Ingen tredje stjerne til «verdens beste restaurant»

Tekst
BEHOLDER TO STJERNER. Noma restaurant i København. Foto: Lars Petter Pettersen

BEHOLDER TO STJERNER. Noma restaurant i København. Foto: Lars Petter Pettersen

Danske Noma synes likevel noe annet som var mer mystisk med årets Michelin-guide.

Danske Noma beholder sine to stjerner i årets utgave av den nordiske Michelin-guiden.

Noma er rangert helt på topp på listen The World`s 50 Best Restaurants. Listen organiseres av Restaurant Magazine med San Pellegrino som sponsor, og regnes som en viktig konkurrent av Michelin-guiden.

Det store spørsmålet før offentliggjøringen av Michelin-guiden torsdag var hvorvidt Noma skulle bli første skandinaviske restaurant med tre stjerner, som brukes om en restaurant «verdt en egen reise.»

Slik ble det altså ikke, men Noma er fornøyd med bare å beholde sine stjerner i den prestisjetunge guiden.

- Det viser at vi er stabile, sier pressesjef Arve Krognes på telefon.

Se den komplette listen nederst i saken!

- Mystisk

Krognes forventet på forhånd heller ikke å se tre stjerner i årets guide.

- Det er ingen selvfølge, selv om det kommer en egen Nordisk guide fra Michelin, sier han og legger til:

- Men det er veldig mystisk at ikke at svenske Daniel Berlin ikke har fått stjerne.

Berlin driver restauranten Krog i Skåne Trånas. Michelin sin nye guide til de nordiske landene inkluderer for første gang restauranter utenfor hovedstedene.

- Superglade

En dansk restaurant i København som torsdag kunne juble over oppgradering til to stjerner er AOC i København.

- Vi er superglade. Vi hadde forventet «status quo» -  altså én stjerne. To var en fantastisk overraskelse, sier en overlykkelig eier og restaurantsjef Christian Aarø på telefon fra København.

- Samtidig er det mystisk og rart at ingen har fått tre stjerner i Norden når de lanserer egen Nordisk guide, legger Aarø til.

På Noma hyller Krognes konkurrenten.

- Det er veldig stort at AOC fikk to stjerner. Det tar tid med Michelin-guiden, men nå er det det mange restauranter som har to stjerner. Det tyder kanskje på at en tre-stjerners kommer om ikke så mange år, sier han.

Nomas pressesjef legger til at det også er bra for Århus at de har fått tre stjernerestauranter.

- Er stabile

Samtidig beholder danske Geranium to stjerner.

- Stjernene er noe man har til låns. Det er skjønt å få de igjen. Vi gleder oss dessuten over 24 danske stjerner, og at det er kommet Michelin-stjerner til provinsbyen Århus, sier Rasmus Jakobi Nøtterup, direktør og medstifter i restauranten.

- Mange hadde vel regnet med i hvert fall en trestjerners. At Michelin ville løfte fram en region og selge litt flere guider. Det er jo en catch 22: Noma er liksom verdens beste restaurant, men klarer ikke oppnå mer enn to, legger han til.

Han mener det ikke minst er «stas» med stjernene til Malmø.

- Vi begynner å få en sterk Øresunds-region! sier Nøtterup.

- Litt snålt

I Sverige beholder Björn Frantzen to stjerner på sin restaurant Frantzen.

- Om jeg er fornøyd? Jeg vet ikke egentlig. Det er litt tidlig. Jeg forsøker ikke å ha noen forventninger. Vi har jo helt andre parametre som restaurant. Selv mener jeg at vi har hatt et perfekt år, sier han til DN og legger til:

- De har åpenbart ikke klart å finne noen som leverer til tre stjerner. Det er jo litt snålt, men umulig å forutse. Alle vi som har spist litt rundt, vet jo om flere trestjerners restauranter vi ikke kan forstå hvorfor har det. Smaken er som baken.

Frantzen synes for øvrig det er «kult» med flere stjernerestauranter i Norden.

- Det løfter jo oss alle. Jeg hadde vel håpet at noen i Norden skulle fått tre stjerner, sier han.

Åpner igjen

Noma åpner igjen 24 mars, etter å ha flyttet restauranten til Tokyo i fem uker.

- Vi har ikke gjort noe annet enn å flytte på oss, så vi har hatt stengt siden jul. I år holder vi heller åpent hele juli, i stedet for å stenge om sommeren.

Kokk og sjef for Noma, René Redzepi, er på ferie med familien og er ikke tilgjengelig for kommentar.

SVERIGE

2 stjerner i Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).
1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakllaren og Volt (Ny).
1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).
1 stjerne Malmø (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).
 

Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).
Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.
Bib Gourmand i Malmø (Ny): Bastard (Ny) og Sture (Ny).

DANMARK

2 stjerner i København: Noma, Geranium og a|o|c (Ny).
1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.
1 stjerne i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).


Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.
Bib Gourmand i Århus (Ny): Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

FINLAND

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.

NORGE

To stjerner i Oslo: Maaemo

En stjerne i Oslo: Fauna, Statholdergaarden, Ylayali

Bib Gourmand i Norge:

Restauranteik og Oro Bar & Grill.

Les alt om årets nordiske Michelin-stjerner:
Stenger dørene - beholder stjerne
Her er årets nordiske stjernerestauranter
- Kan se ut som det er en hype
Verdens 19. beste restaurant får ikke Michelin-stjerne
- Skuffende og latterlig
Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret
Hvem får stjerner i Michelins nye nordiske guide?

TO STJERNER: Maaemo havnet i 2012 i Michelinguiden med to stjerner, etter kun 15 måneders drift. Foto:

TO STJERNER: – Det er helt fantastisk å få holde den plassen vi har i norsk gastronomi, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang torsdag. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna åpnet dørene i 2013, og fikk raskt en Michelinstjerne. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Fauna-kjøkkensjef Björn Svensson (til høyre) hadde tidligere en stjerne i restaurant Oscars gate. Her sammen med kjøkkensjef-kollega Jo Bøe Klakegg og Anne Heggberget. Foto:Hampus Lundgren

EN STJERNE: Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Statholdergaarden er mer tradisjonell enn de andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer. Foto: Hampus Lundgren

EN STJERNE: Restaurant Ylajali er oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse, og fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Thomas Haugersveen

EN STJERNE: Under Even Ramsviks ledelse serverer Ylajali nordisk mat i en meny som presenteres som en roman. Nylig ble det kjent at Ylajali stenger dørene rett før jul. Foto: Thomas Haugersveen

BIB GOURMAND: Restaurant Eik beholder utmerkelsen, som som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris. Foto:Luca Kleve-Ruud

BIB GOURMAND. Oro Bar & Grill beholder også utmerkelsen. Foto:Mikaela Berg

MISTET UTMERKELSE: – Det har med pris å gjøre. Når prisen ikke er den rette, faller du ut, sier Niklas Johansson (til høyre) på Lille B, som mistet Bib Gourmand-statusen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

111


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk