Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
The Fruity Viking er en akevittbasert cocktail som serveres på Andre til høyre. Drinken er komponert av Xuseen Simon-Miskell, en av barsjefene.

The Fruity Viking er en akevittbasert cocktail som serveres på Andre til høyre. Drinken er komponert av Xuseen Simon-Miskell, en av barsjefene.

– Første gang akevitt ble benyttet i drinker var da det var streik på Vinmonopolet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Da var akevitt eneste brennevinet igjen i hyllene. Men nå er akevittcocktails en internasjonal trend.

– Jeg tør påstå at amerikanerne var ute før oss med akevittcocktails, sier Anne Maurseth, deleier og barsjef på nyåpnede Andre til høyre på Youngstorget.

Hun har tilhørt Oslos barmiljø i mer enn ti år med bakgrunn blant annet fra Bar Boca, Nr. 19 og Pigalle og har fulgt cocktailtrendene nøye både her hjemme og internasjonalt.

– Jeg tror fordelen for amerikanerne var at de så på akevitt som en ny ingrediens uten å være forutinntatt og opphengt i tradisjon slik vi nordmenn kanskje er. Det kan også være en utfordrende ingrediens å bruke, og det tror jeg nok mange satte pris på. Karvefrø forbindes gjerne med salt mat, så å bruke det i cocktails krever en viss omstilling, sier Anne Maurseth.

Blande selv? Her finner du oppskrifter på drinker

Barsjef og deleier av Andre til høyre, Anne Maurseth, mener amerikanske bartendere banet vei for bruk av akevitt i cocktails.

Barsjef og deleier av Andre til høyre, Anne Maurseth, mener amerikanske bartendere banet vei for bruk av akevitt i cocktails.

«Summer In Oslo»

– Det er en veldig allsidig smakstilsetning, mener Aaron Lara, gjestebartender på baren Andre til høyre. Lara er fra Houston i Texas og stiftet første gang bekjentskap med akevitt da han jobbet i baren Anvil Bar & Refuge, en av hjembyens mest kjente barer.

– Jeg har brukt akevitt i en håndfull originale cocktails. En av dem har jeg gitt det litt håpløse navnet «Summer In Oslo».

Barsjef Anne Maurseth har flere akevittcocktails på menyen i den nyåpnede baren sin ved Youngstorget.

Gjestebartender Aaron Lara blander cocktailen The Fruity Viking.

Gjestebartender Aaron Lara blander cocktailen The Fruity Viking.

Bytt ut gin med akevitt

En person som virkelig kan noe om akevitt, er Halvor Heuch. Han har to titler på visittkortet, destillatør og fagdirektør hos Arcus. I 2010 ble han sågar utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden av H.M. Kongen.

– Første gang akevitt ble benyttet i drinker i noen utstrekning var da det var streik på Vinmonopolet og det eneste brennevinet de hadde igjen i hyllene var akevitt. Og det er mange år siden!

Både han og Arcus’ masterblender Ivan Abrahamsen bekrefter imidlertid at akevittcocktails er forholdsvis nytt som trend i Norge. Men hvilke kvaliteter mener fagmiljøet akevitt har som gjør den egnet som ingrediens i cocktails?

– På mange måter kan akevitt brukes i cocktails hvor det benyttes gin, samt i cocktails hvor det benyttes fatmodnet brennevin som konjakk og whisky. Alex Kratena som er en meget ansett internasjonal bartender sa det på en utmerket måte: «If Gin and Whisky had a baby, it would become Aquavit». Akevitt med lite eller ingen fataromaer gjør seg utmerket i drinker hvor krydderpreget i akevittene setter sitt preg på cocktailene. Det er for eksempel utmerket å bytte ut gin i en GT med akevitt, og man får da en AT, forklarer Abrahamsen.

– Den økte interessen kan nok forklares med at topp-bartendere i New York og London har oppdaget akevitt. I tillegg har norske bartendere blitt kjent internasjonalt, og de har spredt budskapet.

Test av 25 norske øl: De beste norske ølnyhetene
Veldig få nordmenn vet mer om akevitt enn Halvor Heuch og Ivan Abrahamsen fra Arcus.

Veldig få nordmenn vet mer om akevitt enn Halvor Heuch og Ivan Abrahamsen fra Arcus.

Gir slipp

Å lage akevitt er en kunst, men da Halvor Heuch ble ansatt i Vinmonopolet i 1986 var det ingen som brydde seg om den. To år senere lanserte Heuch den aller første juleakevitten til stor undring fra både ledelse og publikum, men det tok ikke lang tid før den ble et fast innslag på norske julebord.

Selv om Heuch er en autoritet på akevitt, har han nå overlevert stafettpinnen til Ivan Abrahamsen som har jobbet sammen med ham siden 2005.

– Nå måtte jeg gi slipp, ler Heuch som i en alder av 71 stadig jobber for Arcus som ble skilt ut fra Vinmonopolet i 1996.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Da jeg startet, var akevitt et produkt ingen var interessert i å jobbe med eller utvikle. Det var ikke så rart, heller. Man drakk akevitt iskaldt i små snapsglass etter dansk mønster, og det var noe man forbandt med å bli full og synge og skråle. Det var ingen kultivert måte å nyte alkohol på. Drakk du derimot konjakk eller whisky ble du ansett som et dannet menneske, forteller Heuch.

Da jeg startet, var akevitt et produkt ingen var interessert i å jobbe med eller utvikle

Halvor Heuch, tidligere produktutvikler i Vinmonopolet

– Men jeg har hatt gode sjefer som har latt meg holde på som jeg har villet, fortsetter Heuch.

* (Vilkår)