Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Går ikke folk snart lei?

Tekst
Foto
Luksusburger. Har man lyst på burger til lunsj, er Kverneriet absolutt et godt valg.

Luksusburger. Har man lyst på burger til lunsj, er Kverneriet absolutt et godt valg.

Men Kverneriet i Oslo tilbyr gode burgere.

Over bord av kabelsneller satt dresskledde menn og spiste med fingrene. Små glassflasker med Cola Zero sto pent på hver plass rundt bordet, ikke helt ulikt barnebursdager den gangen brus var innenfor på slikt.

Etter en bomtur noen dager tidligere, hadde Salt og Pepper denne gang bestilt bord på burgerrestauranten Kverneriet på Majorstuen i Oslo. Over bardisken hang industrielle lamper, obligatoriske grønne planter rammet inn det arkittektegnede lokalet. Like utenfor suste det fra Majorstukrysset.

– Jeg har overraskende gode minner herfra, sa Salt om lokalet som tidligere huset «Bar og Restaurant» før restauranten ble erstattet av pizzakjeden Dolly Dimple's.

Fakta: Kverneriet

Kirkeveien 64b, Oslo
Telefon: 90 600 333
kverneriet.com

Meny ★★★★★
Mat ★★★★
Miljø ★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt: 21

Bedre burger

Det er ikke mangel på burgerrestauranter i Oslo. Helt siden Illegal Burger åpnet dørene i 2010, har småkjeder som Munchies og Døgnvill utvidet, mens «bedre burger»-steder som Burger Bar, Tommi's Burger Joint, Wünderburger og Kverneriet serverer den ene mer ferske og juicy burgeren enn den andre. Denne retten av kjøttpuck mellom brød er for lengst gjennomskrevet, analysert, blogget og rangert.

– Går ikke folk snart lei? undret Salt.

Les om hvordan hamburgeren endte opp som popkulturelt ikon, motefenomen og matfavoritt

Juice

– Jeg vil absolutt anbefale burgerne blant de nederste på menyen, sa servitøren.

Den femte smak. Kverneriets umamiburger kommer med parmesanchips, løkchutney, bakte tomater og shitakesopp.

Den femte smak. Kverneriets umamiburger kommer med parmesanchips, løkchutney, bakte tomater og shitakesopp.

Der flere konkurrenter lener seg på rimelige «no bullshit»-burgere av kvernet kjøtt, brioche-brød og ost, tilbyr Kverneriet også noe mer. På menyen er både aromatiske limeblader, wasabimajones og pistasjnøtter blant toppingene. Tidligere i år kom kjøkkensjef David Chang med sitt burgermanifest, der han tok et oppgjør med alt som slenges oppå en burger. Chang hadde nok ikke gått for en Umami, tenkte Pepper og bestilte nettopp en slik, bestselgeren oppkalt etter «den femte smaken». Umamiburgeren kommer med parmesanchips, løkchutney, bakte tomater og shitakesopp. Salt tok ukens burger, med syltet rødbet og pistasjpesto.

Rydd bordet for gourmetburgeren – her kommer burgernazien

– Vi bruker tre dager på vår fries, det er bare toppingen som er ulik, fortalte servitøren.

Salt gikk for fries med parmesan og persille, mens Pepper valgte med trøffelolje. Dipp av aioli og chilimajones fulgte med.

– Jeg vil anbefale å bruke et hamburgerark sånn at juicen ikke forsvinner på tallerkenen, sa servitøren.

Nettopp juice er et nøkkelord for Kverneriet. To saftige burgere kom raskt på bordet.

Noe attåt. Ukens burger, med syltet rødbet og pistasjpesto – og pommes frites toppet med parmesan og persille.

Noe attåt. Ukens burger, med syltet rødbet og pistasjpesto – og pommes frites toppet med parmesan og persille.

– Det er mye syre her, sa Salt om sin rødbeteburger mens fettet rant nedover papiret. Men en deilig kjøttsmakjuice kom raskt. Som forventet av navnet, kvernes kjøttet på stedet.

«Befrielse mellom to brød»

Pommes fritesen, tidsriktig fritert flere ganger, ble kanskje i overkant fet med trøffelolje over. Da fungerte det bedre med salt parmesan og persille som topping. På bordet ved siden av tørket en gjest en flekk på skjorten. Den salte pommes fritesen forsvant fra kurven.

Det er noe eget ved å spise fet mat med hendene.

«Hamburgeren er en befrielse mellom to brød for den som blir nervøs av omfangsrike vinlister, pilegrimsøsters som hviler i skyer av skum», sa den svenske matjournalisten Lotta Lundgren til D2.

For den som fortsatt ikke er lei burgere, er Kverneriet et godt alternativ.

Ute til lunsj? Les flere anmeldelser i Lunsjguiden(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.