Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Smågodt. Småkakene gjør sitt inntog på finbakeriene, men er enkle å få til på hjemmebane. Et par ordentlig gode småkaker er bedre enn syv sorter tørre, mener Jimmy Linus.

Smågodt. Småkakene gjør sitt inntog på finbakeriene, men er enkle å få til på hjemmebane. Et par ordentlig gode småkaker er bedre enn syv sorter tørre, mener Jimmy Linus.

Småkakene inntar finbakeriene – slik lager du dem selv

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Borrby

Den svenske bakeren Jimmy Linus deler sine oppskrifter på småkaker med mandler, syltetøy og mørdeig.

Småkaker har fått en renessanse. Matskribent Alison Roman «sprengte» internettet i 2021 med sine salted chocolate chunk shortbread cookies. Markedet florerer av kokebøker om småkaker, deriblant fabelaktige «Kakfatet» av Petrus Jakobsson, best kjent fra det tidligere kultbakeriet Petrus, nå gjenoppstått som Dåndimpen’s i Stockholm. Og den lille kafeen Mokonuts i Paris høster lovord fra matskribenter over hele verden; med sine småkaker med sesam og miso eller sjokolade og tahini har deleier og baker Moko Hirayama gjenoppfunnet formatet.

Det handler ikke nødvendigvis om å sette sammen de villeste smakene – like mange bakerier dykker ned i tradisjonsoppskrifter. Skiftet synes å handle mer om å ta i bruk de beste råvarene man kan få tak i, fra lokale kornsorter til sicilianske nøtter av fineste kvalitet. Aldri før har det vært så genuint spennende å spise småkaker, milevis unna Ballerina-kjeks og svigermors knusktørre sandkaker.

Fakta: Brød og bakst

I denne spalten deler fotograf og baker Jimmy Linus sine beste oppskrifter fra Gamla Bageriet i svenske Österlen.

Nytelse i mikroformat

Baker og tidligere D2-fotograf Jimmy Linus mener at ethvert svensk bakeri med respekt for seg selv har et repertoar av småkaker på menyen, inkludert hans eget Gamla Bageriet i Örnahusen på østkysten av Skåne. Men småkakene er også overraskende enkle å få til, selv for det mest uskrevne blad av en hjemmebaker.

– Det er ekstremt enkelt og raskt å lage småkaker. Det er nesten så man ikke forstår at folk kjøper det i stedet for å lage selv. Men få ting er så gode som en skikkelig god småkake. Og har du deig i fryseren, er du alltid et kvarter unna ferske småkaker og fika.

Fika, fellesbetegnelsen for de essensielle kaffepausene i løpet av arbeidsdagen, er fremdeles en hellig institusjon i Sverige. Ritualet er en vernet stund for avkobling og menneskelig samvær midt i arbeidslivets heidundrende tempo – gjerne med tilltugg.

– Alle har et forhold til småkaker i Sverige, at det er noe man skal kunne by på. Tradisjonelt dreide det seg jo om syv sorter, men selv synes jeg det er bedre med et par skikkelig gode. Småkakene har kanskje hatt et dårlig rykte for å være traurige, men nå føler jeg de er på vei tilbake. Her selger de som varmt hvetebrød, sier Linus.

– Det har nok litt å gjøre med at vi har flere fargestifter å tegne med nå, som bakere. Andre kornsorter og bedre ingredienser.

Regler

Denne uken deler Linus tre oppskrifter på både tradisjonelle og nytenkende innslag på kakefatet. Han har en håndfull regler som kan være lure å forholde seg til når man håndterer småkaker.

– Bland alltid smør og sukker først. Det går nemlig fort for seg med småkaker. Vær på vakt, for plutselig skjer det: Deigen skal absolutt ikke rekke å utvikle gluten, sier han.

– Etter at du har blandet deigen, behøver den å hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Det er det to grunner til: Væsken rekker å tas opp, og det blir lettere å forme fine kaker når deigen er kald.

