Maaemo i Oslo får tre Michelin-stjerner

Tekst
Maaemo, Norges første trestjerners Michelin-restaurant. Foto: Hampus Lundgren

Maaemo, Norges første trestjerners Michelin-restaurant. Foto: Hampus Lundgren

Første nordiske restaurant som får tre stjerner.

Maaemo i Oslo får tre stjerner, opplyses det på pressekonferansen i København.

Det er første gang en nordisk restaurant får tre Michelin-stjerner. 

- Dette er alt vi ser etter i en trestjerners restaurant, sier direktør Michael Ellis i Michelin om Maaemo.

Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på Maaemo. Foto:

Restauranten er ledet av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og sommelier Pontus Dahlström.

Maaemo åpnet i 2010 og gikk som første nordiske restaurant rett inn i Michelinguiden med to stjerner i 2012.

Les DN Smaks anmeldelse av Maaemo

Også danske Geranium får tre stjerner i årets nordiske guide. Men ingen svenske restauranter fikk i årets guide tre stjerner.

Maaemo og Geranium blir de første restaurantene i Norden som får denne utmerkelsen og blir dermed del av en eksklusiv klubb med bare 116 restauranter verden over.

- Over all forventning

- Det synes vi er helt fantastisk både på vegnet av teamet der nede, men også på vegne av Oslo og Norge, sier Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen, som eier 50 prosent av Maaemo.

- At vi får en trestjerners restaurant her oppe synes vi er over all forventning, sier han.

Ifølge ham betyr dette mye for kokkeyrket generelt. Sæther viser til at man ikke har vært i nærheten av dette før i Oslo.

- Det kan bety positiv oppmerksomhet for hele restaurant og kokkestanden i Oslo, sier Sæther.

- Betyr at de følger bedre med

- Det er fantastisk hyggelig for alle som har fått stjerner, uansett om det er en eller tre. Det er veldig overraskende at Noma ikke får tre stjerner, det bør ikke ha noe å si at de har flyttet på seg, sier Eyvind Hellstrøm til DN.

- At vi har fått to tre-stjerners i Norden, betyr at de følger bedre med, enn det de har gjort før, sier Hellstrøm.

-
+

Østersemulsjon

  • 145gøsterskjøtt
  • 20ghvitvinseddik
  • 450gnøytral olje

Saus

  • 100gøstersjuice
  • 200gkremfløte
  • 300grenset dill
  • 400gnøytral olje

Blåskjellgelé

  • 500gblåskjellkraft
  • 16ghvitvinseddik
  • 2gsalt
  • 3.5gagaragar

Slik gjør du:

  • Bland østerskjøttet og eddik i en blender og tilsett oljen litt og litt til den ligner en majones.

SAUS

  • Miks dill og olje i en thermomikser på 60 grader i åtte minutter, eller varm opp dill og olje i en gryte og kjør i en blender.
  • Filtrer gjennom kaffefilter. Varm opp kremfløten, tilsett østersjuicen og splitt kremen med dilloljen.

BLÅSKJELLGELÉ

  • Kok kraft, eddik og salt i tre minutter. Tilsett agaragar. Sil væsken og hell i en passende bakk. Geleen skal bli circa én centimeter tykk. La stivne.
  • Server østersemulsjonen og blåskjellgelé med varm saus.

Sjekk signaturretten til Maaemo her:

Også regjerende verdensmester i kokkekunst, Ørjan Johannessen mener dagens guide er gode nyheter.

- Det var veldig hyggelig at Maaemo ble tildelt tre stjerner. Det er viktig at vi har en restaurant helt oppe i toppsjiktet. Michelin-guiden viser nå at de går bredere, at de  besøker små kroer i distriktene. Det er bra at de ikke bare ser på de store byene, sier han til DN.

Også Bent Stiansen, som eier Statholdergaarden i Oslo, er fornøyd med dagens nyheter.

- Halleluja! Jeg tar av meg hatten for Espen og Maaemo, sier Bent Stiansen. Dette var en stor glede. Renaa fortjente også en stjerne, Sven Erik har jobbet hardt for dette, sier Stiansen.

Statholdergaarden beholder sin Michelin-stjerne, som restauranten har hatt siden 1998.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om årets nordiske Michelin-guide

Norge har fått sin første Michelin-stjerne utenfor Oslo