Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gjør livet enklere for veganere

Tekst
Veganere spiser ingen produkter som stammer fra dyr

Veganere spiser ingen produkter som stammer fra dyr

Livet på den smale veganersti er en krevende vei. Britiske Sally Renshaw gjør det litt enklere i hovedstaden med appen Vegan Oslo, som hun nå vil utvide til Bergen og andre norske byer.

Alle bare lo av den britiske designeren Sally Renshaw da hun ba om hjelp til å utvikle en kart-app for veganere i Oslo. Snart et halvt år etter lanseringen har 3500 personer lastet ned Vegan Oslo, en gratis app der alle butikker og spisesteder som selger og serverer mat fri for ingredienser fra dyreriket er merket av med en rød prikk. Trykker du på prikken, kommer informasjon om stedet og hva som er aktuelt for veganere å kjøpe eller spise på nettopp dette stedet.

- Med tanke på at det er snakk om en guide for én nisjegruppe i én by, er det egentlig utrolig, sier gründeren Sally Renshaw til smak.no.

Stedene er ofte overraskende, og inkluderer bare på Grønland i Oslo en burgerkjede, en sushirestaurant og en restaurant med mat fra Sri Lanka og Sør-India – informasjon som kan være nyttig også for eventyrlystne kjøttetere. 

Lær å lage sør-indiske Dosa fra Palmyra restaurant her

Ensformig begynnelse

Veganere avstår fra alle spiselige produkter som stammer fra dyr, også melk, egg og fiskesaus. Da den britiske designeren Renshaw for tre år siden ble veganer etter to år i Oslo, opplevde hun hvor vanskelig det var å finne butikker og spisesteder som både forsto behovene hennes og som kunne tilfredsstille dem.

- Jeg fant et par helsekostbutikker og handlet der hele tiden, men lurte fortsatt på hvordan jeg kunne være både veganer og økonomisk. Jeg ville egentlig lage en guide for meg selv, siden jeg bare visste om fem steder jeg kunne kjøpe mat og fire steder jeg kunne spise. Det ble skikkelig kjedelig, sier Renshaw, som så traff sin kjæreste Nick Hagger, også han veganer.  

- Han fortalte meg om alle stedene han visste om som var veganske. Jeg tenkte: Hvorfor kan vi ikke dele denne informasjonen, hvorfor må vi la informasjonen gå fra munn til munn?

 

Les om toppidrettsutøveren som yter på vegansk kosthold her

Utvider

Renshaw har nå flyttet til Bergen og arbeider med å utvikle samme appen der og etter hvert i andre norske byer. Hun mener Vegan Oslos store fordel fremfor den større, internasjonale vegetarappen HappyCow er at den ikke er brukergenerert. Renshaw og hennes to medarbeidere Hagger og Christian Ihle  samler, verifiserer og oppdaterer all informasjon i guiden selv, slik at veganere faktisk kan stole på at bestemte retter på bestemte restauranter enten er eller kan tilberedes vegansk.

Lær å lage kaffebaren Evitas veganmuffins her

De legger stadig til nye steder – senest den libanesiske maten på Briskeby Café på Frogner.

- De har utrolig mezze, og er virkelig billige til Frogner å være. De har massevis av muligheter for veganere, og vet hva de snakker om. Det vanskelige med å være veganer er at folk ikke vet hva det innebærer, sier Renshaw.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.