Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Trofaste tjenere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lars Backe Madsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Illustrasjon

Hva kan vi lære av kulturutveksling?

Au pair-ordningen er i søkelyset. Familier som betaler av egen lomme for å drive med kulturutveksling blir mistenkt for å utnytte billig arbeidskraft. Til og med landets justisminister får gjennomgå, siden han har hatt au pair i huset. Men er kritikken fortjent? Er det ikke bare bra at familier melder seg frivillig til å lære unge, utenlandske kvinner om norsk kultur og norske verdier?

Au pair-familiene slår nå tilbake i lukkede fora på internettet. I tråd med god presseskikk har vi valgt å anonymisere og fabulere så godt vi kan.

Hele denne farsen er jo bare et nytt bevis på at misunnelsen er større enn seksualdriften her i landet.
Finansanalytiker (44), Slemdal

Word.
Lektor (85), Voss

Jeg blir matt, altså. Vi har hatt au pair i kjelleren i ti år, og det har aldri vært noe problem. Hun har tillit til oss, og gjør som vi sier.
Investor (61), Nesøya

Nettopp. Det er jo det som er kulturutveksling. Noe av det første vi lærte til Angelica da vi hentet henne på Gardermoen var ordet tillit. Tillit er kanskje det norskeste som finnes.
Eiendomsmegler (31), Majorstuen

Det og fjordene våre. En gang i måneden sender vi vår au pair til suvenirbutikken ved Rådhuset, hvor hun kan gå rundt og lære norsk kultur. Der har de troll og ostehøvel og bilder av Hardangerfjorden. En gang kom hun tilbake med en boks tegnestifter. Da ble jeg rørt.
Blogger (42), Makrellbekken

Hvorfor det?
Husmor (73), Gjøvik

Fordi det er en norsk oppfinnelse, gamlemor.
Blogger (42), Makrellbekken

Det er bindersen som er norsk, ikke tegnestiftene.
Husmor (73), Gjøvik

Så du mener at tegnestiften ikke er en norsk oppfinnelse, bare fordi bindersen er det? Bra logikk. Skikkelig bra kjerringlogikk. Du mener vel at jorden kan ikke være rund, fordi månen er det.
Partner (57), Tjuvholmen

Bevare meg vel.
Husmor (73), Gjøvik

Hva synes dere om satsene for au pair-lønn nå? Kona synes 5600 kroner måneden er litt drøyt, og jeg synes hun har et poeng.
Advokat (47), Vika

Enig. Det er nesten like mye som Jean-Peder får i lommepenger.
Mor (50), Høvikodden

Får sønnen din bare 5600 i måneden?!
Skipsreder (68), Bogstad

Ja, bortskjemte unger er det verste jeg vet.
Mor (51), Høvikodden

Det er mulig de dikterer lønninger fra sentralt hold på Filippinene, men her i landet har vi noe som heter forhandlinger. Dette forklarte jeg for Joyce da vi lå i sofaen og utvekslet kultur, så nå har hun 3000 i grunnlønn, som kan øke hvis hun utfører diverse tilleggstjenester.
Konsernsjef (56), Nordstrand

Fornuftig. Det er jo kulturutveksling vi driver med, ikke veldedighet. Hva slags tilleggstjenester tilbyr hun?
Advokat (47), Vika

Send meg privat melding, så skal jeg orientere.
Konsernsjef (56), Nordstrand

Jeg sitter her og skriver handleliste for Rocelyn, men hun skjønner jo ikke norsk. Hva heter artisjokk på engelsk?
Yogalærer (36), Vinderen

Artichoke.
Bibliotekar (79), Narvik

Takk. Og fersk artisjokk blir da fresh artichoke? Jeg vil ikke at hun kommer hjem med en hermetikkboks.
Yogalærer (36), Vinderen

Skal hun på Maschmanns matmarked? Kan du i så fall be henne ta med noe steinbit og løyrom? Jeg er helt lost her nå. Joyce er i Kragerø med gubben i helgen. Tror de skal beise sommerhuset.
Dekoratør (49), Nordstrand

Men beiset de ikke forrige helg også?
Yogalærer (36), Vinderen

Jo, og helgen før der.
Dekoratør (49), Nordstrand

Et undervurdert aspekt ved å ha au pair, er at vi føler oss litt som i Downton Abbey. Det har vi fortalt til Angel, men jeg vet ikke om hun tok referansen. De har jo ikke like mye håndbagasje som oss, for så vidt verken filippineren eller arbeideren.
Skipsreder (68), Bogstad

