<p>Maraton. I Bocuse d'Or-finalen tirsdag laget Christian André Pettersen to retter – én med fisk og én med kjøtt. Pettersen og assistent Håvard André Josdal Østebø hadde 5 timer og 35 minutter på seg til å imponere dommerne. </p>

Maraton. I Bocuse d'Or-finalen tirsdag laget Christian André Pettersen to retter – én med fisk og én med kjøtt. Pettersen og assistent Håvard André Josdal Østebø hadde 5 timer og 35 minutter på seg til å imponere dommerne.

Norsk bronse i Bocuse d'Or

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik B. Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Christian André Pettersen (29) fikk bronse i Bocuse d’Or i Lyon i kveld.

Nerver

– Det var mye nerver. Jeg måtte bare tenke på at alt var klart, at vi hadde satt opp det kjøkkenet vi skulle ha, at alle detaljene var på plass, sier Pettersen, som under premieseremonien i Lyon i kveld fikk bronse i Bocuse d'Or, verdens mest prestisjetunge kokkekonkuranse. Bronsen var startskudd for en stor kveld for skandinavisk gastronomi — Danmark fikk gull, og Sverige fikk sølv.

Pettersen og hans commis (assistent) Håvard André Josdal Østebø var i ilden tirsdag. De 24 finalistene hadde 5 timer og 35 minutter til å lage én fiskerett og én kjøttrett. Kokkene hadde stramme rammer. Fiskeretten måtte være en chartreuse med skalldyr – en klassisk fransk rett, der kjøtt, fisk eller grønnsaker pakkes inn i grønnsaksblader og varmebehandles. Rett nummer to måtte ta utgangspunkt i gjøkalvkam og tilhørende innmat. Begge rettene måtte serveres med tre selvvalgte garnityr og én saus.

– Det var et par utfordringer underveis, men sånn er det alltid i sånne konkurranser, sier Pettersen.

Christian André Pettersen anretter kalvekam og tilbehør.

Kreativitet og presentasjon er viktige elementer i Bocuse d'Or.

116

Rød tråd

Rettene til Pettersen ble bedømt etter alt fra smak til presentasjon. Den røde tråden i presentasjonen har han «gått og gnaget på» siden desember 2017. Konseptet hans «nord» skal gjenspeile hans bakgrunn som nordlending. Med seg til Lyon hadde Pettersen en rekke ingredienser han var helt alene om å bruke, som overvintret purrestokk fra Jæren og trøffeltang fra Lofoten – selv om man ikke nødvendigvis får uttelling for eksotiske råvarer.

<p>Bjelleklang. Hundrevis av tilreisende norske fans gjorde seg bemerket på tribunene tirsdag. – De hørtes godt, for å si det sånn. Det var ingen tvil om at kubjellene ble godt brukt, sier Christian André Pettersen. </p>

Bjelleklang. Hundrevis av tilreisende norske fans gjorde seg bemerket på tribunene tirsdag. – De hørtes godt, for å si det sånn. Det var ingen tvil om at kubjellene ble godt brukt, sier Christian André Pettersen.

– Ting som kan inspirere andre kokker kan gi litt ekstra. Og kan du overraske dommerne, er det alltid en god ting, sier Pettersen.

Oppladning. Pettersen og teamet hans har stått på kjøkkenet i Kronen Gaard Hotell i Sandnes og trent nærmest uavbrutt siden januar 2017. I fjor sommer sa Pettersen til Smak at oppkjøringen til europafinalen i 2018 «tok alt fokus, 24 timer i døgnet». Forberedelsene til finalen i Lyon var enda et hakk mer intense. Det er ikke uten grunn at Eyvind Hellstrøm kaller Pettersen «kokkeverdenens Northug».

– Det har vært det tøffeste året av alle, akkurat denne runden her. Både for å komme oss til et nytt nivå, og for å løse en ganske utfordrende oppgave. Det har vært mange søvnløse netter, sier Pettersen.

<p>Vurdering. 12 dommere fra hele verden vurderte rettene til de 24 deltagerne. Bent Stiansen, den første nordmannen til å vinne Bocuse d’Or, var Norges representant i dommerpanelet. </p>

Vurdering. 12 dommere fra hele verden vurderte rettene til de 24 deltagerne. Bent Stiansen, den første nordmannen til å vinne Bocuse d’Or, var Norges representant i dommerpanelet.

Noen ferie rett etter konkurransen kommer imidlertid ikke på tale.

– Haha, nei. Det tror jeg ikke. Men det blir en god påskeferie, i hvert fall. Det blir den første på lenge der jeg bare kan koble av, sier Pettersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk