Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse kakene tåler 40 minusgrader

Tekst
Delfiakake med rikelig med fett og sukker er topp energipåfyll til de ekstra harde turene.

Delfiakake med rikelig med fett og sukker er topp energipåfyll til de ekstra harde turene.

Ekspedisjonsleder Sigrid Henjum har oppskriftene på den søte turmaten som tåler minusgrader.

- Det er ingenting som er så godt som å være på skikkelig langtur, åpne en smørpakke eller en chipspose og bare trøkke i seg. Eller sitte med en spekepølse i den ene hånden og en marsipanpølse i den andre og tygge i vei, sier Sigrid Henjum.

Grønlandsfareren og ekspedisjonslederen fra Sogndal tar telefonen midt i en treningsøkt med bildekk, pulsen er på vei ned, men latteren sitter løst. I april skal hun gå på ski gjennom Nordvestpassasjen, 400 kilometer med storm, motvind og iskalde minusgrader.

Kaker som tåler mange minusgrader er perfekt vinterturmat.

Kaker som tåler mange minusgrader er perfekt vinterturmat.

- Det beste jeg vet er kontraster. Å gå i minusgrader og storm og likevel være helt varm inni vottene og dunjakken. Eller å komme hjem etter en hard tur med neglesprett på tærne, fylle opp badekaret og bli helt gjennomvarm. Og å spise god mat etter en skikkelig lang økt. Hvis en aldri har frosset skikkelig setter en ikke pris på å være varm. Og hvis en aldri har vært skikkelig sulten setter en ikke pris på å spise seg god og mett, sier Henjum.

I kokeboken «Et ute», gitt ut på Fri Flyt forlag, disker hun opp med fleskepannekaker, varm epletoddy og gylden musli. Stekte lapper med tykke geitostskiver, spekemat med potetsalat og flatbrød eller lune wraps, quinoasalat og kokt lammelår. Her deler hun tre oppskrifter på søte og gode alternativer til Kvikklunsjen (se oppskrifter).

- Noe av det beste med å være på tur er maten. En kan selvfølgelig gjøre det enkelt, spise energibarer og poser med Real Turmat, men hvorfor spise dårlig mat når man kan spise god mat? Jeg har fått en del erfaring gjennom turene jeg har vært på, og nå går det av seg selv, sier Henjum.

 

Mektige kaker

Snickerskake er like god turmat for barn og voksne.

Snickerskake er like god turmat for barn og voksne.

I boken gir hun gode tips til den som vil lage mye av maten på forhånd, eller finne frem stormkjøkkenet og tilberede alt i det fri. Om vinteren er det en fordel å gjøre en del forberedelser. Til dessert: mektige kaker som tåler opp mot førti minusgrader. Gjerne bakt minst en dag i forveien.

- Browniekaken kaller jeg for Svalbardkaken etter de tre månedene jeg bodde der i 2011. Jeg har laget den til opp mot tretti gjester på tur, og den er så full av fett og sukker at den aldri fryser. Perfekt på tur, sier Henjum.

Se oppskrift på browniekake her

Når dagene består av bevegelse trengs det mye kalorier for å holde kroppen i gang. Hun regner med rundt ett kilo bagasje for hver dagsrasjon med mat. Sigrid Henjum er blitt ekspert på å lage blandinger som enkelt kan gjøres om til lekre måltider, og som tar minimalt med plass, er energitette og fulle av gode smaker. Og ikke minst kalorier.

-Det vanskeligste med en langtur er å få kroppen til å forstå at den ikke trenger like mye mat når en kommer hjem. En kan jo ikke spise smørpakker og kaker hver dag, sier hun og ler.

Se oppskrift på delfiakake her

Se oppskrift på snickerskake her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.