Skjønner hva du mener. Vi har ulike roller. Noen må lede, og andre må bli ledet. Det handler jo både om helt nødvendige kultur- og klasseforskjeller.
Partner (57), Tjuvholmen

Word.
Lektor (85), Voss

Jeg prøvde å fortelle Angel om vikingtokter og bompengehelvete og norsk historie, men hun stirret bare tomt imot meg. Hvis au pair-ordningen skal ha noen reell verdi, er det nok en fordel at pikene som kommer hit lar seg assimilere og elske norske verdier.
Skipsreder (68), Bogstad

De har jo en helt, helt annen kultur! På Filippinene har de for eksempel ikke vaskemaskin. Der vasker de klærne sine i den samme elven som de bæsjer i. Jeg har skrevet om dette på bloggen min.
Blogger (42), Makrellbekken

Den leste jeg! Nydelig tekst, men også trist. Jeg fant ut at de mangler hvitevarer generelt, og her kommer kulturutvekslingen inn igjen. Når Rocelyn kommer hjem til Manila, kan hun fortelle vennene sine om alt det hun lærte med Kitchenaid.
Yogalærer (36), Vinderen

Der er du heldig. Trisha klarte ikke å betjene vår Kitchenaid, så hun ba om å få tilberede maten med egne hender. Greit, sa vi, men engangshansker får du besørge selv, og manuelt kjøkkenarbeid tar lenger tid og kan gå ut over pausen midt på dagen.
Finansanalytiker (44), Slemdal

Det var jo snilt av dere, men gikk ikke hennes teknologipessimisme også utover andre gjøremål?
Eiendomsmegler (31), Majorstuen

For så vidt, men så kom søsteren hennes opp hit. Det hjalp. Nå kan de bytte på å gå tur med hunden også. Søsteren har dessuten førerkort, så hun får leie konas bil og kjøre jentene våre til tennisen på tirsdager og torsdager.
Finansanalytiker (44), Slemdal

Så nobelt.
Husmor (73), Gjøvik

Kulturutvekslingen føler vi oss ferdig med, så vi har au pair mest for barnas skyld nå. Vi foretrekker Ghana. Veldig varme mennesker.
Fondsfrue (44), Huk

Jeg tør ikke drive med kulturutveksling med au pairen lenger. Mediene lager bare bråk. Det skal bare ett jævla overtramp til, og så hiver de seg over deg.
Justisminister (41), Drøbak

Skjønner hva du mener.
Forhenværende justisminister (54), Røa

Samme her.
Forhenværende justisminister (43), Stavern

Og her.
Forhenværende justisminister (48), Harstad

Nå synes jeg virkelig synd på dere. Uten au pair hadde vi ikke kommet oss gjennom hverdagen. Vi er blitt oppriktig glad i Angelica. Hun stryker skjorter og ruller undertøy så det ser ut som vakre vårruller og gjør alt vi ber om og sørger for at familien holdes sammen. Vi kaller henne vårt filippinske lim.
Eiendomsmegler (31), Majorstuen

Vår forrige var mer som et filippinsk glidemiddel. Jeg tok henne på fersken da hun stod naken på soveværelset sitt og rev av klærne på mannen min. Vi meldte henne til politiet.
Mor (50), Høvikodden

Fy faen! Hun ble vel dømt?
Advokat (47), Vika

Nei, men vi skrev en rapport som gjorde at de sendte henne tilbake til Manila og venter nå på en ny. Inntil videre låner vi en av au pairene til Svane-Hansen, som har fire stykker gående ute på Bygdøy.
Mor (50), Høvikodden

Nå kom Rocelyn hjem fra Maschmann med deilig løyrom og fire kilo breiflabb.
Yogalærer (36), Vinderen

Jeg ba om steinbit.
Dekoratør (49), Nordstrand

Ja, sånn var det, ja. Sender henne tilbake. Hva heter steinbit på engelsk? Stonebite?
Yogalærer (36), Vinderen

Himmel og hav.
Husmor (73), Gjøvik

Nå ringte gubben. De er snart ferdig med å beise sommerhuset, men må fikse bryggen og rydde loftet, så han og Joyce blir noen dager til.
Dekoratør (49), Nordstrand

Hvorfor drar du ikke ned og hjelper til?
Husmor (73), Gjøvik

Nei, da blir det for mange kokker, sa han.
Dekoratør (49), Nordstrand

Ja, han sa vel det.
Husmor (73), Gjøvik

Hvem har sluppet denne spydige husmoren inn her? Få henne ut!
Overlege (84), Blommenholm

Word.
Lektor (85), Voss

Oppdrag mottatt.
Administrator (50), Fagerborg

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.