I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.

Venstreleder Trine Skei Grande mener hun ser klare utfordringer for norsk økonomi. Hun ser blant annet en økende todeling med en sterk oljesektor og en noe mer vaklende del av det resterende norske næringslivet.

- Hvordan vil du gjøre opp status for norsk økonomi i dag?

- Norsk økonomi er fortsatt i en særstilling. Forvaltningen av oljeformuen gjennom handlingsregelen og edruelige politikere fra ulike partier skal ha en god del ære for at det er slik. Det er imidlertid klare utfordringer også for norsk økonomi. Det viktigste er å løse den økende todelingen av norsk økonomi som vi nå ser tegner seg tydeligere og tydeligere. Oljesektoren går som det suser, mens mye av det andre næringslivet sliter med investeringstørke og et høyt kostnadsnivå, svarer Skei Grande.

Mer forskning og innovasjon
Hun ønsker å øke satsingen på blant annet forskning og innovasjon for å få bukt med utviklingen.

- Venstre vil møte denne utfordringen med å gjøre norsk økonomi mindre oljeavhengig gjenom en storstilt satsing på forskning og innovasjonk, og en skattepolitikk som premiere investeringer og eierskap i norske bedrifter og arbeidsplasser, sier Skei Grande.

Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?

- Åpning for oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og oppheving/endring av handlingsregelen, sier Venstrelederen.

Smører oljemidlene tynt utover
Trine Skei Grande er ikke fornøyd med hvordan midlene fra oljefondet er brukt under den rødgrønne regjeringen med Stoltenberg i spissen.

- Nei. Hoveddelen av oljeinntektene er dessverre ikke brukt etter intensjonen. Det er en av flere grunner til at Venstre ønsker regjeringsskifte. Den forrige regjeringen brukte om lag 80 prosent av oljeinntektene etter intensjonen - utdanning, innovasjon, infrastruktur og vekstfremmende skattelette. Den sittende regjering har brukt mesteparten på å smøre tynt utover til alt og alle, sier hun.

- Hva mener ditt parti er fornuftig bruk av oljepengene?

- Venstre har ligget på omlag den samme oljepengebruken som regjeringen de siste åtte årene, noen år noe under. Vel så viktig har Venstre brukt betydelig mer slik intensjonen var: På skole, utdanning, forskning, vekstfremmende skattelettelser, på innovasjon og næringsutvikling, spesielt innenfor det miljøvennlige næringslivet, ramser Grande opp.

Fjerner formuesskatten innen åtte år
Den mye omdiskuterte formuesskatten ønsker også Venstre å gjøre noe med. De ønsker å fjerne denne skatten gradvis. Det vil de blant annet gjøre gjennom å innføre aksjerabatt.

- Venstre vil gradvis redusere formuesskatten og i løpet av en periode på 4-8 år fjerne den helt. Venstre vil starte en reduksjon ved å heve bunnfradrag og gjeninnføre aksjerabatt, sier Skei Grande.

- Vi har en svært høy andel mennesker i arbeidsfør alder som er på uføretrygd, og vi har også for mange sykmeldte sammenlignet med andre land. Det utgjør enorme summer på statsbudsjettet. Hva vil ditt parti gjøre for å redusere denne utgiften?

- Venstre vil ta i bruk et bredt spekter av tiltak for å få flere i arbeid og få flere til å stå lenger i arbeid. Det gjelder både å legge til rette for flere bedriftsetableringer, skape et åpnere og mer inkluderende arbeidsliv hvor det er plass til alle og endre skattesystemet slik at det bli mer lønnsomt å arbeide og eie og drive norske bedrifter og arbeidsplasser. Venstre har foreslått en rekke konkrete tiltak i våre alternative statsbudsjett de siste årene som vil føre til at flere kommer fra trygd til arbeid.

Les tidligere saker i DN.nos partilederserie:
<b>Dette er Ernas aller største bekymring </b> (Erna Solberg)
<b>Derfor frykter han store skattekutt</b> (Jens Stoltenberg)
<b>- Norsk økonomi begynner å merke motbakke</b> (Siv Jensen)
- Unge mennesker bør ikke uføretrygdes (Liv signe Navarsete)
Hanna Marcussen - Ønsker en rask nedtrapping av petroleumsnæringen (Hanna E. Marcussen)

<b>Rødt om formuesskatten: Dobbel skatt på formuer fra ti millioner kroner</b> (Bjørnar Moxnes)
<b>- Vi må arbeide mer og smartere</b> (Knut Arild Hareide)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.