Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Jug gir spritsuksess for Nelvik og Holta

Tekst

Vil du få varsel hver gang Harald Berglihn publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Grimstad
Odd Johan Nelvik (til høyre) og daglig leder Fabian Widmer viser frem noen av ingrediensene i suksessen Harahorn gin hos brennevinsprodusenten K G Puntervold i Grimstad.

Odd Johan Nelvik (til høyre) og daglig leder Fabian Widmer viser frem noen av ingrediensene i suksessen Harahorn gin hos brennevinsprodusenten K G Puntervold i Grimstad.

Med god hjelp av en røverhistorie tredobler tidligere Se og Hør-sjef Odd J. Nelvik og milliardæren Kjetil Holta spritproduksjonen i Det norske brenneri.

– Det har tatt av noe så vanvittig, sier Odd J. Nelvik (61) når DN treffer ham hos K G Puntervold på Østerhus industriområde like vest for Grimstad.

Det norske brenneri, selskapet som kontrolleres av Nelvik og milliardæren Kjetil Holta, kjøpte K G Puntervold for snaut tre år siden. Frem til da hadde Ole Puntervold (69) særlig produsert akevitt, whisky og eplebrennevin.

Men nå er det gin det handler om.

17-doblet eksporten

Odd J. Nelvik sluttet som sjefredaktør i Se og Hør i 2008.

– Da hadde jeg lyst til å satse på en ny vekstbransje. Det gikk et par år før vi startet Det norske brenneri, sier han.

På mange måter kan en hevde sprit er som en rød tråd gjennom Nelviks liv. For mang et oppslag i Se og Hør handlet om mer eller mindre kjente personer som gjorde dumme ting i fylla.

– Hehe, ja det kan du godt si. Og det var også mye mer fyll og fanteri før i tiden, ikke minst blant ansatte i mediene. I dag er det nesten umulig å få journalister med på en tur på byen. De skal gjerne trene i stedet.

– Men for dere går spritsalget likevel til himmels?

– Ja, og det handler om at vi har truffet noe helt fantastisk godt med vår Harahorn gin. Eksportverdien er 17-doblet fra i fjor; fra 264.000 til 4,5 millioner og vi sliter med å få produsert nok.

Ifølge Nelvik gikk både Vinmonopolet og taxfreegiganten Heinemann tomme i høst. Nå varsler han utbygging i Grimstad på nyåret, som skal tredoble produksjonen.

– Vi øker inntektene fra 22 millioner i fjor til minst 35 millioner i år. Og det er bare starten, sier Nelvik, og legger ut om en gin med 25 ingredienser, deriblant einerbær fra Røros, blåbær fra Nordmarka, rabarbra fra Grimstad, blæretang fra Skagerrak, kvann fra Oppdal og bergmynte fra Sunndal.

Litt juging

En gullmedalje fra en smaking i USA i fjor og det faktum at flyselskapet SAS har valgt Harahorn som eneste gin om bord i alle fly, har bidratt til den enorme veksten.

Fakta: Det norske brenneri as

  • Hovedkontor: Oslo, men all produksjon foregår i datterselskapet K G Puntervold i Grimstad.
  • Styreleder: Leif Ove Rørnes (51)
  • Daglig leder: Odd Johan Nelvik (64)
  • Største eiere: Investoren Kjetil Holta (54) eier 53 prosent. Odd Johan Nelvik eier 27 prosent.
  • Virksomhet: Produksjon av alt fra eplesaft til gin, akevitt, whisky – og nå også håndsprit.

– SAS kjøper 250.000 miniatyrflasker fra oss i år og trolig enda flere neste år. For et selskap som ikke har lov til å reklamere, er dette en fantastisk mulighet for å få folk til å smake. Vi har dessuten fått importører i USA, Spania, Østerrike, Tyskland og selvfølgelig resten av Norden. Det er helt vilt. Vi solgte 7000 liter Harahorn i fjor. I år passerer vi 50.000 liter. Vår distributør i Spania mener han alene vil kunne ta unna 25.000 liter, sier Nelvik.

– Og det takket være en gin oppkalt etter en fjelltopp i Hemsedal?

– Ja, jeg fikk ideen under en skitur dit 17. mai i 2015.

– Med en etikett med en hare med horn?

– Det er en jackalope!

– En hva?

– Det er et fabeldyr ivrige jegere kjenner godt til, kanskje særlig i USA der jackalope er like kjent som troll i Norge. Mang en jeger har et harehode med horn fra rådyr eller hjort hengende på veggen, sier han.

Strengt tatt er en jackalope en svært aggressiv kanin med antilopegevir som har evnen til å etterligne menneskestemmer, ifølge nettstedet hoaxes.org.

– Og på flasken står det at det norske navnet på jackalope er harahorn? Er det nok en arv fra Se og Hør-tiden; det å juge litt?

– Hehe, vi kaller det kunstnerisk frihet, svarer Nelvik.(Vilkår)

K G Puntervold as, årsresultat 2016 (i MNOK)20162015Endring
Omsetning22,523-2,2%
Driftsresultat (ebit)3,65,1-29,4%
Resultat før skatt3,55,1-31,4%
Det norske brenneri as, årsresultat 2016 (i MNOK)20162015Endring
Omsetning7,58,3-9,6%
Driftsresultat (ebit)-0,10,1-%
Resultat før skatt0,71,4-50%