Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Barmester Chris Grøtvedt på The Thief med en nedkjølt bitterlikør, Italicus. Han anbefaler å variere sommerens cocktailhit, aperol spritz, med denne. Likøren er lett bitter, med florale toner av bergamott.

Barmester Chris Grøtvedt på The Thief med en nedkjølt bitterlikør, Italicus. Han anbefaler å variere sommerens cocktailhit, aperol spritz, med denne. Likøren er lett bitter, med florale toner av bergamott.

– Jeg er et levende spritleksikon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Etter tre år i baren på The Thief, åpner Chris Grøtvedt egen bar. – Den blir et eventyrland for drikkeinteresserte, sier han.

Baren åpner i september, i de gamle lokalene til Barfly i Oslo. Chris Grøtvedt lover et konsept vel tilpasset millennials med interesse for bærekraft, nordisk touch og drinker drevet frem i et laboratorium av smaker. I annen etasje blir det high-end cocktailbar.

– Vi skal trekke ut smaker i en helt annen form enn før, mye renere smaker. Råvarene er utrolig gode i Norden. Veien vi ønsker å gå, er å fortelle en romantisk historie om Norden, sier Grøtvedt.

Han sitter i det som fortsatt er «kontoret» hans, baren i The Thief på Tjuvholmen. Opplyste spritflasker og disk, fløyelsstoler, kunst- og fotobøker, dronning Sonjas grafiske trykk, dempet, mørk eleganse.

Hockeykarriere

Fredrikstadgutten Chris Grøtvedt er tidligere elitespiller i ishockey for Stjernen. Etter en hard smell i en hockeykamp i 2014 brakk han hoften. Da valgte han isbiter i stedet for skøyteis. Barkarrieren har ført ham til norgesmesterskap i akevitt-drinker og internasjonale plasseringer. Nylig ble han kåret til «Årets bransjepersonlighet» av juryen under eventet han selv tok initiativ til i 2015 – Oslo Bar Show.

– Med toppidrettsbakgrunn tenker du «best i verden». Hodet mitt stopper aldri når det gjelder kreativitet. Det gjelder å overraske gjesten. Bli mind-blowed, sier Grøtvedt som sier han tenker drinker fra han står opp til han legger seg.

– Er det noen drinker som er kjedelig å lage?

– Egentlig ikke. En espresso martini er veldig enkel – vodka, kaffelikør og espresso – men du kan gi gjesten kunnskap om ingrediensene og historien bak drinken.

– Ja, hvor mange drinker kjenner du?

– Å, flere tusen. Jeg er et levende spritleksikon! Man må være nerd hvis man skal gjøre dette til levebrød. I begynnelsen var moren min bekymret. Hun lurte på når jeg skulle vokse opp og få en ordentlig jobb. Jeg måtte si at det er dette jeg liker å gjøre, og som jeg vil fortsette med. Det hjalp da jeg begynte å jobbe i baren på Theatercaféen, for det er et ærverdig sted som venninnene hennes kjenner til. Nå spør hun bare om kone og barn.

– Hva er mammas yndlingsdrink?

– Hun er veldig glad i Martini Bianco på is.

I begynnelsen var moren min bekymret. Hun lurte på når jeg skulle vokse opp og få en ordentlig jobb. Jeg måtte si at det er dette jeg liker å gjøre

Whiskysamtaler

Jobben på The Thief innebærer gjester som Justin Bieber og Rihanna, men også barnefamilier på tur. Lokale beboere på Tjuvholmen har Thief bar som stamsted. Ikke minst er det forretningsfolk med mange reisedøgn som kommer i baren for litt selskap. Da blir bartenderen litt som en psykolog. Alle kan regne med drinkemakerens diskresjon.

– Kan du gjette på forhånd hva slags drink en gjest vil ha?

– Du skjønner i løpet av et par setninger hvor i verden gjesten vil og kan forberede resten av kvelden. Amerikanere setter seg ofte i baren og vil ha den sosiale kontakten. Jeg har mange visittkort hjemme, fra amerikanere som er blitt bestevenn og vil gi en fantastisk opplevelse tilbake.

– Men blir det samtaler i dybden mellom gjest og bartender?

– I begynnelsen er det småprat, men jo mer whisky de får, jo mer går de i dybden.

Vitamin-Daiquiri

En viktig trend i barverdenen er alkoholsvake, eller helt alkoholfrie drinker. På sitt nye sted ønsker Grøtvedt også å tilby en meny med alkoholfrie drinker.

– Før ville jeg sagt at jeg ikke ville stolt på en som ikke drikker, men nå har det blitt mer vanlig å avstå fra alkohol og ta vare på kroppen. Mange vil være sosiale uten å dø i morgen. Man kan lage kreative drinker uten alkohol, for eksempel basert på kombucha, fermentert te. Det blir som en vegan-restaurant der man kan være utrolig kreativ, og fremdeles skape gode opplevelser uten kjøtt. Dessverre er det fortsatt steder som kun serverer cola eller solo som alkoholfritt alternativ.

Dessverre er det fortsatt steder som kun serverer cola eller solo som alkoholfritt alternativ

– Hvilken drink ville du hatt med på en øde øy?

– En Daiquiri. Rom, lime og sukker inneholder mye vitaminer og mye kalorier – det du trenger for å overleve.

– Hva er det beste og verste ved norsk drikkekultur?

– Det verste er vorspielkulturen, som skyldes alkoholpolitikken. At det er så dyrt å drikke ute, at folk banker ned en flaske sprit før de går på byen, så er de fire timer kjempefulle før de går hjem igjen. Det beste er tiden vi er i nå, hvor folk er nysgjerrige og åpne for nye ting.

(Vilkår)