-
+

Syltetøykake

  • 200 gsmør
  • 105 grørsukker
  • 135 gsiktet landhvete
  • 135 gsiktet spelt

Bringebærsyltetøy

  • 500 gbringebær (ferske eller fryste, gjerne økologiske)
  • 320 grørsukker
  • 1 stksitron (saft og zest)

Også kalt hallongrotta eller syltkaka på svensk. En klassiker i ordets rette forstand, en yndig mørdeigskake med et øye av bringebærsyltetøy, oppfunnet på 60-tallet. Ved å bytte ut det tradisjonelle hvetemelet med en blanding av landhvete og spelt blir smaksopplevelsen heftigere. Bringebærsyltetøyets kvalitet har stor betydning for om kakene blir gode eller himmelske.

Slik gjør du

  • Bland ingrediensene så de så vidt danner en sammenhengende deig. Sett i kjøleskapet i 30 minutter.
  • Ta ut av kjøleskapet og rull til pølser med 3–4 cm i diameter. Skjær i 1–1,5 cm tykke kaker og bruk tommelen til å trykke en grop i midten av kakene. Legg på en bakeplate kledd med bakepapir. Fyll med bringebærsyltetøy.
  • Forvarm ovnen til 190 grader. Bak i 8–10 minutter til kakene er lett gylne.

Bringebærsyltetøy

  • Kok alle ingrediensene i syltetøyet til det måler 106 grader på et koketermometer.
  • Avkjøl.
Les også:
-
+

Bokhvete og raps

  • 200 gsmør
  • 115 gsukker
  • 70 gsiktet bokhvete
  • 240 ghvetemel
  • 4 gsalt
  • 8 gbakepulver
  • 55 grapsfrø

Enkle og gode småkaker som leker med karakter fra bokhveten og rapsfrøene, som bidrar med ekstra herlig tekstur.

Slik gjør du

  • Ta ut av kjøleskapet og rull til pølser med cirka 3-4 cm i diameter.
  • Skjær i 1-1,5 cm tykke kaker.
  • Legg på en bakeplate kledd med bakepapir.
  • Forvarm ovnen til 190 grader.
  • Bak i 8-10 minutter til kakene er lett gyldne.
Les også:
-
+

Sjakkruter

  • 150 gsmør
  • 80 gmelis
  • 8 gvaniljesukker
  • 1 gsalt
  • 2 stkeggeplommer
  • 10 gkakao

En kitschy del av en svensk fika. I manges bok er disse uunnværlige i en svensk syv slag – en mørdeigens Rolls-Royce.

Slik gjør du

  • Bland alt unntatt én egge­plomme og kakao til en sammen­hengende deig. Del deigen i to.
  • Tilsett kakao og én egge­plomme i den ene halv­delen og bland godt inn.
  • Rull ut 1 cm tykke plater på cirka 5 x 15 cm av de to deigene. Pakk i plastfolie og legg i kjøleskapet i 30 minutter.
  • Legg platene oppå hverandre og skjær i remser på 1–1,5 cm. Legg sammen to og to av disse så de danner et sjakkrutemønter. Skjær i 1–1,5 cm tykke skiver. Legg på en bakeplate kledd med bakepapir.
  • Forvarm ovnen til 190 grader. Bak i 8–10 minutter.
Les også:
-
+

Bondekake på enkorn

  • 210 gsmør
  • 180 grørsukker
  • 70 ghonning
  • 15 gbakepulver
  • 180 genkorn
  • 180 ghvetemel
  • 5 gsalt
  • 50 ghakkede mandler

Oppskriften stammer fra det nå nedlagte bakeriet Petrus i Stockholm. Enkorn gjør at kaken får en eim av brunt smør som er helt uimotståelig. Uten enkorn er det med andre ord ingen vits.

Slik gjør du

  • Bland alt unntatt mandler til en sammenhengende deig.
  • Bland i mandlene. Rull til 3–4 cm tykke pølser og legg i kjøleskapet i 30 minutter.
  • Skjær i 1–1,5 cm tykke skiver. Legg på en bakeplate kledd med bakepapir.
  • Forvarm ovnen til 190 grader. Bak i 8–10 minutter til kakene er gylne.
Les også:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.