Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Potetens kinderegg

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Fargerik, sprø og fluffy – lag hasselbackpoteter med lilla potet.

Fargerik, sprø og fluffy – lag hasselbackpoteter med lilla potet.

Hasselbackpotet er potetens kinderegg – sprø utenpå og fluffy inni.

Blå kongo er ingen skummel, genmanipulert nyvinning. Den mørk lilla poteten slik vi kjenner den har russisk opphav, men opprinnelig oppsto poteter med lilla farge i potetens latin-amerikanske hjemland, Peru. Den smaker som vanlig potet, men ser helt annerledes ut. Og den som lager hasselbackpoteter med blå kongo, lager noe helt spesielt.

Ryktene skal ha det til at Hasselbackpoteten ble oppfunnet av en elev ved kokkeskolen til den eksklusive Stockholms-restauranten Hasselbacken i 1953.

Potetens kinderegg

Med en potet som klarer å være både hel og i tynne skiver på en gang, lykkes hasselbackpoteten med å vise frem alle potetens sterke sider: Sprø, karamellisert og knasende ytre med et fluffy, melent indre.

Det er litt pirkearbeid å lage hasselbackpoteter (ikke forsøk å gjøre det for 20 gjester), men til en middag med et begrenset publikum, tar det bare noen få minutter ekstra å skjære potetene i tynne skiver så langt ned du tør uten at du skjærer helt gjennom. Noen legger potene i en tresleiv for å få et naturlig stoppested for knivseggen; det kan også være lurt å dele potetene i to så de får en stabil flate ned mot skjærebrettet. Uansett trenger du en skarp kniv.

Ha godt med salt og pepper over potetene før du pensler dem med smeltet smør. Øs over smør med jevne mellomrom, og server med grovkvernet rosépepper over, mest for utseendets skyld, men også fordi bærene har en fin, parfymert smak.

-
+

Blå hasselbackpoteter med rosépepper

  • 8 stkMellomstore blå kongopoteter
  • 50 gSmeltet smør
  • Salt og pepper
  • 2 tsRosépepper, grovkvernet eller knust i morter

Varm ovnen til 220 grader.

Skrell halvparten av potetene og vask resten godt. Bruk en skarp kniv til å skjære potetene i tynne skvier så langt ned det er mulig uten å dele dem i flere biter. Det kan være lettere å skjøre om du først deler potetene i to og får en stabil flate på undersiden.

Rull potetene i smeltet smør, dryss over grovt havsalt og pepper og sett inn i ovnen. Øs smør over hvert tiende minutt. Potetene er ferdige etter 30-40 minutter.

Kvern eller knus rosépepperkorn og dryss over før servering.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.