Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Abida Raja ble mishandlet og dominert av familiemedlemmer gjennom store deler av livet, og ble selv voldelig overfor sine egne barn.

Abida Raja ble mishandlet og dominert av familiemedlemmer gjennom store deler av livet, og ble selv voldelig overfor sine egne barn.

Klaustrofobisk frihetskamp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Varg Lukas Folkman publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det gjør vondt å lese om Abida Rajas liv.

Abida Raja har ikke levd et lett liv. Fra hun mot slutten av 1970-årene ble sendt til Pakistan for en streng, muslimsk skolegang, var det klart at oslojenta gikk en vanskelig fremtid i møte.

I likhet med så mange andre kvinnelige barn av den første generasjonen med konservative pakistanske innvandrere, var det utpekte målet med livet hennes et giftermål med en solid mann fra hjemlandet. Her hadde ikke Abida noe valg. Hun var under familieoverhodets kontroll.

I «Abida Raja: Frihetens øyeblikk» forteller VG-journalist Håkon F. Høydal livshistorien til Abida Raja, som etter årene i Pakistan bare skulle bli verre.

Fakta: Håkon F. Høydal

«Abida Raja: Frihetens øyeblikk»

J. M. Stenersens forlag, 260 sider

Bror og søster

Håkon Høydal har fulgt Abida Raja i seks år, men fortellingen hennes utgis nå i hælene på en annen beretning fra samme familie. Hennes lillebror, Venstre-politiker Abid Raja, ga i fjor ut livsberetningen «Min skyld», som ble fjorårets mest solgte bok i Norge, med et opplag på over 100.000 eksemplarer, og nå også skal bli tv-serie.

I «Min skyld» skriver Abid om flere av de samme familieforholdene, og lillebroren er også en viktig del av «Frihetens øyeblikk». Det er likevel mye i Abidas liv som Abid aldri var en del av.

Etter seks år i Pakistan vender Abida tilbake til familien i Iladalen i Oslo, der hun etter hvert forelsker seg i en jevnaldrende gutt. Da dette blir kjent for hennes foreldre, flykter hun hjemmefra. Både Abidas flukt og hennes kjæresteforhold, ble regnet som et direkte angrep på hennes fars ære som familieoverhode.

Situasjonen eskalerte fort, og mellom linjene er det tydelig at Raja-familien eller andre i dens nettverk var villige til å gå til særs dramatiske skritt for å gjenopprette denne tapte æren.

Lidelseshistorie

Til slutt vender Abida hjem, og blir igjen sendt til Pakistan, denne gang for å gifte seg. Brudgommen er broren til en av hennes inngiftede tanter. Fra starten av ekteskapet ble Abida voldtatt og mishandlet av ektemannen.

I påfølgende år fikk paret flere barn, men ektemannen slo og mishandlet også disse. Etter hvert gjorde Abida det samme. Etter så mange år med vold og ufrihet, gjentok hun det samme mønsteret mot sine egne barn.

Etter en lang periode inn og ut av barnevern, politikontor og krisesentre griper til slutt barnevernet inn, og presser Abida til å separere seg fra ektemannen i 2015.

«Frihetens øyeblikk» oppleves tidvis som en klaustrofobisk fortelling. Man får aldri hodet over vann fra Abidas skjebne

Abida Raja i Oslo ved inngangen til tenårene. Hun har vært seks år i Pakistan, men fremstår som en vanlig norsk ungdomsskoleelev fra Iladalen i Oslo.

Abida Raja i Oslo ved inngangen til tenårene. Hun har vært seks år i Pakistan, men fremstår som en vanlig norsk ungdomsskoleelev fra Iladalen i Oslo.

Ut av volden

Det er til tider vondt og vanskelig å lese beretningen om Abida Rajas liv. Spesielt den seksualiserte volden og mishandlingen Abida utsettes for, og volden mot ekteparets barn, er sterk kost.

Dette fremheves av Håkon F. Høydals nøkterne og konsise språk. Han ivaretar Abidas verdighet og skriver smakfullt om svært grafiske episoder med brutal vold. Det skinner gjennom at Høydal har stor respekt for Abida og det hun har vært gjennom.

Dette er da også Abidas egen beretning, og den fortelles uten å tilsløre hennes mange feil. Samtidig er den til tider vag om hennes egen rolle i mishandlingen av barna. Ektemannens vold mot sin kone og sine barn beskrives i detalj, men det er mer uklart hva Abida faktisk har utsatt sine egne barn for. Ett eneste, og relativt uskyldig, slag mot ett av barna beskrives i boken. Samtidig konfronteres Abida i boken av sine voksne barn, om hennes vold mot dem, uten at denne spesifiseres.

Denne uklarheten gjør det som leser vanskelig å akseptere bokens lykkelige slutt hvor Abida endelig er fri uten forbehold. Ja, man unner Abida alt godt, men samtidig gjør vagheten ved deler av historien at denne leser sitter igjen med en uggen følelse.

Håkon F. Høydal forteller forbilledlig om Abida Raja, men boken hadde tjent på at han i noe større grad hadde hevet blikket fra Rajas livshistorie, mener DNs anmelder.

Håkon F. Høydal forteller forbilledlig om Abida Raja, men boken hadde tjent på at han i noe større grad hadde hevet blikket fra Rajas livshistorie, mener DNs anmelder.

I generasjoner

Selv om «Frihetens øyeblikk» formidler Abidas historie på forbilledlig vis, er det ikke så mye mer enn livshistorien å hente i boken. Høydal skeier så godt som aldri ut fra Abidas lidelsesfortelling, utover noen korte setninger om andre kjente ofre for tvangsekteskap og æreskultur.

For eksempel er et sentralt tema i boken hvordan vold avler vold, og hvordan lidelse går fra generasjon til generasjon. Det er derfor rart Høydal ikke bruker mer tid på å utforske denne dynamikken.

Abida kommer selv til åpenbaringen om at hun gjentar sine foreldres synder overfor sine egne barn, men denne leser skulle gjerne sett boken også gå utenfor Abidas opplevelser for kunnskap om dette fenomenet. Dette er tross alt bredt utforsket andre steder.

«Frihetens øyeblikk» oppleves tidvis som en klaustrofobisk fortelling. Man får aldri hodet over vann fra Abidas skjebne. Selv om boken først og fremst handler om denne, har vi lest flere slike fortellinger før. En noe mer utforskende bok kunne tilført mer til en grusom, men dessverre velkjent historie.

Les ukens «Lunch» og få ukens tv-tips og anmeldelser før alle andre. Meld deg på Lunch-nyhetsbrevet her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.