Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fra avfall til luksusdessert

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tryll tørt og tragisk brød om til silkemyk tradisjonsdessert.

I de aller fleste tilfeller gjelder læresetningen om at kvaliteten på råvarene avgjør smaken på den ferdige maten. Brødpudding er et unntak.

For all del, forrige ukes håndverkslandbrød av økologisk hvetesurdeig vil gjøre puddingen til et kvalitetsprodukt. Også gammelt grovbrød kan forvandles til en substansiell, betryggende hverdagsdessert i møte med melk, egg, sukker, rosiner og stekeovn – den minner kanskje om hippiebarndom og helsekost, godt er det lell. Tørr loff etterlatt fra rekeaftenen er strålende.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Men den aller deiligste brødpuddingen oppstår ved hjelp av det semreste industribakverket som er å oppdrive: billige pølsebrød som er igjen fra forrige ukes skoleutflukt eller skogtur og ellers ikke kan brukes til noe annet enn å fylle opp søppelkassen.

Motstandsløst og svampaktig suger pølsebrødene til seg melk, egg og sukker og forvandles til en silkemyk, luksuriøs pudding av proff kvalitet.

Sausen er det virkelige cluet i denne brødpuddingen. Smør og melis pisket sammen med egg ispedd en dash whisky (eller rom), hever den trauste desserten til gourmetmat. Når puddingen serveres rett fra ovnen, med den voksne sausen boblende varm, er det bare én ting å gjøre, og det er å sikre seg en størst mulig bit.

-
+

Brødpudding

  • 1 lTørt, fint brød i terninger, gjerne pølsebrød
  • 5 dlMelk
  • 180 gSukker
  • 2 stkEgg
  • 1 ssVaniljeekstrakt
  • 1 dlRosiner

Whiskysaus

  • 75 gSmør
  • 1.5 dlMelis
  • 1 stkEgg
  • 2 ssWhisky (eller rom)

Brødpudding

  • Skjær brødet i terninger og bløtlegg det i melken i minst en time.
  • Pisk egg, sukker og vaniljeekstrakt lett sammen.
  • Bland brødet sammen med rosiner og eggeblandingen i en smurt, ildfast liten form.
  • Stek på 160 grader i 1 time.
  • Ta brødpuddingen ut av ovnen og la den eventuelt avkjøle seg inntil like før servering.

Whiskysaus

  • Pisk smør og melis godt sammen i en gryte på middels varme til smøret er smeltet og konsistensen er jevn.
  • Ta gryten av varmen, pisk sammen egget og rør det inn i smørblandingen.
  • Rør whisky eller rom inn i sausen og hell den over puddingen.
  • Sett puddingen inn i ovnen på grillfunksjon og stek til sausen bobler, ca. 5 minutter.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.