Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Akevitt på vift

Tekst
Nordisk miks. Bartender Nick Detrich merker en økt interesse for «tropisk nordisk». Til høyre: en Nordic Daiquiri med akevitt.

Nordisk miks. Bartender Nick Detrich merker en økt interesse for «tropisk nordisk». Til høyre: en Nordic Daiquiri med akevitt.

New Orleans har fått smaken på nordisk brennevin.

Det er tidlig ettermiddag, turistene haster rundt i de sommerklamme gatene i området French Quarter i New Orleans. Inne på baren Cane & Table har dagen såvidt begynt. I løpet av kvelden skal et titall flasker tømmes. 

Bartender Nick Detrich legger siste hånd på bestselgeren Boss Colada, en tropisk drink med fersk ananasjuice, lime og en generøs porsjon skandinaviskinspirert bitter, Bäska Snaps.

 – Jeg kaller drinkretningen «tropisk nordisk».

Signaturdrink. Tropiske Boss Colada med Bäska Snaps.

Signaturdrink. Tropiske Boss Colada med Bäska Snaps.

-
+

Boss colada

  • 15 mlAngostura rom
  • 30 mlBäska Snaps
  • 45 mlananasjuice
  • 15 mllimejuice
  • 15 mlsukkerlake eller orgeatsirup
  • 20 dråper Peychaud’s bitter

Slik gjør du

Fyll en shaker med is og tilsett alle ingrediensene utenom Peychaud-bitteren. Rist kraftig. Sil væsken over et glass fullt av isbiter og drypp til slutt bitteren på toppen av cocktailen. Pynt med limeskall. 

Fakta:

Dala Spirits
Serie bestående av de nordiskinspirerte brennevinene Solståndet Akevitt, Bäska Snaps og Salmiakki Dala.
Produseres av selskapet Bittermens, som holder til i New Orleans og ble startet av ekteparet Avery og Janet Glasser i 2007.
Nett dalaspirits.com

 

Norrøn Fernet

I USA øker interessen for nordisk drikkevare med alkoholprosent.

 – Vi har tatt utgangspunkt i den kulinariske bevegelsen i Skandinavia og overført trenden til cocktail, sier Avery Glasser, grunnlegger av det New Orleans-baserte selskapet Bittermens.

Siden oppstarten i 2007 har han, sammen med kona Janet Glasser, produsert ulike typer bitter til cocktailbruk. For tre år siden begynte de å eksperimentere med nordisk­inspirert sprit under navnet Dala Spirits. Nå inkluderer Bittermens nordiske linje Solståndet Akevitt, en maltet akevitt med inspirasjon fra Sverige, den bitre likøren Bäska Snaps og Salmiakki Dala, en slags «norrøn variant av Fernet».

Bitters. Utvalg av Bittermens bittere.

Bitters. Utvalg av Bittermens bittere.

Alle de tre er – noe uventet – blitt møtt med stor begeistring av tørste amerikanere.

 – Vi begynner å bli vant til den nordiske maten, så da er folk kanskje mer åpen for drikken også, sier Glasser.

På bardisken foran ham står Nordic Daiquiri.

 – Dette er min absolutte favorittdrink. Den er enkel og god, med et lite «kick» akevitt.

Ekteparets interesse for nordisk sprit startet i 2011, da de var med å arrangere en konferanse for bitters i New York.

 – Vi kom i snakk med noen svensker som serverte oss ulike skandinaviske drikker som akevitt og snaps. Jeg hadde aldri smakt noe lignende, og tenkte at her ligger det mye potensial, sier han, og Janet Glasser nikker ivrig.

 – Vi spurte om vi kunne begynne å importere fra dem, men det viste seg å være vanskelig og dyrt. De funderte til og med på å legge ned akevittproduksjonen sin. Aldri i verden, tenkte jeg, og sa til dem at da skulle vi også starte med akevittproduksjon. Da fikk de plutselig motivasjon til å fortsette, for de kunne jo ikke overlate tradisjonen til noen amerikanere.

Flasket opp. Bäska Snaps med malurt og Solståndet maltet akevitt fra Dala Spirits.

Flasket opp. Bäska Snaps med malurt og Solståndet maltet akevitt fra Dala Spirits.

 

Tappetårn

Cocktailscenen i New Orleans er i vekst.

 – Vi har bodd i San Francisco, Seattle og New York, men her i sør opplever vi en større åpenhet. Bransjefolk hiver seg på nye drikke­tradisjoner. De eksperimenter, og plutselig har man en super drink bestående av et utradisjonelt brennevin, sier Glasser. 

Da første parti Dala Spirits var klar våren 2013, hadde han forventet å selge rundt ti flasker av Bäska Snaps. I løpet av den første måneden forsvant 200 flasker.

Han tror interessen rundt nordisk alkohol er delvis skapt av danske Mikkeller øl, som har etablert et stødig varemerke langt utenfor danske landegrenser.

Mann og Kone. Janet og Avery Glasser startet med nordiskinspirerte bittere for tre år siden.

Mann og Kone. Janet og Avery Glasser startet med nordiskinspirerte bittere for tre år siden.

 – De satte nordisk øltradisjon på kartet, men nå er tiden kommet for sterkere saker, sier Glasser. 

Akevitten og Bäska Snaps er bestselgere, men også salmiakklikøren har markert seg blant nysgjerrige cocktailentusiaster i sør.

 – Markedet for lakris og salmiakk er begrenset i USA, så vi lagde et lite opplag. Vi tenkte i utgangspunktet å starte med akevitt og bare gi salmiakken til venner og spesielt interesserte. Men det viste seg at folk ble skikkelig begeistret for den, sier Glasser.   

 – Jeg fikk nylig tilsendt et bilde fra en bar i Austin, Texas, som har lagt den på tappetårn.

På baren Cane & Table opplever bartender Nick Detrich at kundene beveger seg vekk fra den klassiske, amerikanske bourbonwhiskyen og etterspør bitter drikkevare. På et tidspunkt inneholdt drinkmenyen her seks ulike cocktailer med nordisk brennevin. 

 – Jeg synes nordisk sprit har mye å komme med, for den har så spennende smakspalett. Amerika er for søtt noen ganger, og den nordiske tankegangen om enkelhet og rene, skarpe smaker, vokser i popularitet, sier Detrich.

 

Sprø idé

Neste vinter har Avery og Janet Glasser lyst til å lage en skikkelig norsk akevitt.

 – Norge har en fantastisk historie og kultur. Men i stedet for å bruke de tradisjonelle akevittkrydderne som stjerneanis og dill, har vi lyst til å eksperimentere litt med eksotiske tilsetninger som ingefær, sier Avery Glasser.

Han tømmer shotglasset med Salmiakki Dala og ber servitøren hente en glassmugge, kalt porrón, og fylle den med Bäska Snaps.

 – Det er egentlig meningen å ha spansk vin oppi her, men dette er mye morsommere.

Han legger hodet bakover og heller spriten ned i halsen, til barens jubel.  Men mest av alt gleder han seg over synet når en barkunde bestiller en kald halv­liter med en snaps som følge.

 – Da tenker jeg: «Ja, det er akkurat slik det skal gjøres.»

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.