Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den andre gazpachoen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Video

Når vinteren blir for lang, er det bare å lage sommer innendørs. Hvit gazpacho er den ultimate sommersuppen og en super ting å gjøre med tørt brød.

Før Spania flommet over av solmodne tomater og paprika importert fra den nye verden, hadde de mandler. Ajo blanco – også kjent som hvit gazpacho – er Sør-Europas opprinnelige sommersuppe, basert på nøtter, hvitløk og gammelt brød.

Den serveres ennå i Andalucia og er et blekt og avkjølende alternativ til den fargerike gazpachoen. Bestill den hvis du kommer over den, eller lag den enkelt selv hjemme.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Mandler og hvitløk

Opprinnelig ble mandlene knust sammen med hvitløk i en morter. I våre dager har vi blendere til slikt, og det enkleste er å kjøre mandlene i blender med deler av væsken til de utgjør en jevn, milkshakeaktig masse, før suppen spes med knust hvitløk, bløtlagt, skorpefritt brød, sherryeddik, olje og mer vann til en suppe tykk som kremfløte.

Originalversjonen er minimalistisk, men suppen blir friskere med agurk knust inn; det er også mulig å bruke grønne epler, druer eller til og med melon som forfriskende innslag. Det som er obligatorisk, er å kjøle den godt ned igjen før servering. Lunken mandelsuppe er ikke spesielt godt.

Tapas

Ved servering er det vanlig med halve druer og noen dråper olivenolje for både smak og utseendets skyld. Server gjerne i små porsjoner i shotglass som en rett på tapasbordet, men det er ikke noe problem å svelge en hel suppeskål med denne hvite, forfriskende suppen, så lenge den er iskald.

-
+

Ajo Blanco

  • 225 gSkåldede mandler
  • 750 mlIskaldt vann
  • 75 gTørket brød uten skorpe
  • 3 stkFedd hvitløk
  • 1 tsHavsalt
  • 3 ssGod olivenolje
  • 3 ssSherryeddik
  • 0.5 stkAgurk
  • 200 gSteinfrie, grønne druer
  • Havsalt
  • Svart pepper
  • God olivenolje til anretning

Slik gjør du

  • Legg brødet i bløt i vann.
  • Kjør de skåldede mandlene i en blender sammen med halvparten av vannet til konsistensen er helt jevn.
  • Knus hvitløken i en morter sammen med havsalt.
  • Skjær agurken i små terninger og klem ut væsken av brødet.
  • Ha hvitløk, agurk, brød, olivenolje, sherryeddik og resten av vannet i blenderen og kjør suppen til konsistensen er omtrent som en tynn milkshake.
  • Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik og olje, og sett suppen i kjøleskapet i et par timer til den er iskald. Den kan også godt stå over natten.
  • Del druene i to.
  • Server suppen i glass eller skåler med druer og noen dråper olivenolje.