Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kvesser Bowie-kniven. Seriemorderen Dexter Morgan straffer seg selv ved å stikke til fjells, røper skuespiller Michael C. Hall. Snart våkner blodtørsten likevel.

Kvesser Bowie-kniven. Seriemorderen Dexter Morgan straffer seg selv ved å stikke til fjells, røper skuespiller Michael C. Hall. Snart våkner blodtørsten likevel.

Tv-seriemorderen vender tilbake

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emil L. Mohr publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Jeg tenkte aldri på serien som et forsvar av morderlivet, forteller Michael C. Hall. Nå trosser han kritikken og vender tilbake som seriemorder i «Dexter: New Blood».

Skuespilleren Michael C. Hall spilte en viktig rolle i tv-revolusjonen rundt årtusenskiftet. Først spilte han begravelsesagent i den kritikerroste HBO-serien «Six Feet Under», deretter en kar som skaffet begravelsesagentene kunder. Mange kunder.

Etter 96 episoder og minst like mange drap var det slutt for «Dexter» i 2013. Men det er vanskelig å gravlegge en god skurk, så denne uken vender Hall tilbake som seriemorderen Dexter Morgan i «Dexter: New Blood».

– Jeg tror det er gått nok tid til at comebacket føles overraskende, sier Hall (50) til D2.

Han snakker via videolink fra hjembyen New York.

– Men forhåpentlig er det ikke gått så lenge at vi ikke når vårt gamle publikum, legger han markedsbevisst til.

Fakta: Michael C. Hall

Amerikansk skuespiller og musiker, født i 1971.

Emmy-nominert for «Six Feet Under» og «Dexter»

Spilte hovedrollen i David Bowie-musikalen «Lazarus» (2015).

«Dexter: New Blood» vises på Paramount+ fra 8. november

Antiklimaks

Som så mange andre moderne tv-serier handlet «Dexter» om tidsklemmen. Hovedpersonen sjonglerte jobben som åstedsgransker med et konfliktfylt familie- og kjærlighetsliv, og på toppen var han en iskald seriemorder som jaget mordere som unnslapp lovens lange arm.

Siden sist har Dexter stukket til fjells, hvor han streber etter lav profil. Det fungerer brukbart til sønnen hans dukker opp, og han begynner å kjenne blodtørsten igjen.

– Han forsøker etter beste evne å være en «normal» person med ekte forhold, observerer Hall.

– Samtidig står han i med den lokale politisjefen, så han er jo uforbederlig. Han må liksom smake på kaoset han prøver å unngå.

Apropos kaos ble «Dexter» sablet ned for innspurten i 2013. The Guardian kalte det «den verste serieavslutningen noensinne».

– Konklusjonen var forvirrende, for ikke å si provoserende eller skuffende, vedgår Hall.

– Skjønt, den satte scenen for en tilbakekomst, der vi håper å kunne tilby et mer endelig svar på hva som skjedde og skjer med Dexter.

Høydepunkt

I mellomtiden har Michael C. Hall gitt ut et album med Princess Goes to the Butterfly Museum, en trio med folk fra Blondie og The Wallflowers, samt frontet David Bowie-musikalen «Lazarus».

– Å jobbe med David Bowie var et høydepunkt, ikke bare i karrieren, men i livet. Å få være del av den siste blomstringen hans fylte meg med ærefrykt.

Musikalen hadde premiere noen måneder før Bowie døde 10. januar 2016, og samarbeidet ble en kursendring for Hall.

– Det fikk meg til å ta musikken mer på alvor. Han var en av våre største kunstnere, og en usedvanlig snill og entusiastisk person.

Å jobbe med David Bowie var et høydepunkt, ikke bare i karrieren, men i livet

Skuespiller og musiker Michael C. Hall

– Hvordan er det, rent etisk, å gjeninnta Dexter-rollen?

– Jeg tenkte aldri på serien som et forsvar av morderlivet …

Hall grunner litt før han fullfører, vel vitende om at signaturshowet også ble kritisert for glamorisering av vold.

– En ting Dexter innser idet vi plukker opp tråden, er at du ikke kan flykte fra fortiden. Iveren hans etter å leve mer autentisk er ikke forenlig med å drepe. Og jeg tror han har skjønt det, og ilagt seg selv en slags straff.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.