Nerver
– Det var mye nerver. Jeg måtte bare tenke på at alt var klart, at vi hadde satt opp det kjøkkenet vi skulle ha, at alle detaljene var på plass, sier Pettersen, som under premieseremonien i Lyon i kveld fikk bronse i Bocuse d'Or, verdens mest prestisjetunge kokkekonkuranse. Bronsen var startskudd for en stor kveld for skandinavisk gastronomi — Danmark fikk gull, og Sverige fikk sølv.
Pettersen og hans commis (assistent) Håvard André Josdal Østebø var i ilden tirsdag. De 24 finalistene hadde 5 timer og 35 minutter til å lage én fiskerett og én kjøttrett. Kokkene hadde stramme rammer. Fiskeretten måtte være en chartreuse med skalldyr – en klassisk fransk rett, der kjøtt, fisk eller grønnsaker pakkes inn i grønnsaksblader og varmebehandles. Rett nummer to måtte ta utgangspunkt i gjøkalvkam og tilhørende innmat. Begge rettene måtte serveres med tre selvvalgte garnityr og én saus.
– Det var et par utfordringer underveis, men sånn er det alltid i sånne konkurranser, sier Pettersen.
Rød tråd
Rettene til Pettersen ble bedømt etter alt fra smak til presentasjon. Den røde tråden i presentasjonen har han «gått og gnaget på» siden desember 2017. Konseptet hans «nord» skal gjenspeile hans bakgrunn som nordlending. Med seg til Lyon hadde Pettersen en rekke ingredienser han var helt alene om å bruke, som overvintret purrestokk fra Jæren og trøffeltang fra Lofoten – selv om man ikke nødvendigvis får uttelling for eksotiske råvarer.
– Ting som kan inspirere andre kokker kan gi litt ekstra. Og kan du overraske dommerne, er det alltid en god ting, sier Pettersen.
Oppladning. Pettersen og teamet hans har stått på kjøkkenet i Kronen Gaard Hotell i Sandnes og trent nærmest uavbrutt siden januar 2017. I fjor sommer sa Pettersen til Smak at oppkjøringen til europafinalen i 2018 «tok alt fokus, 24 timer i døgnet». Forberedelsene til finalen i Lyon var enda et hakk mer intense. Det er ikke uten grunn at Eyvind Hellstrøm kaller Pettersen «kokkeverdenens Northug».
– Det har vært det tøffeste året av alle, akkurat denne runden her. Både for å komme oss til et nytt nivå, og for å løse en ganske utfordrende oppgave. Det har vært mange søvnløse netter, sier Pettersen.
Noen ferie rett etter konkurransen kommer imidlertid ikke på tale.
– Haha, nei. Det tror jeg ikke. Men det blir en god påskeferie, i hvert fall. Det blir den første på lenge der jeg bare kan koble av, sier Pettersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.