Lag Christmas pudding idag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
<p>Engelsk Christmas pudding er tung på frukt, sukker, alkohol og tradisjoner. </p>

Engelsk Christmas pudding er tung på frukt, sukker, alkohol og tradisjoner.

Ikke rart britenes Christmas pudding er tung. Den bærer på århundrer av historie og symboler.

– Egentlig skjønner jeg ikke hvorfor vi har Christmas pudding, medgir James Maxwell-Stewart med en melisdrysset, mørk halvkule foran seg. Den britiske kjøkkensjefen og eieren av Cru snakker om den alkoholdynkede fruktpuddingen, som begynte sitt liv som konserveringsmetode og endte som juledesserten fremfor alle i Storbritannia. Den er ikke akkurat en lett dessert etter det heftige julemåltidet, men julen blir ikke den samme uten. Og det er ennå ikke for sent å brette opp armene og få den klar og moden til jul.

Konserveringsmiddel

I middelalderen var tørkede frukter, krydder og fett de beste konserveringsmidlene som var å oppdrive og derfor kokte folk kjøtt og korn sammen med dette i et håp å holde kjøttet fra forråtnelsen lengst mulig.

Først på 1700-tallet var fremskrittet kommet så langt at kjøttet forsvant fra puddingen og den ble en dissende mørk, dampende dessert istedenfor.

Det beste valget til Christmas pudding De beste vinene til julematen


Lag desserten i god tid. Kombinasjonen av sukker, fett, alkohol og tørket frukt er uansett fortsatt så kraftfull at puddingen godt kan lages et år i forveien og ligge til modning frem til neste jul. I det minste burde den røres sammen på den såkalte "stir-up Sunday" siste søndag før advent, et navn dagen har fått ikke fordi puddingen skal røres, men på grunn av en bønn i den anglikanske kirkens bønnebok.

Hver familie har gjerne sin oppskrift, og Maxwell-Stewart sier han ikke har turd å bruke annet enn morens metode, i frykt for hennes vrede over å ha avveket fra tradisjonene.

Mange symboler

Plumpudding - som Christmas pudding også kalles - er i det hele tatt forbundet med myter og tradisjoner. Mange har 13 ingredienser for å symbolisere de 13 disiplene; noen pyntes med kristtorn for å minnes Jesus' tornekrone; andre igjen hevder alkoholen som finnes både i puddingen og helles over ved servering for en flammende opplevelse, symboliserer Kristus' lidelse.
– Hvis du tenker på det rent middagsmessig, er det en veldig tung avslutning med Christmas pudding. Men den oppsto vel på et tidspunkt hvor det var lite mat resten av året, og julemiddagen var noe helt spesielt, en skikkelig middag alle gledet seg til, sier Maxwell-Stewart og varmer opp brandysausen før han setter fyr på puddingen. Spis den som orker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Engelsk Christmas pudding

  • 115 gRosiner
  • 115 gTørkede kirsebær
  • 110 gSvisker
  • 170 gHvit dessertvin
  • 30 mlBrandy
  • 115 gSmør
  • 85 gMel
  • 1 tsMalt muskat
  • 1 tsKanel
  • 1 tsMalt ingefær
  • 85 gBrødsmuler
  • 40 gMandler
  • 40 gValnøtter
  • 1 stkRevet gulrot
  • 115 gBrun farin
  • 1 stkSkallet av en sitron, revet
  • 2 stkEgg, pisket
  • Melis, til pynt

Ha all den tørkede frukten i en bolle med vin og brandy over natten.

Rør alle tørre råvarer og revet gulrot sammen i en bolle neste dag.

Tilsett den bløtlagte frukten.

Bland inn eggene og rør godt.

Smør en rund porselensform godt med smør og fyll med puddingblandingen.

Dekk fomen med bakepapir og plast.

Damp i en kjele eller i dampovn i 8 timer og kjøl ned. Puddingen kan med fordel lagres kaldt i en måned.

Varm opp puddingen igjen ved servering og dryss melis over. Dersom du ønsker det, varm også opp mer brandy, hell over og flambér.

 

Oppskriften finner du her

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner