Mens meglerhus flest anbefaler investorene å selge unna gruveselskapet Northland, går sveitsiske Credit Suisse motsatt vei, melder TDN Finans.

- Ikke for sarte sjeler
Credit Suisse har oppgradert Northland Resources-anbefalingen til «outperform» med kursmål 0,40 kanadiske dollar.

Samtidig mener de at aksjen ikke er noe for sarte sjeler, ifølge meglerhuset i et notat torsdag.

Kursmålet forutsetter at selskapet får hentet inn 250 millioner euro i egenkapital til 0,33 dollar aksjen.

«Men siden aksjen nå handles til under halvparten av dette mener vi at det er passende for oss å gå gjennom verdivurderingen på nytt. Vi ser på en rekke ulike metoder hvor vi forsøker å se hvordan aksjeinvestorer, strategiske kjøpere og corporate-kjøpere vil vurdere aksjen», heter det.

- Usannsynlig nivå
Credit Suisse mener at det er usannsynlig at emisjonen blir gjort på dette nivået.

«Men for si det rett ut tror vi ikke at nav/aksje eller bokførtverdi/aksje er riktig måte å prise aksjen på nå, så vi har ikke tatt bryet med å oppdatere vår deal prising/antall aksjer», heter det.

I analysene har meglerhuset lagt til grunn en langsiktig jernmalmpris på 130-140 dollar tonnet. De mener også at svenske myndigheter har en interesse av prosjektet, og ikke vil se at det mislykkes.

«Det statlige LKAB, som ligger nært, har store synergier med Northland, og kan tjene på å kjøpe Northland bare for å legge det ned. LKAB har 2,75 milliarder dollar i kontanter. Selv om en innblanding fra myndighetene trolig er siste utvei, tror vi at det danner bunnen i prisingen», heter det.

- Høy risiko
Meglerhuset skriver at de anbefaler aksjen til de som har «høy toleranse for risiko».

«Vi mener at svenske myndigheter tilbyr nedsiden. Mer fordelaktige utfall tilbyr oppsiden, selv om det er høy risiko», heter det.

LKAB kan hente ut synergier knyttet til transport, markedsføring, produksjon, innkjøp og ekspertise, mener Credit Suisse.

Flere nedgraderinger
Fra før er det kjent at Goldman Sachs, Handelsbanken og SEB oppfordrer investorene å holde seg unna aksjen, eller å selge ut.

SEB har atpåtil kursmål null, og mener gjelden i selskapet ovegår verdiene i jernmalm-gruven Kaunisvaara i Nord-Sverige, som er kjernen til selskapets problemer.

Nordea Markets har på sin side en hold-anbefaling.

Over 80 prosent forsvunnet
Av meglerhusene som tilrettelegger for Northlands aksjeemisjon og obligasjonslån, Arctic, Pareto, Ocean Equities og Sparebank 1 Markets, er det kjent at sistnevnte har en kjøpsanbefaling.

Northland-aksjen falt nær 90 prosent fra fredag i forrige uke, da selskapet meldte om milliardsmell i Sverige, samt et kapitalbehov på inntil 2,1 milliarder kroner.

Siden onsdag i denne uken har aksjen imidlertid tatt seg kraftig opp.

Fasit er imidlertid en nedgang på 82,36 prosent den siste uken, og med det er 2,5 milliarder kroner forsvunnet. Northland har idag en markedsveri på 545 millioner kroner.

Northland NAUR var opp 29,27 prosent til 1,06 kroner, omsatt for 106 millioner kroner på Oslo Børs torsdag.

Les også: Northland snubler i regelverket

BAKGRUNN:
Investorer på innsiden i Northland Resources
Gruvetopper så 2,5 mrd forsvinne

<b>Priser aksjen til null</b>

LES OGSÅ:
<b>Northland: Utelukker ikke at obligasjonseierne må tap</b>
Northland beklager aksjekollaps
Kredittvurderingsbyrå setter øynene i Northland
Tvangsselger Northland-direktørs aksjer

<b>Tvinger småaksjonærer til å selge</b>
Northland snubler i regelverket
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.