Spetalen har i en årrekke hevdet at Carl Christian Fon, som er fastboende der finansmannen har sin hytte, har bygget en brygge som er mye større enn det byggetillatelsen fra 1998 tilsa.

Mens tillatelsen gjaldt for en flytebrygge på rundt 20 meter, viste en kontrollmåling i 2011 at brygganlegget var hele 34,5 meter langt.

Spetalen oppfordret først Sandefjord kommune til å gripe inn, men etter en lengre saksbehandling der kommunen endret standpunkt underveis, endte det hele med at kommunen godkjente bryggen. Dette klaget Spetalen inn til Fylkesmannen, som valgte ikke å overprøve kommunens vedtak.

Krevde konkret dom

Resultatet ble at Spetalen stevnet Staten og Fon med krav om at Fylkesmannens vedtak ble kjent ugyldig og at retten avsa en dom om bryggen ikke er godkjent utover en lengde på cirka 20 meter og med fem utriggere mot nord.

Nå har Oslo tingrett avsagt dom. Retten kommer til at Fylkesmannens vedtak om ikke å omgjøre kommunens beslutning er ugyldig. Det innebærer høyst sannsynlig at saken igjen vil havne på Fylkesmannens bord.

Saken har nærmest utviklet seg som en farse i forvaltningen og rettsvesenet. Blant annet er en tidligere avsagt tingrettsdom opphevet fordi den ble underskrevet av feil dommer. Dommerfullmektigen som hadde hatt saken dro på ferie før han hadde underskrevet den.

Kan ikke få

Men tingretten mener Spetalen ikke kan kreve en såkalt fastsettelsesdom for hvordan byggetillatelsen fra 1998 skal forstås.

«Retten finner det helt klart at det i foreliggende sak ikke er adgang til å kreve realitetsavgjørelse, og at det således ikke er et "rettskrav" etter tvisteloven», skriver tingrettsdommer Lotte Pernille Loftsgaard.

Ettersom ingen av partene vant saken fullstendig, ble ingen av partene tilkjent saksomkostninger. Det innebærer at de selv må dekke kostnadene de har hatt til advokat.

Spetalen tolker likevel dommen som en seier:

- Gjennom denne prosessen og tingrettens dom har Spetalen fått bekreftet at Fylkesmannen, Staten og regjeringsadvokaten alle er enige om at Fons brygge er ulovlig, skriver investorens advokat Ole Rasmus Asbjørnsen i en e-post til DN.

- Spetalen har fått en dom som går ut på at Fylkesmannens vedtak er ugyldig. Det innebærer at kommunen må iverksette ulovlighetsoppfølging hvis Fon ikke gjør noe med bryggen (nedkortes og fjerner utriggere). Dette er i tråd med det Spetalen hele tiden har hevdet i denne saken, skriver han.

Les alt om saken på DN.no: 
  - Spetalen kan ikke bestemme over kommunen
Fra 8,5 til 100 mål på Østerøya
Spetalen vant bryggestriden
Spetalen saksøker staten i bryggestrid
Spetalen varsler søksmål
- De pengene skal jeg ha igjen!
Spetalen får støtte i het nabokrangel
Spetalen krever at naboen bøtelegges
Beskylder Sandefjord for usaklig forskjellsbehandling
Krever at naboen river bryggen innen to uker
Naboen må kappe 14,5 meter
Spetalen får medhold i bryggekrangel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.