---

Hold et øre med disse i 2019

Tekst

Vil du få varsel hver gang Peter Daatland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Seks norske podkaster vi gleder oss til i år.

«Hele historien» S2 (NRK)

Første dobbeltepisode ute.

«Store historier fra norsk virkelighet. Fortalt av dem som opplevde dem». Et tydelig konsept, lånt av Sveriges utvilsomt største podkast «P3 Dokumentär», ga NRK P2s stolte dokumentarredaksjon prisen som fjorårets ypperste norske podkast. Spesielt gjenhøret med Benjamin Hermansen-saken fikk lytterne til å nikke langt utenfor korridorene på Marienlyst. I sesong 2 får du høre om den israelske etterretningstjenesten Mossads feilslåtte agentdrap i Lillehammer, striden rundt røykeloven og ulykken på plattformen Alexander L. Kielland, samt justismordet på Fritz Moen.

– Moen er uriktig dømt for drap to ganger! Det er veldig spesielt. Rent journalistisk har det mest spennende vært å se hvordan Moens forklaringer utvikler seg i avhørene. Moen er døv og den første «tilståelsen» dukker opp i et avhør gjort av en hørende politimann som ikke kan tegnspråk, kommenterer dokumentarist Sindre Leganger.

«Tore Sagens podkast» (NRK)

To av åtte episoder ute.

Intervjupodkasten «Joe Rogan Experience» var den mest nedlastede podden fra USA på norsk Itunes i 2018. Podkastvert, MMA-dommer og legaliseringsforkjemper Joe Rogans suksessoppskrift er tilsynelatende å prate til intervjuobjektet er tomt.

Nå drister Tore Sagen seg til å gjøre en norsk variant for NRK.

– Utover formen har vi ikke så mange likheter, Joe og jeg, skriver Sagen til DN.

Ideen kom fra en «Radioresepsjonen»-lytter, og Sagen har latt seg fascinere av at Joe Rogan kan være så kompromissløs på form og likevel ha så mange nedlastinger.

Episoder med en lengde på to–tre timer, hvem har tid til sånt? Åpenbart mange, til tross for at majoriteten av de 17,5 millioner Youtube-visningene på Joe Rogans intervju med Elon Musk nok skyldes Tesla-grunnleggerens mye omtalte trekk av en joint. Likevel er selve samtalen i rekordepisoden langt mer interessant enn overskriftene i etterkant. Sagen famler intervjuteknisk i åpningsepisodene, men potensialet er utvilsomt stort.

«198 land med Einar Tørnquist» (PLAN-B)

Premiere 28. januar.

En norsk geografipodkast! Det gir poeng for original idé. Komiker Einar Tørnquist tar for seg ulike land med kjente gjester. I første episode med Solveig Kloppen forblir vi i Norge, men utover sesongen kan du bli med til Usbekistan, Libanon, Argentina, Gambia, Aserbajdsjan og USA helt uten å slippe ut CO2.

– Det er ingen forutsetning at man må ha vært der, men foreløpig går jeg for det. Det kan jo bli vrient å finne en kul kjendis som har vært på Salomonøyene, sier Tørnquist til DN.

«Status fra Sophie Elise & Fetisha» (Vrang produksjon)

Premiere 29. januar.

Parallellene mellom bloggsfæren og podkastuniverset blir nesten for åpenbar når landets mektigste blogger starter egen podkast: De færreste bør, men alle kan opprette en. Sophie Elise har med all sannsynlighet noe å melde, og er i stand til å sette sponsorrekorder.

Frisør Fetisha Williams er Sophie Elises beste venninne og podkastens eneste gjest, og er med i studio for å utfordre og arrestere nordlendingen om meningene skulle bli mange og motsigende.

«Skrekkpodden» (Moderne Media)

Slippes i februar.

I den svenske podkasten «Creepypodden» forteller Jack Werner spøkelseshistorier med stemmen som eneste virkemiddel. Podkasten vaker stabilt på topplisten poddindex.se, og på Facebook diskuteres nyeste episode av bortimot 4500 ivrige gruppemedlemmer. Stikk i strid med Jack Werners minimale leirbåloppskrift, ønsker Pernille Radeid og Jim Fossheim å benytte seg av lyddesign for å skape en uggen stemning i podkastens norske tvillingbror. Duoen medgir imidlertid at de er store beundrere av «Creepypodden», og oppfordrer lytterne til å delta med egne historier.

– Skrekkfortellingene trenger ikke å være ekte, de trenger ikke engang å være basert på myter eller fortellinger fra virkeligheten, de kan være skrevet av lytteren og presentert av oss.

«Elefanten» S2 (NRK)

Slippes i september.

– Sesong to er en forlengelse av første sesong: Vi skal ta tak i det ugjorte, uforløste og usagte og finne ut av det i presens, sier dokumentarist Kari Hesthamar til DN.

Der den amerikanske podkasten «Heavyweight» er komisk, er den norske lillesøsteren «Elefanten» mer alvorstung. Felles for begge podkastene er derimot store mengder research og historier som blir forløst underveis. For redaksjonen bød dessuten første sesong på en bunke eposter fra lyttere som ville ha hjelp til å løse et problem, og enkelte av disse blir fulgt opp i den kommende sesongen.

– I miksen er det alt fra vennskap som blir satt på prøve til den hendelsen på barneskolen som du aldri har glemt, sier Hesthamar.

Peter Daatland er til daglig redaksjonssjef hos podkast-produsenten Filt Oslo. Han vil med jevne mellomrom skrive om podkaster i Dagens Næringsliv.

Hør også DNs egen podkast: Finansredaksjonen

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk