Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Blomkålsnacks er godt som både tapas og forrett - og tilbehør til hovedrett.

Blomkålsnacks er godt som både tapas og forrett - og tilbehør til hovedrett.

Ta en blomkål for laget!

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

God som tapas, forrett og middag: Slik bruker du blomkålen.

Grønnsakslagrene i Norge er nå stappfulle av ferske kvalitetsblomkål i verdensklasse. Bøndene sliter med å få levert all den ferske blomkålen fra jordene.

Etter sommerens intense varme har blant annet blomkålen fått lide. Den har modnet i rekordfart, noen uker for tidlig. Men varmen har gjort at folk flest foretrekker salat, frukt og bær. Prøver du deg på denne blomkålretten, vil du glede bonden like mye som deg selv og dine gjester.

En blomkål- og chorizo-snacks passer strøkent som en delerett, forrett eller som tilbehør til hvitt kjøtt og fisk, og den lages på rundt 10 minutter. Den kan egne seg som hovedrett også.

Fakta: Øyvind Hjelle

Øyvind Hjelle (46) er kokk, matskribent og konsulent ved Kulinarisk akademi. Har tidligere jobbet på Palace Grill, Feinschmecker og La Province.

Blomkålen er en litt sårbar grønnsak når det gjelder varmebehandling. Kokes den for lenge, er den med alle sine kriker og kroker litt som en myk svamp. Men det er ikke blomkålens sanne ansikt! Råstekt i panne forsterkes egensmaken - og den blir både fin og karamellisert i skorpen, samtidig som den gode faste konsistensen er intakt.

En gammel favoritt er chorizo picante, med sin karakteristiske røkte smak av sterk spansk paprika. Når blomkålen råstekes i pannen med noen skiver chorizopølse, får den en rød-orange-brunlig farge og trekker til seg all den gode stekesjyen. Kok et par økologiske egg som protein og dryss over knuste salte mandler. Eggene og nøttesmaken gir blomkålen den siste x-faktoren som hever denne retten fra god til himmelsk.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Blomkålsnacks

  • 1 stkblomkålhode
  • 100 gchorizo pikante
  • 3 sssmør
  • 3 ssristede, salte marconmandler
  • litt sitronjuice
  • 1 sshakket persille
  • 1 tsflaksalt
  • 2 stkøkologisk egg

Slik gjør du:

Fjern dekkbladene og skjær store buketter av blomkålen. De aller største bukettene kan deles i to. Chorizopølsa snittes i skiver eller biter. Varme en stor panne og ha i smør, chorizo og blomkålen. Steke alt dette sammen på moderat varme i ca 10 minutter. Rør rundt i ny og ne, men ikke hele tiden. Dryss på salt og skvis noen dråper sitron over når de nærmer seg ferdige, de skal fremdeles være faste og gjennomvarme, men ikke harde! Koke eggene i 8 minutter og avkjøl de til de er lune. Skrell og del de i to. Knuse de salte mandlene med for eksempel bunnen av en kjele. Legg blomkål og chorizoen på tallerken, legg eggene oppå og dryss over knuste mandler og for eksempel hakket persille.