Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stjernerestaurant stenger dørene

Tekst
Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik ser etter et sted hvor han kan bygge et restaurantlokale og et kjøkken fra grunnen. Foto: Brian Cliff Olguin

Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik ser etter et sted hvor han kan bygge et restaurantlokale og et kjøkken fra grunnen. Foto: Brian Cliff Olguin

Til tross for Michelin-stjerne og utmerkelse som Norges beste restaurant, stenger Ylajali dørene.

Ifjor fikk Ylajali Michelin-stjerne og ble kåret til Norges beste restaurant for andre år på rad av The Nordic Prize. Om ti måneder stenger den dørene.

- Vi kommer ikke lenger i det lokalet vi i er nå, forteller daglig leder og kjøkkensjef Even Ramsvik til DN.

Ramsvik tok over driften av restauranten på St. Olavs plass i Oslo i 2010. Han har gradvis pusset opp, spisset konseptet og økt gjesteantallet.

– Sist lørdag hadde vi 92 bord på venteliste, forteller Ramsvik.

– Vi har fullt hus hver dag, og det er spesielt gledelig at vi har så mange gjester fra Norge.

20 retter til hver gjest

Bakgrunnen for at Ramsvik allikevel velger å legge ned stjernerestauranten, er ifølge ham selv begrensningene som ligger i det gamle og tradisjonsrike lokalet. Fra kjøkkenet i det gamle riksapoteket sender seks kokker ut 20 serveringer til hver av de 25 gjestene restauranten har plass til. 

- Å ha en kontinuerlig progresjon og utvikling er det aller viktigste. Dette er verdiene vi startet med - og grunnen til at jeg nå stenger. Vi trenger en ny scene hvor vi kan ta med oss det vi har lært for å etablere ett nytt helstøpt konsept,  og samtidig fortsette å utvikle oss de neste ti årene, sier Ramsvik.

Hvor den nye restauranten skal ligge, og hvor stort den blir - er derimot ikke klart.

Han forteller allikevel at målet er å finne et sted hvor han kan bygge et restaurantlokale og et kjøkken fra grunnen. Han er klar over at dette kan ta tid, og ser ikke for seg nyåpning før tidligst i 2017.

Tøyer strikken

– Nå skal vi bruke de siste ti månedene av Ylajalis historie til å tøye strikken enda lenger i form av kreativitet og opplevelser for gjestene.

– Vi må avslutte på topp, sier Ramsvik.

Siste åpningsdag er 19. desember.

Michelin lanserer en ny nordisk guide i neste uke og har allerede blitt informert om Even Ramsviks planer. Etter nyttår vil det bli etablert ett nytt og mer uformelt konsept i dagens lokaler på St. Olavs plass. Som deleier i Rodeløkka Invest vil Ramsvik også være delaktig i dette.

Rodeløkka as eier Tekehtopa as, som består av Ylajali, Cafe Tekehtopa og Bar Babylon. Samlet hadde Tekehtopa as samlede driftinntekter på 24,35 millioner i 2013 og et resultat før skatt på 957.000 kroner. Tallene for 2014 er ikke klare.

Les også:

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.