Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ta ostesmørbrødet til nye høyder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Video

Med enkle grep kan ostesmørbrødet løftes til et nytt nivå.

Når det fancy landbrødet ligger i brødboksen på fjerde dagen og ikke er like ferskt og godt lenger, er det på tide å lage ostesmørbrød.

Alle vet at de beste ostesmørbrødene er de som er stekt i panne, problemet er å finne den perfekte balansen mellom gyllent og sprøtt på utsiden og fullstendig smeltet ost på inn- eller oversiden: Brødet blir gjerne svidd på utsiden før osten når ønsket kjernetemperatur.

Lag ditt eget surdeigsbrød – eller kjøp det

Metoden i denne oppskriften omgår problematikken ved å forsteke bare den ene siden av brødet, for så å gratinere osten under grill i ovnen. Med en dæsj kyllingkraft eller annen væske til å risle over brødskivens oppside, blir det ferdige smørbrødet en perfekt storm av krønsj, krem, fett og salt egnet til å løse de fleste sultproblemer i en i-landshusholdning.

Metoden kan virke litt komplisert, men skrur du på ovnen i det du begynner å tenke på å lage mat, er smørbrødet ferdig på ti minutter. Den største utfordringen er egentlig å få egget til riktig konsistens samtidig som osten er optimalt gratinert.

Selv om noe av poenget er at eggeplommen skal flyte ut og gjøre smørbrødet enda mer kremet og luksuriøst, er kjøleskapskalde egg best egnet for de med høy toleranse for rått egg. Fullt romtempererte kan bli i overkant faste; det beste er å legge egget i lunkent vann i de få minuttene det tar å sette sammen resten av smørbrødet.

Så gjelder det bare å skjære skiven rett nok og lage et godt nok rede av revet ost til å slippe egget ned i slik at det ikke sklir av i ovnen under steking – men skulle det gå så galt, er det tross alt bare å lempe oppå osten igjen før servering. Dette er ikke restaurantmat, men en snack i nøden.

-
+

Ostesmørbrød

  • 1 stkTykk skive tørt, godt brød
  • 1 ssSmør
  • 1 ssKyllingkraft, evt melk eller vann
  • 1 stkSkive god skinke
  • 60 gRevet, smaksrik ost
  • 1 stkEgg
  • Salt og pepper

Slik gjør du

  • Varm ovnen til 210 grader med overvarme eller grill.
  • Legg egget i lunkent vann hvis det er rett fra kjøleskapet.
  • Smelt smøret i en ovnfast panne, og stek brødskiven på middels varme i ca. 2 minutter til undersiden er gylden.
  • Skru av varmen og hell kyllingkraft på oversiden av skiven.
  • Legg på skinken og osten. Lag et lite søkk i osten på midten, og knekk et egg ned i det.
  • Sett hele pannen inn i ovnen, og stek til osten er smeltet og egget omtrent bløtkokt, 5–7 minutter. Spis med en gang.