Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fyrverkeri. Christian Andre Pettersens største matminne fra 2018 er en «mind-blowing» middag på Inua, en Tokyo-restaurant startet av kokker med bakgrunn fra Noma i København.

Fyrverkeri. Christian Andre Pettersens største matminne fra 2018 er en «mind-blowing» middag på Inua, en Tokyo-restaurant startet av kokker med bakgrunn fra Noma i København.

– Gjorde hver bit til et lite fyrverkeri

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik B. Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den beste retten Christian André Pettersens spiste i 2018 hadde en helt spesiell bismak.

– Jeg hadde nok mine tre beste smaksopplevelser i 2018 på Inua, sier Christian André Pettersen, kokk på Mondo i Sandnes og vinner av den europeiske finalen i Bocuse d’Or.

Inua, et av årets mest omtalte tilskudd til matscenen i Tokyo, er den nye restauranten til Thomas Frebel, en tysk kokk med ti års erfaring fra Noma i København. At Pettersen endte opp her, var litt tilfeldig. På en tur til Japan med Norsk sjømatråd i juni, sendte han en melding til en finsk kompis som nylig hadde flyttet til Tokyo for å jobbe som kokk på nettopp Inua. Etter litt om og men fikk han bord på selve åpningskvelden.

– Rettene var gjenkjennelige, men det var forskjellige twister i dem som gjorde hver bit til et lite fyrverkeri, sier Pettersen.

Blomster og bier. – Det var mange ting der som var veldig, veldig bra, men det beste var risretten, sier Pettersen.

I likhet med Noma baserer også Inua seg på kreativ bruk av lokale, bærekraftige råvarer. Høydepunktet var en stor overraskelse for den erfarne kokken.

– Jeg fikk en leirgryte med ris, og tenkte «her sitter vi på en restaurant som trolig blir en av de mest omtalte restaurantene i verden, og så får vi ris?». Så tok jeg ett tygg, og det var bare helt «poff», sier Pettersen entusiastisk.

– Det var en lett risrett med krydder og friterte bier, noe som ga en god, aromatisk kjøttsmak selv om det ikke var noe kjøtt, fortsetter han.

– Det var mind-blowing. Jeg hadde aldri sett for meg noe sånt.

Årskavalkade

 • Beste nykommer (restaurant eller kokk)
  Håvard Andre Josdal Østebø (kokk på restaurant Mondo i Sandnes og min commis til Bocuse d’Or)
 • Årets tendens
  Bærekraft
 • Favorittrett på hjemmebane
  Betelblad med pomelo og reker
 • Spådom for 2019
  Trondheim får stjernedryss. Bærekraft blir mer og mer viktig.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.