Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lauren Singer har redusert sitt eget matsvinn og avfall til nesten ingenting. Innholdet i dette syltetøyglasset er alt avfallet Singer har produsert på fem år. Hun lever helt plastfritt og kaster aldri mat.

Lauren Singer har redusert sitt eget matsvinn og avfall til nesten ingenting. Innholdet i dette syltetøyglasset er alt avfallet Singer har produsert på fem år. Hun lever helt plastfritt og kaster aldri mat.

– Engangsutstyr bør forbys

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fem års avfall fikk plass i et syltetøyglass etter at Lauren Singer la om til zero waste-livsstilen.

Lauren Singer, grunnlegger av bloggen Trash is for Tossers og taler på Eat Forum i Stockholm mandag, fortalte at hun fikk sjokk over mye avfall som ble produsert i hennes lille husholdning.

– Alt var pakket i plast. All drikke, all mat. Etterpå gikk jeg inn på badet – tannbørsten, såpe, sjampo og så videre – alt er plast, sa hun fra scenen på Eat Forum i Stockholm.

Hun er kjent som en frontfigur i Zero Waste-bevegelsen, som går inn for å leve plastfritt og å etterlate minst mulig avfall. Hennes samlede søppel de siste fem årene får plass i et syltetøyglass.

– Jeg har alene spart søppeldyngen for 18.000 kilo avfall, sier Singer.

Inspirator

Singer tok grep i hverdagen: Hun komposterer maten i stedet for å kaste den, kjøper lokal mat og tar med eget bæretøy til butikken.

– Mine valg har noe å si. Vi forbrukere har makt, sier hun.

Lauren Singer snakker om matsvinn på Eat Forum 2018.

Lauren Singer snakker om matsvinn på Eat Forum 2018.

Hun har inspirert flere millioner mennesker til å bidra til mindre svinn ved å lage sine egne skjønnhetsprodukter, kutte ut emballasje, ta med egne bæreposer på handleturer og utelukkende handle second hand-klær.

– Jeg hadde vært miljøstudent i fire år – og ante ikke hvor mye plast jeg brukte. På toppen av dette protesterte jeg mot olje og gass, samtidig som jeg subsidierte denne industrien ved å være storbruker av plast.

Jeg protesterte mot olje og gass, samtidig som jeg subsidierte denne industrien ved å være storbruker av plast

Lauren Singer, grunnlegger av Zero Waste-bevegelsen

Mat blir søppel

Tallenes tale er dyster: Verden produserer rundt 300 millioner tonn plastavfall hvert år, og halvparten stammer fra éngangsprodukter. Mer enn åtte millioner tonn plast blir dumpet i havet hvert år, ifølge Plasticocean.

Også mye mat går rett i søppelet. En tredjedel av all mat blir ikke spist, samtidig som 815 millioner mennesker er underernærte, ifølge Eat Forum. Matsvinnet i Europa alene kunne gitt mat til 200 millioner mennesker, ifølge FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO).

– Hvor mye kan vi som enkeltpersoner gjøre? Faktisk ganske mye, sier Lauren Singer på Eat Forum.

– Dersom jeg hadde vært politiker for én dag, ville jeg gått inn for å forby engangsutstyr.

Zero Waste-bevegelsen har også blitt kritisert: I Norge, for eksempel, utgjør husholdningsavfall rundt én prosent av klimautslippene. Å leve slik krever stor innsats med ganske liten effekt, påpeker forskere. (Vilkår)