gyldendal.

Fakta: Nemi

Fikk eget blad i 2003, utgis nå åtte ganger i året av Gyldendal.

Samlet i 13 bøker.

Stripene publiseres i 42 norske aviser og 37 utenlandske.

Er oversatt til engelsk, svensk, finsk, dansk, tysk, spansk, bulgarsk og italiensk.

nemi.no

Ny redaktør

2018s første tema er skrekkfilm-arketypen «final girl», om hun som overlever frem til rulletekstene, og dette blir den svartkledde tegneserieheltinnens fjerde forlag. Nemi dukket opp i bladet «Larsons gale verden» på Bladkompaniet i 1997, og fikk eget blad på Egmont i 2003 etter en kort runde innom Cappelen året før.

– Jeg har fortsatt et godt forhold til Egmont og det var ikke derfor jeg byttet forlag, men jeg tror bestemt at Tegneserie-Norge har godt av at ikke ett forlag har monopol på alle de største tegneseriene, heller. Det blir bra det her, jeg tror forandringene er til det bedre.

Dermed er det også slutt for det over 20 år gamle samarbeidet mellom Myhre og redaktør Sigbjørn Stabursvik. Bladets nye redaktør, Tina Søreng, tilhører generasjonen som har vokst opp med tegneserien.

– Da jeg ble tenåring fant jeg «Nemi» i bladhyllen på Narvesen en dag jeg skulle ta toget til Kragerø. Jeg leste det på togturen, ble hektet og har samlet siden, forteller Søreng.

Finsk metal

Ida Neverdahl og Dan Piraros «Bizarro»-vitsetegninger er de eneste overlevende fra 2017-årgangens biserier, mens trofaste lesere også vil kjenne igjen den svarte humoren til svenske Nina Hemmingsson.

Ellers byr bladet på følgende bukett nykommere: «Den avskyelige Charles Christopher» av kanadiske Karl Kerschl, selvbiografiske «Sarahs skriblerier» av amerikanske Sarah Andersen, livet som småbarnsfar i «Fowl Language» av amerikanske Brian Gordon og heavy metal-familien «Belzebubs» av finske JP Ahonen.

Nykommer 1. «Sarahs skriblerier» av Sarah Andersen.

Nykommer 1. «Sarahs skriblerier» av Sarah Andersen.

Nykommer 2. «Den avskyelige Charles Christopher» av Karl Kerschl.

Nykommer 2. «Den avskyelige Charles Christopher» av Karl Kerschl.