- Dette er en stor dag for SAS, sier SAS-sjef Rikard Gustafson til DN.no etter at flyselskapet nå er kommet til enighet med alle fagforeningene.

- Nå har vi virkelig skapt et sterkt fundament å stå på. Nå går vi videre med planen for å sikre vår fremtid, sier Gustafson..

Han berømmet innsatsen til fagforeningene for å komme frem til en løsning i det kriserammede selskapet.

- Vi har hatt diskusjoner med alle våre åtte fagforeninger som har vært givende. Det har vært store oppofringer og de har vist et stort ansvar, sier Gustafson.

En gledens dag
Styreleder Fritz Schur, nestleder Jacob Wallenberg og styremedlem Dag Mejdell møtte pressen i SAS' lokaler på Kastrup klokken 16.30 mandag. I likhet med Gustafson, uttrykte Schur glede over enigheten som er oppnådd.

– Det er en gledens dag. Vi har stått sammen om å redde dette selskapet, sa Schur.

Han la til at den danske kabinforeningen CAU ikke har fått noe mer enn de sju andre fagforeningene, selv om det tok lengre tid å forhandle med CAU.

På pressekonferansen la Wallenberg til at SAS står sterkt, og at konsernet har forutsetninger for å bli enda sterkere. Nå blir det «business as usual», la Schur til.

Bank-dialog
Ifølge Schur har SAS hatt en løpende dialog med bankene de siste dagene. Når avtalene med fagforeningene nå er i havn er det neppe noen problemer med å fullføre planen, sa han.

Både konsernsjef Rickard Gustafson og de ansatte får rosende ord fra SAS-styret for innsatsen.

– Konsernsjefen har gjort en formidabel innsats de siste dagene, sa Schur, som også berømmet også de øvrige ansatte for å ha «brakt helt usedvanlige ofre» for å redde selskapet.

Han avviste spørsmål om selskapet har behandlet medarbeiderne hardhendt:

- Det er livets realiteter, svarte styreformannen.

Utvider arbeidsuken
Forhandlingene mellom SAS og fagforeningene ble avsluttet etter at SAS har kommet til enighet med den åttende fagforeningen - foreningen for det danske kabinpersonalet, CAU.

Dermed er alle fagforeningsgrupper med i avtalen som skal sikre fremtiden til SAS.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau innebærer avtalen mellom SAS og CAU blant annet at

  • Arbeidsuken for de kabinansatte utvides til 47,5 timer mot 44 timer tidligere
  • Personalet må avstå fra en månedslønn
  • Personalet kan arbeide inntil 13 timer på en dag.

15 timer på overtid
SAS hadde opprinnelig satt en frist til midnatt natt til mandag for å bli enige med fagforeningene, men først like før klokken 15 ble det klart at CAU har inngått en spareavtale med SAS, opplyser foreningen til nyhetsbyrået Ritzau.

I morgentimene mandag ble den ene fagforeningen etter den andre enig med ledelsen i flyselskapet SAS om sparetiltakene som kan bidra til å berge selskapet fra konkurs. De syv fagforeningene har gått med på å heve pensjonsalderen og jobbe mer for lavere lønn.

Forhandlingene med den danske kabinforeningen CAU trakk imidlertid i langdrag. Foreningen er kjent for å være en tøff forhandlingspartner, og også denne gangen var det foreningen under ledelse av Helge Thuesen som holdt SAS på pinebenken.

- Vi er i mål
Næringsminister Trond Giske (Ap) bekrefter at avtalen om innsp#229er i SAS er i mål, men sier det gjenstår et par formaliteter før banker og statlige eiere har gitt sitt godkjenningsstempel.

Styret i SAS sendte mandag en børsmelding om at vilkårene er på plass for ta spareprogrammet videre for godkjenning hos eierne.

– Vi er i mål. Jeg har stor respekt for de ansatte som må kutte i sine opparbeidede rettigheter. Det er ikke lett, men alternativet hadde vært mye verre, sier Giske til NTB.














LES MER OM MANDAGENS MARATONFORHANDLINGER:

Hele SAS' skjebne ligger i hans hender

Avinor-sjefen sier fra seg førtidspensjon fra SAS

Analytiker: - SAS mer attraktiv for kjøpere

- Ikke imponerende hva SAS har fått ut av de spareplanene som er gjennomført

SAS-sjefen: - Vi jobber videre

Flyvertinnene slapp lønnskutt

Enige med syv av åtte

En ny dag for SAS?

SAS Norge kabinforening har signert avtale

- Vi forhandler på overtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.