Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ess i Rogaland. Re-Naa Matbaren i Stavanger kaller seg nordisk bistro og tilbyr småretter og hovedretter med innslag av lokale råvarer i sesong.

Ess i Rogaland. Re-Naa Matbaren i Stavanger kaller seg nordisk bistro og tilbyr småretter og hovedretter med innslag av lokale råvarer i sesong.

Gourmet-smørbrød til lunsj

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Noen steder er det meningen at man skal gå i brødfellen.

– Matjessild, stavet den fransktalende gjesten høyt fra menyen mens medspisersken tastet ivrig inn på Google Translate.

I Stavanger sentrum var den franske familien blant de få som hadde funnet veien til Re-Naa Matbaren, «lillebroren» til Re-Naa som ble tildelt én stjerne i Michelin-guiden i fjor.

Fakta: Re-Naa Matbaren

Breitorget 6, Stavanger

Telefon: 51 55 11 11

restaurantrenaa.no

Meny: ★★★★★

Mat: ★★★★★

Miljø: ★★★★★

Service/Effektivitet: ★★★★

Pris: ★★★★★

Totalt: 24

Solid bistromat med nordisk vri

I varme lokaler innredet i heltre tilbyr Matbaren det de kaller nordisk bistromat. På menyen står smørbrød, småretter som speketallerken og blåskjell med pommes frites, hovedrettene BBQ-burger, biff og to dagens. Rettene, ispedd utvalgte lokale råvarer i sesong, spenner fra 180 til 320 kroner i pris.

– Å gå for burger her føles litt bortkastet, sa Pepper.

Fiskepinner fra havet

To skiver med rugbrød kom raskt ut på bordene etter bestillingen var effektivt unnagjort. Én med tartar og pepperrot. Den andre med torskepinne, estragon og syltet rødløk.

– Det ser faktisk ut som en gigantisk fiskepinne, men torsken inni er helt nydelig stekt, sa Salt og innså at fiskepinner kan være så mye mer varen fra frysedisken.

Saftig rugbrød med torskepinne, estragon og syltet rødløk.

Saftig rugbrød med torskepinne, estragon og syltet rødløk.

Rugbrødet var saftig og skåret i passe tykke skiver. Tartaren hadde riktig konsistens med passe tyggemotstand, om den enn var noe mildt krydret.

– Det skulle vært mer smørbrød på norske restauranter og ikke bare være noe man får i Danmark, sa Pepper.

Big in Japan

Salt hadde sett kokken svinse gjennom lokalet med en lammeskrott over skulderen og bestemte seg raskt for dielam fra dagens hovedretter skriblet ned på en sort krittavle. Dielammet, kjøtt fra unge dyr kun oppfostret på melk, var mørt og saftig, men den sarte smaken druknet litt i de kraftige pølsene som ble servert til.

Biff tartar på rugbrød. Ypperlig konsistens, men noe mildt krydret.

Biff tartar på rugbrød. Ypperlig konsistens, men noe mildt krydret.

Selv om Pepper var på god vei inn i brødfellen takket være stedets fortreffelige surdeigsbrød og rugsmørbrød, ble fristelsen av entrecôte med urtesmør, sprø løkringer og tomatsalsa for stor. Den ble bestilt medium minus stekt, men da den kom var den i beste fall stekt medium pluss.

– Biffen er uansett ikke tørr, sa Pepper og var alt i alt særs fornøyd – spesielt på grunn av pommes fritesene, tidsriktig overdrysset med parmesan og rosmarin og perfeksjonert med sprøtt ytre og silkemyk kjerne.

Da Pepper gjorde opp for to hovedretter og to smørbrød til en sum av 825 kroner, fant en turist på nabobordet det for godt å starte en videosamtale fra mobilen til den andre siden av kloden.

– Måltidet er absolutt verdt å skrive hjem om, men å liveoverføre til Japan er å ta litt hardt i, humret Salt.

(Vilkår)